星期六晚,終於可以同男朋友仔撐枱腳👫,我哋揀咗荃灣海邊呢間Sol House,諗住一路食好西,一路傾吓聖誕節去邊度玩嘅大計🎄🗺️。餐廳入面比想像中闊落,枱與枱之間有足夠距離,唔會好迫。燈光係柔和嘅黃燈,播住啲輕快嘅音樂,成個感覺好寫意,坐低就唔想走,完全係一個可以慢慢食、慢慢傾偈嘅地方。我哋被安排坐喺窗邊位,雖然夜晚睇唔到咩海景,但望住外面嘅街景都幾唔錯,可以好放鬆咁享受二人世界✨。
時令生蠔 🌟🌟🌟🌟
一碟六隻生蠔,隻隻都好飽滿,睇落已經好新鮮。一啖入口,首先感受到超濃郁嘅海水味,蠔肉質感creamy得嚟又帶點爽口,完全無腥味。唧少少檸檬汁吊味,再加幾滴Tabasco,成件事即刻變得好開胃,為今晚嘅晚餐揭開一個完美序幕。🦪

Cocktail: Margarita 🌟🌟🌟🌟
男朋友點嘅經典Margarita,Tequila嘅酒味突出但唔會嗆喉,青檸汁嘅酸爽感平衡得啱啱好,杯邊嘅鹽粒帶出微鹹,令成杯酒嘅層次更加豐富。飲落去冰涼清爽,配搭生蠔或者之後嘅肉類都好夾。🍸
Cocktail: Apple Flower 🌟🌟🌟✨
我揀咗呢杯Apple Flower,因為個名好似好吸引。佢嘅酒精感比較輕,飲落去係好清甜嘅蘋果香同淡淡嘅花香味,非常易入口,好適合女仔飲。甜度適中,唔會蓋過食物嘅味道,係一杯令人心情愉快嘅飲品。🍎🌸

烤12安士特級美國牛腰肉西冷扒 🌟🌟🌟🌟
主菜嚟啦!呢塊12安士嘅西冷扒份量十足,我哋叫咗五成熟,切開見到入面係完美嘅粉紅色,肉汁即刻湧出嚟。牛扒表面烤到有微微嘅焦香,食落牛味濃郁,肉質嫩滑得嚟又有啲嚼口,唔會覺得韌。簡單用海鹽同黑椒調味已經好夠,每一啖都係滿滿嘅肉感,非常滿足。🥩
烤焗法國脆皮黃油雞配煙肉脆薯 🌟🌟🌟✨
另一道主菜係黃油雞,上枱時已經聞到好香嘅牛油味。雞皮真係烤到金黃香脆,一刀切落去會有「卜卜」聲。雞肉保持到嫩滑多汁,一啲都唔嚡口。旁邊配嘅煙肉脆薯亦係亮點,脆薯仔沾滿咗煙肉嘅鹹香同雞油嘅香味,非常惹味,令人食唔停口。🍗🥔

焦糖菠蘿雪葩 🌟🌟🌟
食完咁多肉,呢個菠蘿雪葩正好用嚟清新一下味蕾。雪葩嘅口感好綿密,菠蘿味天然,酸酸甜甜,感覺好fresh。面頭有少少焦糖脆脆,增加咗口感層次,整體不過不失,係一個幾好嘅結尾。🍍
意大利咖啡蛋糕 🌟🌟🌟🌟
Tiramisu永遠都係穩陣嘅選擇。呢度嘅Tiramisu做得唔錯,Mascarpone cheese夠輕盈幼滑,手指餅浸泡咖啡酒嘅濕潤度啱啱好,唔會太濕爛。咖啡同酒嘅香味平衡得好好,面頭嘅可可粉帶點微苦,成個甜品食落唔會死甜,好有層次感。😋
食飽飲醉,我哋喺呢個舒服嘅環境下,總算為聖誕假期嘅行程定咗個方向🗺️。總括嚟講,呢餐晚飯食得好稱心,食物嘅質素同份量都對得住個價錢,特別係牛扒同Tiramisu都處理得幾好。餐廳嘅氣氛令人好放鬆,可以無拘無束咁傾計,唔會有比人催趕嘅感覺。對於想搵個地方同伴侶或者朋友仔聚下舊,慢慢享受一餐飯嘅人嚟講,呢度會係一個唔錯嘅選擇。💖👍