2022-08-01
▪️要數到台灣出名嘅台式餐廳一定要數到哈豆,由台灣人主理嘅台灣餐廳,除左味覺上體驗到台灣風情之外,視覺同聽覺都可以令自己好似置身台灣咁▪️餐廳畫左好多台灣著名景地嘅畫,仲有著名台劇嘅壁畫,仲要播住經歷台灣歌,最有印象係《王子變青蛙》嘅主題曲,聽到覺得自己都老了🥲▪️店員都係台灣人,好有禮貌🙇🏻♀️🍜豐盛台灣牛肉湯麵 $78份量好多,而且配料好多,除左有牛肉,仲有貢丸、墨魚丸,牛肉厚肉而且入味麵底彈牙,湯底淡左少少如果味道再濃味啲就再昇華啦😳🍜大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89雖然麵線唔似台灣食到嘅咁碎,但相比之下自己幾鍾意佢呢款每條麵線都咁完整同埋咁多麵,食落口感比較實在,湯底偏水除左有豬大腸之外,仲有花枝丸同貢丸,配料一樣非常豐富🤤大腸有咬口唔臭🫘台灣腸燒到外皮香脆,配埋大蒜口臭之餘仲好有台灣風味🥰🍗逢甲鹽酥雞 $48食台灣野又點可以唔食鹽酥雞啦,雞粒炸得脆之餘,食落仲啖啖肉好juicy🥛黑糖芋芋鮮奶 $39芋泥同黑糖掛哂杯好靚😍呢兩樣mix埋幾新鮮,飲落黑糖味好出😋雖然加入黑糖,但味道唔會太甜🥛阿華田豆漿 $32店員教我地先飲咁啲豆漿,再將阿華田冰放入豆漿豆漿用上無糖豆漿,就咁飲好似冇咩味,
▪️店員都係台灣人,好有禮貌🙇🏻♀️
🍜豐盛台灣牛肉湯麵 $78
麵底彈牙,湯底淡左少少如果味道再濃味啲就再昇華啦😳
🍜大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89
🫘台灣腸燒到外皮香脆,配埋大蒜口臭之餘仲好有台灣風味🥰
🍗逢甲鹽酥雞 $48
🥛黑糖芋芋鮮奶 $39
芋泥同黑糖掛哂杯好靚😍
🥛阿華田豆漿 $32
店員教我地先飲咁啲豆漿,再將阿華田冰放入豆漿
豆漿用上無糖豆漿,就咁飲好似冇咩味,但加上阿華田即刻唔同哂😳有阿華田味同有返甜味,但又唔會太甜😋杯底仲有胚芽,飲落仲有咬口
🍧黑冰河畔溫泉 $98
呢個冰勁誇張勁大份,食哂成兜都幾凍下🤣
有多重層次:香芋味雪糕、自製特濃黃豆粉花生奶蓋、低糖仙草糖水、芋圓
最鍾意黃豆粉花生奶蓋,花生味超濃超突出,好似食緊花生湯圓嘅餡咁但口感又冇花生湯圓餡咁膩
另外附上嘅貓手匙羹好可愛,好似用貓爪挖冰,連個刨冰都用貓型碗裝住,太可愛了😽
食到後面就會明點解呢個甜品會叫溫泉啦,食到後面啲冰溶左中間變哂水側邊嘅冰圍住啲水好似溫泉,好特別🗻