今日去觀塘做嘢,順便同個客食餐晚飯。喺佢地頭當然係佢話事去邊到食喇。佢話想食中餐,咁我就上網摷下啦喺。 同個客食中餐梗係唔會去大排檔或者茶餐廳啦。但係今時今日淨低嘅酒樓都唔多了。上網就搵到喺apm隔離果座大廈嘅酒樓。佢話呢間都食過啲嘢幾好食,咁就試下啦。上到去一般中式酒樓嘅裝修格局,佢又唔算係太過豪華嗰隻但又唔係太差。我哋睇下餐牌叫咗三樣餸 。一樣係佢餐牌推介嘅蜜汁叉燒王,另外叫咗個彩椒炒花膠同埋西施柚子蝦球。個叉燒好快就上菜,我第一時間就夾咗個叉燒頭嚟試下。果然好重蜜糖味同埋燒得啱啱好,唔會燒黑曬。唔怪得之咁有信心去推介佢地嘅叉王。另外個花膠炒得好爽,再加埋幾種唔同顏色嘅彩椒。食落去都幾清新,唔會好油膩。令我有驚喜嘅係西施柚子蝦球。首先個蝦球應該係用油泡過, 不過食落去一啲油都冇。另外啲柚子汁有少少酸味加上柚子既澀味配落d蝦球度真係正。酒樓嘅大廚功夫同茶餐廳嘅真係唔同一個層次。喺個花膠同埋呢碟柚子蝦球就睇得出層次嘅別。 其實依家茶餐廳普普通通炒個餸都七,八十蚊,上去酒樓只不過係畀多十零蚊一個餸但係食物嘅質素真係高咗一個層次。 如果想坐得舒服啲同埋食得好少少真係幫襯酒樓好過去茶餐廳。下
今日去觀塘做嘢,順便同個客食餐晚飯。

如果想坐得舒服啲同埋食得好少少真係幫襯酒樓好過去茶餐廳。下次你哋去開觀塘可以上去呢度試一試。

$206 (Dinner)