2020-08-08 864 views
今日下晝去左西環探親,去度見肚餓,四圍騰去搵食,行行下俾一間舊色冰室吸引住。行到門口,大大舊香港色彩既招牌,放滿熱辣辣既麵包同蛋撻。我依個舊冰室控要入去啦。坐底叫左我係冰室必食既特餐,沙嗲牛肉麵,煎蛋,餐包同熱奶茶。野食先到,先講牛肉麵,牛肉隱藏喺麵底,麵無俾湯浸倒過諗。食前先將麵撈勻,就會聞倒香濃嘅沙嗲味,牛肉軟身入味。餐包新鮮軟熟,配合埋杯熱奶茶真係一絶,奶茶就香濃細滑。 正係我邊嘆茶邊欣賞懷舊環境既時候,蛋撻新鮮出爐,頂!蛋撻呀唔該!蛋撻係牛油皮,外皮香脆充滿牛油香,但蛋身仍然keep到軟滑。依度除咗食食物質素外,就係食懷舊環境同傳統風味。我好中意。🤗