2010-05-27 35 views
琴日一場嚟到將軍澳聽講座,午餐當然要响呢度附近食,因為食完我仲要番公司做嘢!都唔知有咩好餐廳,唯有嚟呢度試下個set lunch。我同我同事都係點咗 "吉列豬扒配雜果沙津"餐,飲 檸檬茶。可能係lunch關係,上菜都幾快ge,個侍應仲安排我哋坐喺窗口位,都算係咁。不過,啲嘢食就麻麻地︰ 忌簾湯—好奇怪點解個湯係紅色呢... 個侍應話,今日個湯係用番茄煲ge... 番茄味ge忌簾湯,我都係第一次飲。上面有啲周打魚, 都幾好ge,不過個湯真係salty 得很,我同事飲咗兩三啖就飲唔落,我都覺得好salty,不過唔飲湯就冇嘢飲,所以都飲咗半碗,其中係用咗嚟點麵包食。 麵包—係驚喜ge,因為個包暖暖地,仲要軟淋淋,而家好少餐廳啲包會係暖! 不過我覺得隻包冇咩香味,唔算好有麵包味。 主菜—真係好麻麻。兩塊豬扒炸到乾哂,仲要勁薄,我好似咬緊豬肉乾咁。而且啲吉列皮真係唔係好香脆,扣哂分! 跟住,個雜果沙津得個樣,佢上面有兩三塊青瓜同埋番茄,然後下面係雜果加沙津醬,有菠蘿、粟米、蘿蔔、"舉藥" 等等。事實上,啲青瓜同埋番茄都係乾哂,一啲都唔fresh,同埋啲沙津醬太多同好杰,我食ge時候都係潑開啲醬,

不過,啲嘢食就麻麻地︰

不過我覺得隻包冇咩香味,唔算好有麵包味。

跟住,個雜果沙津得個樣,佢上面有兩三塊青瓜同埋番茄,然後下面係雜果加沙津醬,有菠蘿、粟米、蘿蔔、"舉藥" 等等。事實上,啲青瓜同埋番茄都係乾哂,一啲都唔fresh,同埋啲沙津醬太多同好杰,我食ge時候都係潑開啲醬,只係食雜果
。啲醬唯一有用的地方,就係用嚟點嗰兩塊乾哂ge豬扒。
真係寧願叫扒配薯菜好過。

檸檬茶—我叫咗杯熱檸茶,通常一間餐廳有冇heart就係睇佢啲茶係咩茶。嘩!我已經預先加咗一包糖落去,但一飲啲茶,好似 '梢' 水咁!
好苦,一啲茶味都冇,而且檸檬係好薄好薄咁加咗三塊落去。我飲咗三啖度都飲唔落去,唯有飲嗰碗好salty的番茄忌簾湯!

總括嚟講,雖然將軍澳冇咩人,而且呢個餐係平平34蚊ge set lunch,但係由此可見扒王之王係做餐求求其其,但求將貨就價,真係寧願食大家樂就唔食呢度。而且,就算佢啲百幾蚊一塊扒做得有幾好都冇用,因為喺呢個經濟社會入面,如果一間餐廳係想用低價吸引客人嚟食lunch,質素都要做到至少物有所值先有人會再嚟。我會寧願去其他餐廳食扒都唔會lunch再嚟。我幫襯個一次,以後都應該唔會再嚟,咁樣做生意,咁點得架!
暖ge!唯一可取, 但整體都係喊!
一堆好杰的沙津加埋乾到死ge豬扒
2010-05-26
$34 (Lunch)
暖ge!唯一可取, 但整體都係喊!