2020-11-16 232 views
三五知己星期六行完獅子山落山就到黃大仙中心搵嘢食見到泰國菜,門口好似幾吸引,又做緊堂食八折優惠,諗都唔諗我哋就等呢間啦。由於成個商場食飯時間,每間餐廳門口都要等位,所以呢間唔會太過分地多人排隊,應該好快有位掛,大概要等兩張枱,10分鐘到啦。我哋三個人嗌左四個菜。首先叫咗個馬拉盞炒通菜,叫咗一碟生蝦。呢個係泰國菜必食㗎啦。雖然又簡單,又冇乜技巧可言,但係都係每次都會叫嘅thai 菜嚟嘅😂另外呢,主食方面,叫咗一個pad thai 同埋叫咗一個豪餅煎蛋🍳。首先講一講個馬拉盞炒通菜先,對我個人來講呢,呢個菜係偏油,同埋係有少許鹹嘅☺️因為我係食慣一啲清淡口味🤨對我啲行山朋友來講呢,就覺得係適合嘅。我覺得呢個菜有啲重味,而且偏鹹。其實要餸白飯食會比較好囉😉哇,呢個豪餅一上枱嘅時候,我哋都嚇咗一跳😚😚因為呢真係好大好大塊😜大塊過我塊面🤣😂而且呢佢炸到金黃色啊😉應該話煎到先啱,睇落啲蠔仔都幾多。識落呢係幾好味嘅個柔美唔重呀然後豪仔十足啦又夠鑊氣喎。其實我唔知呢個係一個Thai 菜嚟嘅。因為我喺泰國係冇食過呢個蠔仔煎餅嘅🤣但係呢我喺台灣食過😋呢一個泰國餐廳入邊😚食到嘅蠔仔煎蛋🤩🥳係喺台灣夜市食過嗰種味

哇,呢個豪餅一上枱嘅時候,我哋都嚇咗一跳😚😚因為呢真係好大好大塊😜大塊過我塊面🤣😂而且呢佢炸到金黃色啊😉應該話煎到先啱,睇落啲蠔仔都幾多。識落呢係幾好味嘅個柔美唔重呀然後豪仔十足啦又夠鑊氣喎。其實我唔知呢個係一個Thai 菜嚟嘅。因為我喺泰國係冇食過呢個蠔仔煎餅嘅🤣但係呢我喺台灣食過😋呢一個泰國餐廳入邊😚食到嘅蠔仔煎蛋🤩🥳係喺台灣夜市食過嗰種味道嘅感覺😍😍😍我覺得非常之好味啦😎同埋如果喺香港呢,除咗啲潮州餐廳有得食呢個菜之外。呢我真係唔知仲有邊度有得食啦!所以如果你嚟呢個餐廳食嘢嘅朋友呢,我係好推介佢食呢個蠔仔煎餅嘅。👍🏼👍🏼👍🏼
不過呢份量好多,佢$108我唔知算唔算抵囉,因為本來就唔使咁大份,煎炸熱氣野嚟講,少食多滋味呀嘛😻我建議其實個餐廳可以整細分啲平啲😸即係例如半人份量啦$50有一半,細快啲,其實都有得諗喎。

Pad thai 係用一個鐵板上嘅,所以可以保持溫度,佢嘅麵,味道,同埋外貌,來講都算係一個正宗嘅,只可以話係合格因為佢就比較普通唔係話有咩咁出色👌🏼👌🏼

最後呢就講埋呢個生蝦啦,佢係$98有六隻嘅。其實份量對我來講係有啲少囉😯而且呢個size,大家都睇到啦,係比較細嘅。呢一個菜式呢,系冇乜技巧可言,純粹係一個生蝦上,加一個蒜頭片,同埋加一個辣椒仔。咁就冇食到佢嘅烹調功力😹盛為$98