回港數年, 每逢晚飯聚會, 親友都必然會帶埋我食好野. 今年生日, 舅父舅母們更特意為我"做生日". 表弟知我"咀勺", 又見我未去過.. 就揀中呢度.一行九人, 包括一個得歲幾嘅小表妹. 這次我特別選了一些特式小菜 (如醉香乳鴿, 鰂魚湯, etc), 夾雜一些例牌野 (如 鎮江肴肉, 小籠包, 北京填鴨, etc). 一來, 食店水準如何, 試試這些菜式便能'味分高下'; 二來, 始終要讓由澳洲放假返黎嘅小表弟嚐一嚐最common嘅上海美食...揀下揀下, 就點左..1) 鎮江肴肉2) 醉香乳鴿3) 蘿蔔絲鰂魚湯4) 響鈴火腿夾包5) 炸臭豆腐6) 北京填鴨 (加$68 配 炒鴨菘生菜包)7) 松子大桂魚 (一條)8) 雪菜肉絲炒年糕9) 鹹肉菜飯10) 小籠包11) 拔絲香蕉12) 擂沙湯圓頭盤上陣, 較出色的是那碟醉鴿. 花雕酒用上鴿肉, 原來更好吃. 相信是size問題, 酒味更能滲透每一處. 蜜汁火坊也很棒. 特別之處不是蜜汁, 也非火坊. 而是那片響鈴~ 原本很有口勁的一片, 加入配角炸腐皮後, 脆卜卜, 令到整件食物多了一份層次. 上海炸臭豆腐, 始終不及港式那種被萬年

揀下揀下, 就點左..
1) 鎮江肴肉
2) 醉香乳鴿
3) 蘿蔔絲鰂魚湯
4) 響鈴火腿夾包
5) 炸臭豆腐
6) 北京填鴨 (加$68 配 炒鴨菘生菜包)
7) 松子大桂魚 (一條)
8) 雪菜肉絲炒年糕
9) 鹹肉菜飯
10) 小籠包
11) 拔絲香蕉
12) 擂沙湯圓

上海炸臭豆腐, 始終不及港式那種被萬年油洗滌過那樣香濃撲鼻.

另一驚喜是蘿蔔絲鰂魚湯. 原條鰂魚加大堆蘿蔔絲...鮮甜無比. 加上很夠熱. 這是魚湯的基本功. 魚湯不燙口, 好飲極有限.

填鴨也廷好吃. 可惜份量較細. 在尖沙咀, 倒不如到'鹿鳴春'吧. 松子桂魚也很對辦. 不過, 越來越多上海食店做得到這味菜. 比起其他小菜, 始終相形見拙.

小籠包是比較敗筆. 皮厚, 亦不見得肉味香濃.

炒年糕鹹肉菜飯也做得不錯. 云云上海食店中屬中上水準.

不過, 拔絲香蕉就有點兒失色了. 甜但少了應有的麥芽味. 蕉亦不夠熟, 所以沒有一點香味從中散發出來. 反而擂沙湯圓做得較好, 芝麻味很重...

呢晚, 又享受左一頓豐富的大餐... 遲下屋企人返黎探我, 都值得會帶佢地再來一趟.

p.s. 因為忙住叫餸, 又掛住同小表妹玩, 冇影到相添~

2010-01-03
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday