2017-03-08
講到可以欣賞維港景觀嘅餐廳,朋友多次向我推介南海一號~ 由於係心血來潮去,所以沒有訂枱。即晚訂枱,9:30才有。所以到了餐廳入面Eyebar飲野傾下計~ 我們坐在邊緣嘅位置,放眼盡是維港繁華景色8點仲可以睇埋幻彩詠香江我點的是Mocktail – Pineapple,味道像fruit punch,雖然味道不特別,但飲到尾都不會變淡,不錯~♥說得太遠XD 南海一號的餐具也是別緻的模仿青花瓷的碟子與鯨魚造型的筷子座,看出設計配合主題的心思~我們二人點了當日精選套餐 桂花紅酒梨桂花味濃,紅酒倒是吃出類似花雕酒味。(不過本人對酒認識不多。。) 雞茸燴燕窩很少吃鹹味燕窩,感覺不錯。雞肉味濃,不像冰鮮雞~燕窩量亦不少~ 陳年花雕煀海斑花雕味不算突出,比較像薑蔥煀的味道。魚肉嫩,不過有骨,唔識食魚嘅就唔好試。 上湯法國藍龍蝦伴稻庭烏冬龍蝦份量不少,味道鮮甜。稻庭烏冬製作程序繁複得多,麵身偏幼,口感滑。惟上湯味不夠濃。。 脆皮燒乳鴿細細隻都好多肉,肉味濃,皮燒得脆,不錯~蒜子浸時蔬-無乜特別 龍蝦湯泡貴妃飯龍蝦湯味濃郁。而且加左脆米,口感更見豐富~ 甜品 – 雪耳雪梨。。都係無乜特別。。。不過做到 “
說得太遠XD
我們二人點了當日精選套餐
細細隻都好多肉,肉味濃,皮燒得脆,不錯~
蒜子浸時蔬-無乜特別
龍蝦湯味濃郁。而且加左脆米,口感更見豐富~
整體黎講,餐廳攞過米芝蓮一星所以對它的要求同期望都比較高。裝潢、格調同景觀對我而言都無可挑剔服務態度亦良好。食物質素算不錯,但以每人$660來說,套餐嘅菜式不夠特別,味道亦不算令人一試難忘。不過fusion中菜同傳統中菜口味有點不同,個人覺得味道較淡~