2022-10-02
📌 螢火📍 尖東加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖☎️ 21518133★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*幾個月前約咗朋友去呢間餐廳食鐵板燒,不過陰差陽錯之下最終無食到。呢日終於嚟呢度食lunch,食完仲將呢間餐廳由我嘅to-eat list update 去回訪must list添。鋪位面積好大,坐位相當寬敞,格間分明,一邊🍣Omakase 區,另一邊鐵板燒,仲有三間獨立鐵板燒房,抽風系統亦完善,幾枱食客同時用餐都唔會煙霧瀰漫。我地點咗 『 星✨ 』 · 『 月🌙 』兩個套餐($380)🥢汁煮白鱈魚先將魚皮同肉分開,白鱈魚表面煎到微脆,注上高湯及炒得好香嘅洋蔥,最後將煎至香脆嘅魚皮放在魚肉上,入口肉質嫩滑唔老,洋蔥湯亦好清甜。🥢『 星 』 ➸ 帆立貝·大蝦將刺身級帶子表層煎香,入面保留咗刺身帶子嘅彈牙鮮味;大蝦肉質扎實有彈性,蝦頭有滿滿嘅蝦膏。 🥢『 月 』➸ 廣島蠔·鵝肝多士廣島蠔肥美鮮甜,夾埋櫻花蝦蔥蒜等一齊放入口,豐富嘅海鮮鮮味四溢;鵝肝肉厚,表面煎香後油脂爆發,蘸上自家調製嘅焦糖醬,品嚐完鵝肝後食番伴碟
📍 尖東加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
☎️ 21518133
🥢汁煮白鱈魚
🥢『 星 』 ➸ 帆立貝·大蝦
🥢『 月 』➸ 廣島蠔·鵝肝多士
廣島蠔肥美鮮甜,夾埋櫻花蝦蔥蒜等一齊放入口,豐富嘅海鮮鮮味四溢;鵝肝肉厚,表面煎香後油脂爆發,蘸上自家調製嘅焦糖醬,品嚐完鵝肝後食番伴碟嘅日本柚子啫喱,口感清新又解膩。
套餐可選厚或薄燒美國牛肉或者日本黑豚肉
🥢美國牛肉薄燒
安格斯牛雪花紋均勻分布,薄燒包住香脆蒜片蔥花等配料,燒到剛好,牛嘅油香流入配料,蘸埋wasabi沙律醬,鹹香惹味!
🥢日本黑豚肉
呢道菜用上日本穀飼黑豚肉,肉質有彈性,油脂甘甜可口,唔會有豬腥味,肉味可媲美和牛!連我個牛魔王朋友都話正!
兩道鐵板燒肉都捨棄左平時常見嘅麵包墊底,餐廳用上貴價羽衣甘藍🥬,可以一解油膩感又健康!
🥢櫻花蝦炒飯
炒飯連櫻花蝦,蔥粒等一起炒到粒粒分明,加埋燶邊流心太陽蛋🍳,增強味覺層次。
另有沙律、漬物、麵豉湯、甜品/咖啡
所有食材新鮮優質,用料上等,$380真係值回票價,100%回訪!
餐廳仲有一大幅投影牆俾客人虛擬放天燈🏮,只要喺iPad 📱度寫上任何字,都會即時顯示在天燈上面,得意又好📸-able 添!
💡呢次嘅大廚👨🏻🍳係Hon師傅,為人風趣,每道菜都會講解一下,一對巧手除了煮出美味嘅菜式,精緻嘅擺盤更令我哋有多一層視覺享受。