2018-12-06
家住美孚嘅我,係一名無飯煮婦,又由於美孚食店選擇不多,我地一家經常會去長沙灣深水埗一帶開飯,發掘到不少好食又抵食嘅食店,介紹比大家,希望大家都食到好野嘛今次要介紹嘅就係尼間位於長沙灣嘅港口味冰室,簡直係我地一家人嘅飯堂,皆因尼度嘅小菜水準高之餘仲好抵食店面小小,光猛整潔,裝潢設計走懷舊路線,好有香港🇭🇰特色,坐位以卡座為主,十分舒適有不少街坊捧場客呢街坊套餐非常抵食,款式又多,我地三個人決定叫一個三人餐,只係$188,有四個餸套餐唔啱食可以選擇散叫,除左碟頭飯,㗎喱,炒粉麵飯同小食之外,仲有素食類選擇,照顧埋素食人士,非常細心涼瓜炆倉魚,魚大大條好厚肉,味道好惹味, 魚肉新鮮夠滑,涼瓜非常入味,分量亦好多,又由於另外兩位男士唔食涼瓜,我可以一個人獨佔,真係好滿足店員極力推薦黑松露沙拉一字骨,賣吸精緻,絶不馬虎,有大酒樓級數,值得一讚沙拉汁味道好好,好開胃,黑松露分量好足而且好香,同沙拉汁好夾一字骨大大件好厚肉,仲好入味,推薦金針雪耳蒸雞,熱辣辣香噴噴雞件好滑好入味,特別要讚讚豆卜吸收左汁料真係美味無窮蒜香炒什菜,多款不同種類蔬菜🥬,滿足不同人仕口味,夠鑊氣,不錯咁好餸梗係要配白飯啦凍飲
有不少街坊捧場客呢
涼瓜炆倉魚
黑松露沙拉一字骨
一字骨大大件好厚肉,仲好入味,推薦
金針雲耳蒸雞
金針雪耳蒸雞,熱辣辣香噴噴
雞件好滑好入味,特別要讚讚豆卜吸收左汁料真係美味無窮
拍蒜炒時蔬
咁好餸梗係要配白飯啦
凍飲加3蚊,凍奶茶好濃好有質素,果然係港口味
三個人埋單200蚊唔洗,真係好抵食啊!大家有機會一定要來試試