2019-09-20 162 views
這天有事過來黃大仙,時間也比較晚,隨意看看商場還有什麼餐廳可以選擇,見到這間亞萊泰,記得之前在九龍灣吃過,印象中不錯,便決定進去。餐廳店面大,座位很寬敞,餐牌上食物選擇不少,還有優惠和二人/四人餐。在咖喱蟹和二人餐中掙扎,最終因爲懶拆蟹便選了二人餐。先送上的是香濃泰人椰汁雞湯,說實話,不覺得很香濃,酸味比椰香重,不過內裡的雞頗滑。再來是小食拼盤,有春卷、魚餅、龍鳳蝦丸和蝦餅。整體炸得不錯,春卷、蝦餅也做到香脆而不太油,蝦餅內裡口感爽彈,魚餅、蝦丸香口而內裡口感軟中帶彈性。還有半隻海南雞配三款醬料,雞的肥瘦適中,調味恰到好處,口感紮實有彈性卻不過乾不粗糙。通菜可選馬拉盞、鹹肉和蒜蓉,選了惹味的馬拉盞炒,真不錯。二人餐可加$50升級點泰式鮮蝦炒金邊粉,蝦的數量不少,口感也算爽彈,金邊粉不會炒得太散太乾,酸甜度亦剛好。最後是跟餐的甜品拼盤,就是最左邊的沒什麼味道外,另外三款也好吃。而2人餐可以半價去點特飲,點了一杯青檸梳打和椰汁冰,爽。其實二人餐本身已經很豐富,加了金邊粉,我覺得3個人吃也足夠,走的時候真的飽到幾乎走不動,這個價錢計實在太抵了。

在咖喱蟹和二人餐中掙扎,最終因爲懶拆蟹便選了二人餐。

再來是小食拼盤,有春卷、魚餅、龍鳳蝦丸和蝦餅。

通菜可選馬拉盞、鹹肉和蒜蓉,選了惹味的馬拉盞炒,真不錯。

而2人餐可以半價去點特飲,點了一杯青檸梳打和椰汁冰,爽。

2019-09-13 193 views
相對於一些飲食旺區, 黃大仙區在飲食業方面的發展確實較落後, 自從黃大仙中心翻新後, 情況開始轉變了, 皆因有些較高級的餐廳已落户在這商場, 其中一間就是亞萊泰, 就趁是日人在黃大仙, 在晚上時段來試試。先來一杯椰汁珍多冰解渴, 椰汁香甜夠滑, 味道清爽而冰涼可口,唔錯。來個泰式生蝦, 蝦肉口感爽脆鮮甜,配上了泰式青檸辣汁, 十分滋味。點了泰式鮮青檸蒸明爐烏頭,整條半熟的烏頭魚放在爐上, 淋上些酸魚湯, 再加熱後便可食用, 烏頭肉是鮮甜嫩滑,也沒有什麼腥味, 配合魚湯的酸味, 就更加惹味, 很快便吃剩一排魚骨。賣相已經討好的泰式海南雞(半隻),雞肉整齊排列, 雞肉烹得唔會太熟, 海南雞食落啖啖肉,肉質嫩滑非常, 雞皮好滑,雞味夠濃, 蘸上酸酸地又有少辣的醬汁, 吃起來更醒胃。也不能錯過泰式甜點椰汁西米糕, 濃郁甜美的椰香跟軟熟的西米配合起來效果很好, 這一味甜點勝在不太甜,也不錯。食物方面也是正宗的泰式做法, 如果想吃泰國菜,這裡都可以是其中一個選擇。
2019-07-30 636 views
今日來到黃大仙中心的亞萊泰,見到餐廳裡外裝修都帶著泰國風味,部份卡位用了屏風做間隔,非常雅緻。餐廳有傳統的泰式美食,有炭燒海鮮、青咖喱雞、鮮蝦金邊粉、泰式鹵豬手、馬拉盞炒通菜...等。在門口已被圖文並茂的菜色吸引。最後要了:海鹽炭燒盲鰽,泰式辣椒膏炒蜆,泰式鮮蝦金邊粉及馬拉盞炒通菜。泰式辣椒膏炒蜆$88先上的是泰式辣椒膏炒蜆,蜆新鮮又大隻,配料裏面有香葉、洋蔥、辣椒膏及香茅,豐富的配料令鮮甜的蜆帶辣更美味。泰式鮮蝦金邊粉$85泰式鮮蝦金邊粉,炒粉裏面有牙菜、鮮蝦、豆乾、蛋碎、花生碎、韭菜及炸菜絲。豐富的配料,這是泰式的特色,配上泰式特有帶少少甜的調味,老少都喜愛食。馬拉盞炒通菜$70每逢食泰菜,我都比較喜愛馬拉盞炒,尤其是喜愛馬拉盞炒通菜,馬拉盞味道較濃,與通菜非常夾,令通菜入味之餘又爽口。海鹽炭燒盲鰽$148海鹽炭燒盲鰽,面上還有海鹽及炭燒的痕跡,看落已覺吸引,盲鰽肉質嫩滑,配上秘製的泰式醬汁,令魚肉更顯鮮味。至於飲品,有部份是買一送一優惠,要了椰汁紅豆冰及珍珠奶茶$29,感覺非常抵飲。椰汁配上紅豆,味道不會很甜,甜度剛剛好,椰汁味很香濃。而珍珠奶茶,奶及茶的味道都調較得相當好,奶及

在門口已被圖文並茂的菜色吸引。

泰式辣椒膏炒蜆$88

泰式鮮蝦金邊粉$85

馬拉盞炒通菜$70

海鹽炭燒盲鰽$148

椰汁配上紅豆,味道不會很甜,甜度剛剛好,椰汁味很香濃。

而珍珠奶茶,奶及茶的味道都調較得相當好,奶及茶味濃郁,食燒烤再配上冰凍又美味的飲品,正!
2019-06-21 504 views
二人套餐 ($298)泰式海南雞好耐無食過泰國野喇!!泰式海南雞一定係必點,佢地D雞肉好嫩滑,就算係雞胸位置都唔好會'鞋"...但可能D雞不可以煮太熟啦!!太熟會影響口感,所以當晚食既海南雞係骨附近既位置都仲有少少血水,但阿媽話ok,煮嫩肉雞的話係會咁樣樣wo...大頭蝦冬蔭湯除左雞之外,必點既應該就係冬蔭功湯了吧??酸酸辣辣既味道,仲有淡淡的新鮮香草味,岩曬咁鬼熱既夏天飲呀!!迷你小食拼盤雖然話係迷你小食,但我覺得分量其實好鬼多,有成四種咁多!!食到呢度我已經飽飽地,炸蝦餅炸到好香好脆,我估係用新鮮蝦打漿,之後去炸的。如果唔係點會咁好食!!炸魚餅就食到有淡淡香茅味,同埋口感好像Q彈...其他兩款就太飽食唔落了T^T馬拉盞炒通菜其實除左通菜,係可以揀芥蘭既。但我覺得芥蘭本身有少少苦味,所以揀左通菜!!我想講呢個通菜炒到好惹味呀!如果有飯比我配來吃,一定不得了!!泰式甜品泰式甜品我覺得就一般般啦,無哂太大意外驚喜。但以$298呢個價包咁多食物,是值得一讚!!

二人套餐 ($298)

大頭蝦冬蔭湯

迷你小食拼盤

2019-06-18 789 views
朋友家住竹園,他說今晚相約我吃泰菜,我提議往九龍城,他說不用長途跋涉,黃大仙商場北館亞萊泰就可以準時七點來到,侍應安排了卡座,檯面夠大,座位舒適餐廳 主打正宗泰菜各類泰式食品有齊菠蘿炒飯,明爐烏頭,泰式蝦餅,生蝦刺身, 串燒都都齊備最後我們點選了超值二人套餐泰式小食拼盤 炸蝦餅炸得香口又彈牙,蝦米濃郁,炸魚餅有濃濃香茅味道,雞肉丸煙韌有咬口,炸春卷饀料是芋頭絲,金香脆口香草蟹肉仿鮑魚絲魚肚羹蟹肉羹湯底夠濃郁 ,有一絲絲蟹肉和仿鮑魚絲,魚肚夠大件,材料充足泰式鹵水無骨豬手鐵板豬手鑊氣很夠,豬手烹煮夠火,豬手肉軟骨,豬手皮充滿骨膠原與黑椒汁很配合,相當惹味泰式炸蝦金邊粉金邊粉用茄汁炒香,酸酸甜甜又夠乾身,大蝦彈牙又鮮味馬拉盞炒通菜金香馬拉盞用作炒通菜真的相當配合,通菜炒得爽脆又惹味泰式甜品三款泰式糕點千層糕夠煙韌,椰汁西米糕有濃椰汁味整體來說這間阿萊泰相當抵食,不用三百元就能夠享用這麼豐富的一餐泰式套餐,食物質素很好,下次吃泰菜不用再考慮九龍城

準時七點來到,侍應安排了卡座,檯面夠大,座位舒適

最後我們點選了超值二人套餐

泰式小食拼盤

香草蟹肉仿鮑魚絲魚肚羹

泰式鹵水無骨豬手

泰式炸蝦金邊粉

金邊粉用茄汁炒香,酸酸甜甜又夠乾身,大蝦彈牙又鮮味

馬拉盞炒通菜

金香馬拉盞用作炒通菜真的相當配合,通菜炒得爽脆又惹味

泰式甜品

三款泰式糕點千層糕夠煙韌,椰汁西米糕有濃椰汁味

• 鐵板泰式黑椒豬手
今晚媽媽忽然話想食泰國菜,於是我找了一下,就帶了她去食亞萊泰。餐廳都頗大,兩人坐得舒服啊。鹹肉炒椰菜,椰菜仔炒得爽脆,配鹹肉片一齊食,甘香又十分惹味的。蠔仔煎蛋,用鐵板盛載著,好似Pizza那麼大個,蛋餅煎得鬆化香脆,夾著鮮嫩蠔仔一齊食,很甘香。泰式鮮青檸明爐蒸盲鰽,湯汁酸酸辣辣,盲鰽煮得剛剛好,魚肉鮮甜嫩滑,不會很多骨,所以忍不住一口接一口地食。最重要母親都表示很滿意這間餐廳,下次會再幫襯咁話。

最重要母親都表示很滿意這間餐廳,下次會再幫襯咁話。
Dinner
2019-10-05 13 views
今晚同朋友去左食泰國野,係黃大仙中心北館,餐廳裝修都幾別緻,仲有好舒服既卡位可以坐呢間餐廳都算幾闊落嘅舒適,店員嘅服務都好好,餐廳有好多食物選擇,價錢又唔算太貴我地叫左幾樣泰國野食,有小食拼盤,冬陰公,一個炒飯,呢度嘅飲品仲有買一送一優惠,適合晒都幾口渴嘅我首先嚟嘅係冬陰公湯,呢個冬陰公湯唔算太難,可能因為走咗香港人嘅口味,不過材料都係十足嘅,隻蝦仲係好大隻,兩個人飲都好足夠,呢份冬陰公湯應該可以分到四碗跟住我哋叫咗個炒飯,呢個炒飯好似出邊唔係度度都有得食,好似係叫做蝦油炒飯,又係好多海鮮嘅配料,都幾好味
2019-09-26 17 views
今日相約幾個黃大仙之友食晚飯,近近地見到北館有間泰菜,正啱哂我地食點個二人餐有哂我地想食ge嘢泰人大頭蝦冬蔭湯(細),有大大隻蝦,用料足,唔太辣的冬蔭湯,啱哂我朋友泰式海南雞(半隻),肉質嫩滑,需然話半隻,但都幾大隻迷你泰式小食拼盤,有四款小食,啱哂人少少而又想食多款食物的朋友仔馬拉盞炒通菜,炒完上枱通菜 仲有少少脆口二人套餐加 $50仲可以有泰式鮮蝦金邊粉好抵呀食得泰菜無理由唔整返杯珍多冰特飲,爽下先我朋友就喜歡飲椰青,夠凍還有泰式甜品配門外已經有泰國feel

點個二人餐有哂我地想食ge嘢

泰人大頭蝦冬蔭湯

泰式海南雞(半隻),肉質嫩滑,需然話半隻,但都幾大隻

迷你泰式小食拼盤

馬拉盞炒通菜,炒完上枱通菜 仲有少少脆口

二人套餐加 $50仲可以有泰式鮮蝦金邊粉好抵呀

泰式鮮蝦金邊粉

食得泰菜無理由唔整返杯珍多冰特飲,爽下先

椰汁珍多冰

我朋友就喜歡飲椰青,夠凍
椰青

迷你泰式小食拼盤
泰式鮮蝦金邊粉
椰青
2019-09-25 10 views
突然想食泰國菜,收工就實行!我知亞萊泰都有幾間分店,黃大仙呢間就比較近我,我地入到去,個場都無咩人,可以隨便坐。入到去就有侍應同我地講全單八折,我地大概七點半到去到,有優惠,真係開心!我地叫了四樣嘢,古法咖喱牛腩:味道唔錯,牛腩分量都幾多,唔會太辣,適合唔食辣嘅人。串燒(豬加雞):串燒味道唔錯,豬肉串燒食起嚟好似肉乾,配上滿滿的沙爹醬~好味馬拉盞炒通菜:似係蝦醬炒通菜多啲。炒金邊粉:金邊粉好彈牙,炒得幾乾身。兩個人食有啲多,食到好飽最後埋單就around $230幾值得一提呢度嘅服務都幾好,見我地擺唔落嘢會有人嚟幫手移開啲餐具,仲會成日留意我地,感覺到備受關懷(雖然有點負擔)
突然想食泰國菜,收工就實行!

我地叫了四樣嘢,
馬拉盞炒通菜:似係蝦醬炒通菜多啲。
炒金邊粉:金邊粉好彈牙,炒得幾乾身。

兩個人食有啲多,食到好飽

最後埋單就around $230幾

2019-09-24
2019-09-25 10 views
和友人一起去食飯,本身想去九龍城食泰式菜,可惜天氣一般,有點下雨,就決定轉去商場的食店,幸而看到這間泰式菜館,當然二話不說,決定食這間。看到這間的環境都好大,而且裝潢也很有泰式的味道。不但座位寬敞,而且環境也舒適,食飯時也能保留一點私隱度。看到都好多餐單選擇,有二人和四人餐選擇,也可以散叫.不過都是叫優惠套餐感覺抵點.我自己就點了二人套餐.看到其實都多食物選擇...我就點了這個香濃泰人椰汁雞湯,本來想點冬蔭湯,不過就覺得之前成日飲,就決定試這個。看到白色的椰汁湯,飲下去有酸酸甜甜,好惹味,椰汁味並不算濃.但又有一種泰式的風味.而且內裡好多秀珍菇,更顯一種鮮味。泰式海南雞(半隻)雖然此雞略為肥了一點,不過勝在多肉,口感嫩滑,彈性十足.加上最愛就是海南雞不帶半點骨,食下去啖啖肉,配上醬汁,滋味無比。小食拼盤有著龍鳳蝦丸,春卷,魚餅和蝦餅,都幾多種類.配上泰式甜辣醬,都好好食.而蝦餅和春卷就是我的最愛,香脆之餘,中間也帶著柔軟,不會炸得太乾爭爭。都有著一種彈性的口感。馬拉盞咸魚炒通菜可以選擇馬拉盞或蒜蓉或咸肉.但我都是最愛馬拉盞,比較惹味,而且通菜不老,食下去爽口嫩滑,不會太咸,炒得剛剛好。

幸而看到這間泰式菜館,當然二話不說,決定食這間。

看到這間的環境都好大,而且裝潢也很有泰式的味道。
不但座位寬敞,而且環境也舒適,食飯時也能保留一點私隱度。

看到都好多餐單選擇,有二人和四人餐選擇,也可以散叫.
不過都是叫優惠套餐感覺抵點.

我自己就點了二人套餐.
看到其實都多食物選擇...

我就點了這個香濃泰人椰汁雞湯,
本來想點冬蔭湯,不過就覺得之前成日飲,就決定試這個。

但又有一種泰式的風味.而且內裡好多秀珍菇,更顯一種鮮味。

泰式海南雞(半隻)

雖然此雞略為肥了一點,不過勝在多肉,口感嫩滑,彈性十足.

小食拼盤

有著龍鳳蝦丸,春卷,魚餅和蝦餅,
都幾多種類.
配上泰式甜辣醬,都好好食.

而蝦餅和春卷就是我的最愛,
香脆之餘,中間也帶著柔軟,不會炸得太乾爭爭。
都有著一種彈性的口感。

馬拉盞咸魚炒通菜

可以選擇馬拉盞或蒜蓉或咸肉.
但我都是最愛馬拉盞,比較惹味,而且通菜不老,
食下去爽口嫩滑,不會太咸,炒得剛剛好。

加$50 泰式菠蘿海鮮炒飯

去到泰式餐廳,我都會喜歡點一個菠蘿炒飯,
上面滿滿的肉鬆,仲有一些香脆的腰果.
飯粒柔軟可口,海鮮的份量都幾多,
令我沒有失望。

甜品

有泰式的糕點,味道都不錯,不過可惜忘記拍照!

飲品方面,買一送一優惠,所以都點了青檸梳打和龍眼冰.
青檸梳打清新感十足.帶著少少微酸,可以開胃之餘,也止到辣的感覺。

龍眼冰,粒粒的龍眼果肉配上凍飲,帶著龍眼果肉的微甜,解渴一流。

想不到黃大仙也有泰國菜,質素都不錯!
以後想食泰式也不用去到九龍城也能品嚐了。
2019-09-24 4 views
今日放工去咗黃大仙睇中醫,好少去呢頭食野都唔係好知有咩食。見到黃大仙中心都好多野食下,咁我同男友就係入面搵下野食,食完隔離就係地鐵站。香辣肉碎生菜包最近減肥既我,叫咗個生菜包黎食,肉碎炒得好香,而且都比得好多下,D肉碎有小小辣,小小肥豬肉攪碎炒埋好香口,食到D青檸汁味道,正!生菜好新鮮,好青新。泰式海南雞(半隻)見到佢D海南雞好肥美,色澤都幾靚,雞皮上面油光充足。其實半隻都好多下,最緊要佢夠滑,我一連食咗4—5舊,雞味香濃肉質都算嫩。蝦頭油海鮮炒飯男友想食炒飯,呢碟炒飯都炒得幾出色,蝦頭油味道咸香,炒飯好惹味,佢比咗三隻蝦落去炒,加埋其他海鮮,成碟飯好抵食。泰式明燼青檸蒸烏頭呢個之所以叫係因為見佢做緊promotion, $98蚊就有一條明爐烏頭。上菜見到好大條,絕對唔係細細頭。佐料好豐富,又有蒜片又有香芧又有青檸,非常惹味,咁大條都差D食唔晒。我見到呢個餐廳第二度都有分店,下次食泰菜一於揀呢間。
香辣肉碎生菜包

泰式海南雞(半隻)

蝦頭油海鮮炒飯

泰式明燼青檸蒸烏頭

我見到呢個餐廳第二度都有分店,下次食泰菜一於揀呢間。
2019-09-22 6 views
泰國菜酸酸甜甜又惹味的那種味道,很適合我的口味,今日來到黃大仙中心又選擇了食泰國菜。餐廳裝修充滿了泰式的味道,裝修優雅,帶㸃古色古香。海鹽炭燒盲鰽$148鹽燒魚是泰菜的特色菜,今日要了個海鹽炭燒盲鰽,盲鰽真可謂啖啖肉,魚剛剛燒出來還熱辣辣,揭開面上的魚皮還透出一陣的熱氣。魚肚裏有很多的香茅,盲曹燒得肉質嫩滑,秘製的酸甜辣醬汁更能帶出魚的鮮味。馬拉盞炒通菜$68很喜愛馬拉盞炒通菜,因為馬拉盞的味道令通菜特別惹味。泰式菠蘿海鮮炒飯$95菠蘿炒飯面上有肉鬆,還有腰果、粟米粒、菠蘿、鮮魷魚及蝦仁,還有菠蘿粒,食落口感非常豐富又惹味。飲品正做特價買一送一,非常抵飲。奇亞籽椰汁涼粉冰$29買一送一要了椰汁紅豆冰。兩個飲品都椰味很濃,紅豆軟棉甜度剛剛好。椰汁西米糕$36椰汁西米糕軟淋中帶點煙韌,也是很香椰汁味。

餐廳裝修充滿了泰式的味道,裝修優雅,帶㸃古色古香。

海鹽炭燒盲鰽$148

馬拉盞炒通菜$68
很喜愛馬拉盞炒通菜,因為馬拉盞的味道令通菜特別惹味。

飲品正做特價買一送一,非常抵飲。
奇亞籽椰汁涼粉冰$29
買一送一要了椰汁紅豆冰。
兩個飲品都椰味很濃,紅豆軟棉甜度剛剛好。

椰汁西米糕$36
椰汁西米糕軟淋中帶點煙韌,也是很香椰汁味。

2019-09-20 7 views
以前吃泰菜常常要到九龍城,現在很多商場也有不錯的選擇。魚身舖滿海鹽去燒,上枱時海鹽已經變硬,外皮香脆。廚師細心地經幫盲鰽起皮,揭開就可以吃。魚肉肉質嫩滑彈牙,充滿鮮香,不點任何醬汁吃已經很讚。豬手遠遠已傳來陣陣香氣,加上鐵板發出吱吱聲,令人垂涎!豬手肥瘦適中,軟腍入味,配醬汁同吃,惹味非常!糯米雞翼大大隻,平時吃到的通常是煎,這裡是炸的,油膩了一點,但十分飽肚。看到枱頭旁邊的推介優惠,椰汁雪燕做特價,只需$38,於是叫了一盃來試試。雪燕仍然微暖,除了香濃的椰汁還有淡淡的杏仁味。
以前吃泰菜常常要到九龍城,現在很多商場也有不錯的選擇。
海鹽炭燒盲鰽

魚身舖滿海鹽去燒,上枱時海鹽已經變硬,外皮香脆。

豬手遠遠已傳來陣陣香氣,加上鐵板發出吱吱聲,令人垂涎!
鐵板泰式鹵水無骨豬手
豬手肥瘦適中,軟腍入味,配醬汁同吃,惹味非常!

香草糯米釀雞全翼

椰汁雪燕
雪燕仍然微暖,除了香濃的椰汁還有淡淡的杏仁味。

2019-09-19
Dinner