2019-10-23
朋友約食飯,精心挑選一杯屋。係銅鑼灣澳門逸園中心入面既餐廳一般都唔便宜,心諗荷包要大出血。不過一杯屋係少數用備長炭的食店,所以幾期待一杯屋既串燒。餐廳採用木傢私,營造一定古典氣色。牆身貼上不同畫像,其中以藝妓為主題嘅畫最令我着迷。一坐低後職員即刻遞上熱毛巾,同埋送上前菜,係牛肉茄子卷。麻醬豚肉沙律份量多,麻醬同沙律菜一向係絕配,黑豚肉將麻醬沙律提升更高層次,另外亦加咗七味粉,更加惹味。鯛魚簿切賣相非常驚艷,師傅用白裏透紅嘅鯛魚砌成玫瑰花,令我完全捨不得食。肉質好爽口,食落少少咬口,並散發淡淡甘甜。鯛魚可以點普通醬油或酸汁,個人更喜愛後者。真係每一片都超薄,唔知有冇0.01咁薄呢!今次雞串燒比平時有啲特別,五款串燒都係屬於內臟,由左至右分別係雞心、雞胸軟骨、雞尾、雞腎同雞頸。每款各有特色,個人最喜愛非雞心莫屬,孜然令肉味更突出,口感亦獨特。酥炸鰈魚果然夠酥脆,不過有啲鹹,所以要沾一沾附送既汁,可以降低鹹度。除左魚肉,魚鰭、魚頭都炸到好香脆。正所謂「食得唔好嘥」,最後我同朋友食到骨都冇最後既菜式係日本和牛蕎麥麵。職員好貼心咁幫我地分開兩碗。每人有兩至三片和牛,非常奢華。和牛不愧係和牛,即使
一坐低後職員即刻遞上熱毛巾,同埋送上前菜,係牛肉茄子卷。
麻醬黑豚肉沙律
鯛魚刺身
鯛魚可以點普通醬油或酸汁,個人更喜愛後者。
真係每一片都超薄,唔知有冇0.01咁薄呢!
雞內臟串燒
酥炸鰈魚
最後既菜式係日本和牛蕎麥麵。職員好貼心咁幫我地分開兩碗。每人有兩至三片和牛,非常奢華。和牛不愧係和牛,即使呈嫩紅色看似好「生」,食落都係嫩口又鮮甜多汁。至於蕎麥面口感滑溜順口,另外腐皮超甜。
和牛蕎麥麵
整晚有兩三道菜式有驚喜,但最驚喜嘅係埋單只係$700,鯛魚刺身價錢只係$158,其他餐廳嘅定價差不多,但刺身既數量差得遠。所以一杯屋值得encore。