2020-09-10 1309 views
今天又來到我們的泰菜系列了,由於已經決定了下星期男友的生日飯會品嚐其他的菜系,所以今天晚上我們便嚐試這間之前想慶祝他生日的泰國菜餐廳了今次我們點的是二人套餐 (晚上都有供應),分別包括了頭盤、湯、主菜、蔬菜以及甜品,而由於疫情關係,二人餐的價錢由原先的 $318減至 $278,兼且不用收取加一服務費,以晚餐來說價錢真的相當便宜No.1【泰式小食拼盤】小食拼盤總共有四款小食,分別是泰式春卷、蝦餅、魚餅和鳳凰丸可惜當中只有蝦餅的味道較為出色,而其他小食的味道則只是中規中矩而已,並沒有什麼特別大的驚喜,當中鳳凰丸更讓人「一試難忘」!蝦餅的質感十分爽嫩彈牙,鮮美多汁,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蝦汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮蝦氣息,口感細膩而延綿,讓人陶醉其中,吮指回味雖然泰式春卷的餡料全部都只是素菜而已,但是口感都算清新而清爽,至於魚餅由於混合了其他的配料,所以略為蓋過了魚肉本身的鮮甜味,而鳳凰丸的香料味道更十分怪異,我們分別嚐到了咸、辣、臭三種味道,簡直味如雞肋,完美地成為全場的「敗筆之作」!No.2【泰人大頭蝦冬蔭湯】冬蔭湯,是泰國著名的菜色,而它的完美程度正正取決於它的湯

今次我們點的是二人套餐 (晚上都有供應),分別包括了頭盤、湯、主菜、蔬菜以及甜品而由於疫情關係,二人餐的價錢由原先的 $318減至 $278,兼且不用收取加一服務費,以晚餐來說價錢真的相當便宜

No.1【泰式小食拼盤】
泰式小食拼盤
小食拼盤總共有四款小食,分別是泰式春卷、蝦餅、魚餅和鳳凰丸

No.2【泰人大頭蝦冬蔭湯】
泰人大頭蝦冬蔭湯
冬蔭湯,是泰國著名的菜色,而它的完美程度正正取決於它的湯水質素
這碗冬蔭湯的湯水紅紅燈燈的,看起來十分色香味濃,而事實上,冬蔭湯的湯底十分真材實料,我們小口品嚐的時候,整個口腔中都充滿著啖啖的酸辣氣息,每一口都滋味濃郁,惹味非常,讓人齒頰生香,難以忘懷

泰人大頭蝦冬蔭湯
雖然大頭蝦的質感並不算特別脆嫩彈牙,而且本身亦沒有任何鮮甜味,不過幸好冬蔭湯的精華完全滲透進大頭蝦中,令到蝦肉變得五味俱全,有滋有味,餘味更在嘴中久久不散,我們都吃得津津有味,箸如雨下

No.3【18吋軍艦咖哩海中寶】
18吋軍艦咖哩海中寶
終於來到今天的重頭戲 ~ 18吋軍艦咖哩海中寶了!
這份咖哩海中寶是餐廳的招牌菜,同時我們亦是第一次品嚐,可惜最後的味道卻和預期中有些落差

18吋軍艦咖哩海中寶
黃咖哩的味道只是微辣而已,同時亦伴隨著濃濃清甜的椰子味,甜辣交織,芳香四溢,小口品嚐過後,椰子的香味更持續在口中散發出來,我們整個口腔中都充滿著啖啖香甜可口的椰奶和微辣的黃咖哩氣息,每一口都惹味開胃,滋味非常,讓人口舌生香,回味無窮

18吋軍艦咖哩海中寶
可惜所謂的海中寶不單止缺乏了本身海鮮應有的鮮甜味,同時濃烈的咖哩氣息亦不能完美滲透進當中,每一口都相當淡而無味,讓人味同嚼蠟,囓蘗吞針

18吋軍艦咖哩海中寶
至於法包可能盛載著大量咖哩的關係,令到它的質感變得十分軟爛和濕潤,感覺上就好像品嚐一份「濕淋淋」的麵包,雖然還未至於讓人難以下嚥,但是卻令到這份菜式失色了不少

No.4【馬拉盞炒通菜】
馬拉盞炒通菜
馬拉盞可以說是東南亞人的蝦醬,和我們中國人的蝦醬一樣,都是採用小銀蝦醃製的,不過它同時再加入蒜肉、蝦 米碎和花生碎,令到口感變得更豐富而細膩,味道則和XO醬有點相似,惹味香濃,滋味非常

馬拉盞炒通菜
可惜這間餐廳的馬拉盞通菜略為不夠入味,即使馬拉盞的份量都算多,但是它們的氣息卻不能滲透進通菜的內部,通通都只是停留在通菜的表面,所以我們最後亦只能品嚐到它本身的青菜味,雖然整體味道並不算差,但是難免會有一些失落的感覺

No.5【泰式甜品
泰式甜品
餐廳提供了甜品拼盤給我們,分別是亞麻籽椰青糕、椰汁西米糕、椰汁千層糕以及一款不知名的泰式甜品,讓我們可以一次過品嚐餐廳四款招牌的泰式甜品
雖然我知道餐廳的出發點和原意都是好的,可惜四款甜品當中,有兩款的味道簡直讓人「一試難忘」!

泰式甜品
亞麻籽椰青糕和另一款不知名糕點的味道不單止非常甜膩,質感更十分鬆散和怪異,所以我們嚐了一小口便放棄了
而最後椰汁西米糕和椰汁千層糕的味道則最為出色和正常,椰汁西米糕十分香甜可口,甜香四溢,而椰汁千層糕則口感細膩而有層次,讓人陶醉其中,吮指回味!

價錢方面,二人套餐只售 $278,而且更加不用收取加一服務費,即是總數便是 $278,以泰國菜晚餐來說,價錢真的相當划算!

總結來說,雖然今次的二人餐味道並不算特別出色和滋味無窮,但是勝在價錢非常便宜,性價比相當高,都算是對得住它的價錢,所以都值得大家嚐試一下,不過下星期男友的生日,我們會去另一間無論是食物抑或是環境都更好的餐廳來慶祝,同時價錢當然亦更「堅離地」,大家拭目以待吧~
2020-09-05
2020-12-28 41 views
泰式鮮青檸蒸明爐盲鰽,好足料,盲鰽肉質肥美,味道鮮甜,湯汁味道酸香,充滿香料味道。炭燒原隻魷魚伴泰式辣汁,魷魚肉質厚嫩、彈牙,食落好新鮮,經炭燒後帶有焦香味道,配以泰式辣汁食用,味道更佳。泰式鮮蝦金邊粉,鮮蝦口感彈牙,味道鮮甜,金邊粉口感乾爽,味道酸甜,配料有雞蛋、銀芽、辣椒碎、香蔥、豆腐乾,配以青檸汁食用,味道正宗。泰式無骨鳯爪,鳯爪食落啖啖肉,口感爽脆,好入味,味道酸辣,食落好惹味。黃薑飯,乾濕適中,口感煙韌。椰汁珍多冰,珍多口感爽滑,帶有斑蘭味道,飲落好清爽。奇亞籽椰汁涼粉冰,涼粉口感滑溜,奇亞籽食落有咬口,椰汁味道香甜。

黃薑飯,乾濕適中,口感煙韌。

椰汁珍多冰,珍多口感爽滑,帶有斑蘭味道,飲落好清爽。

• 泰式鮮蝦金邊粉
2020-12-23 66 views
疫情外出用膳,店員好細心提供熱水好似茶樓咁比你清洗餐具。 店內寬敞,仲有間細房。 如果無左限制令,聚會一流。 服務員態度主動有禮貌 不時會主動加水。值得推薦既菜式係海中寶軍艦。 好好味既泰式咖哩,足料既海鮮加埋長長既法飽。 一流美食,如果唔想浪費左啲咖哩汁,可以叫埋薄餅食。 總括價錢合理,食物質素高。 平價既泰國美食。 讚👍🏻
疫情外出用膳,店員好細心提供熱水好似茶樓咁比你清洗餐具。
店內寬敞,仲有間細房。 如果無左限制令,聚會一流。
服務員態度主動有禮貌
不時會主動加水。
一流美食,如果唔想浪費左啲咖哩汁,可以叫埋薄餅食。
總括價錢合理,食物質素高。 平價既泰國美食
。 讚👍🏻
  • 18吋軍艦咖哩海中寶
2020-12-17 69 views
🥘🇹🇭 馬沙文咖喱豬扒飯醬汁味道夠濃、豬扒炸粉唔會多左、份量都足夠男仔食凍檸茶加左$3 茶色夠深夠濃打工仔放飯時快食選擇之一~ 價錢都算可接受呀,餐牌仲有很多選擇,下次會再同同事食過~
🥘🇹🇭 馬沙文咖喱豬扒飯
醬汁味道夠濃、豬扒炸粉唔會多左、份量都足夠男仔食
凍檸茶加左$3 茶色夠深夠濃
打工仔放飯時快食選擇之一~
價錢都算可接受呀,餐牌仲有很多選擇,下次會再同同事食過~
2020-12-10 126 views
黃大仙中心北館和南館,兩者比較,我比較喜歡北館,因為樓底高一點,感覺寬敞舒適一點。我在黃大仙中心北館,光顧過粥麵店、上海店。今天試下泰國菜,所以來到阿來泰。午市套餐不貴:Honey選擇了火車頭河粉(配柚子蜜)好大碗呀!河粉好滑,湯頭甜,濃濃的香料香味。材料非常豐富;有牛肉、豬肉丸、豆卜、魚肉餃子、炸豬皮、中國芹菜……包羅萬有。我選擇了雙餸黃飯:我選擇了泰式炆豬手和海南雞。海南雞就一般,只有顏色吸引,但無什麼味道;不過,配合醬汁,還可以。泰式豬手就不錯,炆得夠稔,黃飯好大碗,不算油膩。我飲咸檸七(+$8),可以一解兩款午餐的濃味。整體感覺不錯,味道好。下次到黃大仙北館,可以再考慮阿來泰。

午市套餐不貴:

Honey選擇了火車頭河粉(配柚子蜜)
好大碗呀!河粉好滑,湯頭甜,濃濃的香料香味。

我選擇了雙餸黃飯:
我選擇了泰式炆豬手和海南雞。
泰式豬手就不錯,炆得夠稔,黃飯好大碗,不算油膩。

我飲咸檸七(+$8),可以一解兩款午餐的濃味。
整體感覺不錯,味道好。
下次到黃大仙北館,可以再考慮阿來泰。
2020-12-10
$122 (Lunch)
2020-11-27 90 views
滿足的一餐,幫呀媽慶生,叫左好多野食,以為啲餸份量不多,想不到每樣餸都非常足料,份量十足菠蘿海鮮炒飯整個菠蘿都盛滿材料,不會是純炒飯,蝦都有很多隻。侍應都很有禮貌,令人感覺受到尊重,顧客至上,亦令我願意花點時間來褒揚這間食物質素及服務態度一流的餐廳。
2020-11-27
青檸魚
二人餐,小食
  • 泰式菠蘿海鮮炒飯
2020-11-16 110 views
三五知己星期六行完獅子山落山就到黃大仙中心搵嘢食見到泰國菜,門口好似幾吸引,又做緊堂食八折優惠,諗都唔諗我哋就等呢間啦。由於成個商場食飯時間,每間餐廳門口都要等位,所以呢間唔會太過分地多人排隊,應該好快有位掛,大概要等兩張枱,10分鐘到啦。我哋三個人嗌左四個菜。首先叫咗個馬拉盞炒通菜,叫咗一碟生蝦。呢個係泰國菜必食㗎啦。雖然又簡單,又冇乜技巧可言,但係都係每次都會叫嘅thai 菜嚟嘅😂另外呢,主食方面,叫咗一個pad thai 同埋叫咗一個豪餅煎蛋🍳。首先講一講個馬拉盞炒通菜先,對我個人來講呢,呢個菜係偏油,同埋係有少許鹹嘅☺️因為我係食慣一啲清淡口味🤨對我啲行山朋友來講呢,就覺得係適合嘅。我覺得呢個菜有啲重味,而且偏鹹。其實要餸白飯食會比較好囉😉哇,呢個豪餅一上枱嘅時候,我哋都嚇咗一跳😚😚因為呢真係好大好大塊😜大塊過我塊面🤣😂而且呢佢炸到金黃色啊😉應該話煎到先啱,睇落啲蠔仔都幾多。識落呢係幾好味嘅個柔美唔重呀然後豪仔十足啦又夠鑊氣喎。其實我唔知呢個係一個Thai 菜嚟嘅。因為我喺泰國係冇食過呢個蠔仔煎餅嘅🤣但係呢我喺台灣食過😋呢一個泰國餐廳入邊😚食到嘅蠔仔煎蛋🤩🥳係喺台灣夜市食過嗰種味

哇,呢個豪餅一上枱嘅時候,我哋都嚇咗一跳😚😚因為呢真係好大好大塊😜大塊過我塊面🤣😂而且呢佢炸到金黃色啊😉應該話煎到先啱,睇落啲蠔仔都幾多。識落呢係幾好味嘅個柔美唔重呀然後豪仔十足啦又夠鑊氣喎。其實我唔知呢個係一個Thai 菜嚟嘅。因為我喺泰國係冇食過呢個蠔仔煎餅嘅🤣但係呢我喺台灣食過😋呢一個泰國餐廳入邊😚食到嘅蠔仔煎蛋🤩🥳係喺台灣夜市食過嗰種味道嘅感覺😍😍😍我覺得非常之好味啦😎同埋如果喺香港呢,除咗啲潮州餐廳有得食呢個菜之外。呢我真係唔知仲有邊度有得食啦!所以如果你嚟呢個餐廳食嘢嘅朋友呢,我係好推介佢食呢個蠔仔煎餅嘅。👍🏼👍🏼👍🏼
不過呢份量好多,佢$108我唔知算唔算抵囉,因為本來就唔使咁大份,煎炸熱氣野嚟講,少食多滋味呀嘛😻我建議其實個餐廳可以整細分啲平啲😸即係例如半人份量啦$50有一半,細快啲,其實都有得諗喎。

Pad thai 係用一個鐵板上嘅,所以可以保持溫度,佢嘅麵,味道,同埋外貌,來講都算係一個正宗嘅,只可以話係合格因為佢就比較普通唔係話有咩咁出色👌🏼👌🏼

最後呢就講埋呢個生蝦啦,佢係$98有六隻嘅。其實份量對我來講係有啲少囉😯而且呢個size,大家都睇到啦,係比較細嘅。呢一個菜式呢,系冇乜技巧可言,純粹係一個生蝦上,加一個蒜頭片,同埋加一個辣椒仔。咁就冇食到佢嘅烹調功力😹盛為$98

2020-10-22 174 views
個鮮青檸蒸明爐烏頭佢係一邊食一邊煮既 , 咁所以煮到最後一落咁收水既 。咁就越煮越酸越辣 但又好似酸得制 。但又好刺激咁 。你地明唔明果種 feel 呀 ? 哈哈 XDDDDD 😆 88蚊幾低食 。衣個好似叫左兩串豬兩串雞 。個醬係好食既 。好似係唔辣嘅沙爹醬黎既 。 整體上冇咩特別 。衣個係菠蘿海鮮炒飯黎既 。其實係我老豆叫既 。我本身對菠蘿炒飯麻麻地 。但衣個係炒到唔太油既係乾身嘅 , 同埋個蝦唔梅嘅 。係爽口彈牙既 。衣個湯好似叫咩雞湯 , 我初頭以為係咸既 。點知係酸既😂🤣😹 。唔可以話難飲既 , 係幾特別既 。同埋個湯唔辣既 。d雞係滑既 。衣個好似係拼盤果 D 黎 , 有肉丸有魚餅有蝦餅有泰式春卷 。佢地都好有彈性 。個春卷好似係冇肉響入面既 。最後服務都ok 既 , 叫佢拎杯水拎多碟醬都兩分中內都比到 。上菜速度都快既 。

咁就越煮越酸越辣

10月1中秋節🥮Book左位黎食飯..見食評咁多好評所以黎試下~3個人叫左5樣野1.泰式明爐魚-講真食過好多間明爐魚..呢條真係我食過最咸ge...好難入口 所以最尾食剩大半條~媽咪一啊食一路講:又咸又辣又酸😣仲要一有服務員經過佢都對任佢地講一次😂2.馬拉盞炒通菜-哇..勁硬身..唔好食d菜係老的!十級不推薦3.泰式咖喱炒蟹-不過不失.味道偏甜都唔錯.仲有送蒜蓉包4.冬陰功湯-味道幾好~辣道岩岩好.5.豬雞串燒-豬好好食夠哂淋.反而雞唔知係咪擺耐左凍左好硬身~總結黎講~我下次唔會再黎食🤢
10月1中秋節🥮
仲要一有服務員經過佢都對任佢地講一次😂
3.泰式咖喱炒蟹-不過不失.味道偏甜都唔錯.仲有送蒜蓉包
4.冬陰功湯-味道幾好~辣道岩岩好.

總結黎講~我下次唔會再黎食🤢
明爐魚
2020-08-31 237 views
最中意食泰國菜,呢度門面夠大同闊落,唔會坐得太逼,而且又有好多卡位,裝修幾舒服。推介馬拉盞炒通菜,炒得好夠火喉,又夠入味。菠蘿炒飯都好好味,半個菠蘿殼上,炒飯粒粒黃色,而而又夠香,睇得又食得。
2020-08-04 220 views
之前去完黃大仙都有啲夜🌙就隨便搵咗呢間亞萊泰食二人套餐.泰式小食拼盤 (細)🧆有蝦餅、泰式春卷、魚餅、鳳凰丸😍鳳凰丸食落有浸香茅味,而魚餅就有少少檸檬葉味🐟春卷外皮香脆,入面係素菜餡🥦蘸上泰式酸甜醬非常夾👍🏻.泰人大頭蝦冬蔭湯 (細)🥣有大頭蝦🦐蕃茄🍅菇類等🍄味道酸辣🌶好開胃😋.泰式海南雞半隻🐓半隻嘅份量都好多😉肉質嫩滑😙旁邊有蘿蔔絲同椰菜絲🥕3 款醬汁都唔錯😌.馬拉盞炒通菜🥬食落好爽脆,味道鹹鹹哋帶辣😆夠惹味.泰式甜品四件💚有椰汁芒果凍糕、椰汁西米糕、椰汁千層糕🍰煙韌得尼又唔會好甜🤤.青檸梳打🍋青檸味突出,都幾酸㗎🤪.芒果乳酸特飲🍹入面有啲芒果粒🥭乳酸味幾重
之前去完黃大仙都有啲夜🌙就隨便搵咗呢間亞萊泰食二人套餐
馬拉盞炒通菜🥬食落好爽脆,味道鹹鹹哋帶辣😆夠惹味
青檸梳打🍋青檸味突出,都幾酸㗎🤪
芒果乳酸特飲🍹入面有啲芒果粒🥭乳酸味幾重
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式小食拼盤
  • 泰式海南雞
  • 甜品
2020-06-23 188 views
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 亞萊泰 (黃大仙)📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N141號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟泰式咖哩炒肉蟹 配印式燒餅 HKD218特價好抵食!好大隻蟹,唔少肉㗎,肉蟹非常鮮味👍🏻泰式明爐青檸蒸鳥頭 HKD78又係抵到傻😱勁大條烏頭,肉質好滑嫩,青檸酸酸甜甜好夾❤️青木瓜絲沙律 HKD68青木瓜絲好爽口,個汁係有d辣,超開胃🥴椰奶珍多冰-少冰 HKD30鮮檸蜂蜜柚子茶 HKD20飲品正正常常,柚子茶少甜d更好😛✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 亞萊泰 (黃大仙)
📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N141號舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

泰式咖哩炒肉蟹 配印式燒餅 HKD218

特價好抵食!好大隻蟹,唔少肉㗎,肉蟹非常鮮味👍🏻

泰式明爐青檸蒸鳥頭 HKD78

又係抵到傻😱勁大條烏頭,肉質好滑嫩,青檸酸酸甜甜好夾❤️

青木瓜絲沙律 HKD68

青木瓜絲好爽口,個汁係有d辣,超開胃🥴

椰奶珍多冰-少冰 HKD30
鮮檸蜂蜜柚子茶 HKD20

飲品正正常常,柚子茶少甜d更好😛

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
2020-05-19 142 views
中午路經黃大仙中心,一個人想找個舒適並价錢合理的食店吃午餐。記得朋友推薦過亞萊泰,便入去試下。炎炎夏日,叫了個香葉肉碎煎旦香米飯和熱檸水套餐。香葉肉碎炒得很香濃,加上流心煎荷包旦和香米飯,令減肥中的我也忍不住吃光一大碟。今晚只吃水果便夠。埋單58元不用加一。下次有機會可試下其他特惠套餐如香芧豬扒飯或豬頸肉炒茄子。
2020-05-14 154 views
黃大仙泰國店唔多選擇今日母親節飯選擇左黃大仙北館的aroi Thai餐廳都好注重消毒有熱水加檸檬俾你消毒擦餐具今日叫左咖喱海鮮法包長長一大條法包上面充滿着不同海鮮 有蝦、魚 、魷魚等等 配上濃郁美味嘅咖喱真係令人食指大動泰國冬陰功湯冬陰功味濃郁湯底有好多大蝦同蘑菇香茅等材料製成味道唔會太辣酸酸美味10分開胃一家大細都啱飲叫咗個泰式四色拼盤有炸蝦餅炸魚餅泰國春卷我就試咗炸蝦餅蝦餅彈牙鮮味仲食咗個芒果糯米飯芒果糯米飯糯米飯軟熟椰汁香濃芒果仲好甜添
黃大仙泰國店唔多選擇
今日母親節飯選擇左黃大仙北館的aroi Thai
餐廳都好注重消毒
有熱水加檸檬俾你消毒擦餐具

今日叫左咖喱海鮮法包

長長一大條法包
上面充滿着不同海鮮
有蝦、魚 、魷魚等等
配上濃郁美味嘅咖喱

糯米飯軟熟
椰汁香濃
芒果仲好甜添
2020-05-12 164 views
叫咗一份芒果糯米飯份量都非常之大而且糯米飯係剛剛有飯煲弄起的所以可以keep到個溫度同埋保持軟糯的口感而且芒果正正係當做嘅時候所以入口非常之咁甜而且冇渣另外叫咗一份泰式咖喱炒蟹呢份炒蟹係今晚做緊特價$248就有全份肉蟹呢度做嘅泰式咖喱係唔辣嘅風味但係仲有濃厚嘅咖喱甜美再配合勁多肉嘅肉蟹另外配上泰式薄餅香脆嘅薄餅沾上了咖喱醬薄餅完完全全吸收晒咖喱嘅香甜味道之後因為我哋叫了一個二人餐所以我哋可以加$50就可以升級一個泰式菠蘿炒飯呢度嘅泰式菠蘿炒飯係完全正宗用上了菠蘿做飯碗所以唔會好似其他餐廳咁只係用上罐頭菠蘿已用上新鮮菠蘿炒嘅菠蘿炒飯更加香甜入味而且配合黃姜飯令人食指大動最後叫咗一杯椰汁紅豆冰紅豆嘅份量非常之多完全係好似唔駛錢咁樣再配合農香嘅椰汁令人地完全完全得到一種消暑感覺
所以可以keep到個溫度同埋保持軟糯的口感
而且芒果正正係當做嘅時候所以入口非常之咁甜而且冇渣