2010-12-10 229 views
其實爸爸已經黎過名人坊兩三次,只係次次都冇我份。今次契爺契媽由外國返黎,佢就提議一齊去試下,順便比個機會我寫新食評。因為喺openrice到睇倒有好多菜式都要預訂,所以當日打電話訂位時就叫埋餸。我對佢地既食物熟識程度高到連聽電話位姐姐都嚇左一跳,重好感激我地介紹朋友黎幫襯添。酒店既地點只有的士去到門口,而且放工食飯時候好塞車,搭其他交通工具去又要行D斜路,可以話唔係好就腳。餐廳面積比較細,感覺有少少逼,枱既數目唔多,十隻手指數得哂,所以一定要訂位。如果有需要,門口嗰幾張枱係可以間成一間房。冷氣做得唔錯,因為唔會有風位吹到客人頭暈暈。裝修都既有心思,有中國味得黎又唔會好娘:大家睇下牆上既3D畫:雖然我地一早訂定餸,不過姐姐都好有心機再介紹餐廳既招牌菜比大家聽。服務態度專業誠懇,不時換碟外,重會經常過黎睇下我地有冇其他需要。 冰陣鮑魚:罐頭鮑也。 煎蘿蔔糕(免費贈送):全年都有,隔日就做。煎功一流,皮脆餡嫩;不過可能唔係蘿蔔既季節,所以有少少苦。 炒肚尖:少辣既肚尖薄得黎好夠熱,又爽口,重要做到一D都唔押,必吃之選,讚。 龍利葉煲鰂魚湯(師傅贈送):甜得黎好有魚味且唔腥,非常足料。 頭抽生

立體畫

冰陣鮑魚:罐頭鮑也。
冰陣鮑魚

煎蘿蔔糕

龍利葉煲鰂魚湯

頭抽生蠔:睇倒相內既煙都知好夠熱。每一隻蠔都好大隻,做得乾身得黎個皮好脆且咬落好juicy,鮮味無比,全晚最欣賞既菜式,必吃推介。
頭抽生蠔

桂香肉:薄薄既豬肉真係好香,入口好似有椰油味咁。雖然唔可以即溶喺口,不過肉質好軟熟。
桂香肉

花彫雞:離遠已經聞倒濃烈既香味;雞肉嫩滑唔肥,正。
花彫雞

上湯勝瓜:好清既一味,配料有蝦米同蒜頭;勝瓜好新鮮,唔苦。
上湯勝瓜

成餐飯真係一滴多餘既油都見唔倒,食物又唔會咸,感覺食得非常健康

生果:好清甜,紅色既火龍果尤其爽口。唔講真係唔知,紅色既火龍果原來係鄭師傅自己喺清遠既農場種架
,有成兩萬幾棵,保證冇人造色素。唔係好食火龍果既我都好欣賞,真係好難得。
生果

飯後師傅重出埋黎同大家傾計,睇下大家對餐廳同食物有乜意見。走嗰陣時重送埋我地出門口,認真客氣。
紅棗茶
桂香肉
上湯勝瓜
生果
紅棗茶
  • 炒肚尖,頭抽生蠔,桂香肉,花彫雞,紅色火龍果