2016-06-06 829 views
收工後,約左朋友食飯。朋友話帶我地去中要蘇豪區食飯,心諗點都要豪一次卦?幾埋一齊IFC等之後行半山扶手電梯上,餐廳係伊利近街(行左20分鐘),門面唔係好靚,只有一個窄窄的入口,再要上樓梯,或者可以搭大廈lift上一樓。一入門口就有一棵櫻花,好日本今晚交比朋友發板,先有兩款蠔,頭一款係生蠔加西班牙火腿,西班牙火腿好薄,面上仲有少少花瓣,賣相好得生蠔肉嫩又夠肥美,咬落去先試到啲汁,係好Creamy既汁,問問先知原來係芝士+豆腐,所以我食到有啲白汁味,味道比較淺,唔會搶左生蠔原來的鮮味,肥而不膩,Juicy的生蠔用黎作頭盤相當適合再黎係另一款蠔,呢款係泰式Style,一望似係加左辣椒油的生蠔,原來是泰式辣醬,自己從來無食過辣的生蠔,呢個Fusion我都是第一次嘗到,生蠔加辣感覺好新奇!生蠔的海水咸味被辣醬中和了,令生蠔不太咸亦不太辣,是一項新嘗試!飲完兩款蠔想飲返杯Sake,飲普通Sake邊夠過癮?我地Order左Staff推介的海膽Sake!海膽配Sake我都係第一次試,Sake比我想像中無咁嗆喉,起初飲第一啖時有點嗆,但飲落愈飲愈覺得香醇,仲散發住濃烈的酒香。海膽不腥又不苦,仲好滑順,感
飲完兩款蠔想飲返杯Sake,飲普通Sake邊夠過癮?我地Order左Staff推介的海膽Sake!海膽配Sake我都係第一次試,Sake比我想像中無咁嗆喉,起初飲第一啖時有點嗆,但飲落愈飲愈覺得香醇,仲散發住濃烈的酒香。海膽不腥又不苦,仲好滑順,感覺好似食緊雪糕咁,粒粒海膽都相當飽滿,融合Sake真係有諗頭的嘗試呢!(不過杯Sake細杯左啲,大杯返啲就更好
繼續日本菜,壽司!但不是普通壽司,是日本帶子包櫻花蝦卷物。卷物有兩種味道,一隻是普通燒汁,一隻是明太子。先講帶子,帶子非常鮮味又嫩,切得夠厚,可以細嚼。帶子配上燒汁口,味道被燒汁搶左,扣左少少分。另一款明太子加埋沙律醬,配埋帶子食用好似食緊花之戀壽司咁,感覺不錯!卷物內有炸過的櫻花蝦,青瓜等。煙韌而黏黏的卷物加埋櫻花蝦一齊變得好有嚼勁!整體感覺幾好,而小人就較喜歡明太子這個味道。
之後呢個,我選為今晚之最,芝士鰻魚飯檲,飯檲硬硬地呈四方形,飯應用鰻魚汁煮過之後再煎香,外圍四邊都可以食到飯焦,咸咸城幾好味。鰻魚同芝士互相配合,熱融左的芝士依附在鰻魚上,令鰻魚都變得煙韌,同一般的鰻魚飯/炒飯好唔同,呢個我比90分!
最後要介紹呢個大菇飯,隻菇本身無乜味,Staff介紹話伴碟的是甜酸汁,我嘗試切少少菇點汁食,又唔錯噃,唔會浪費左隻菇(我覺得大菇係用來裝住個飯
)驟眼睇我以為菇上面的是薯容,但原來是意大利飯!Risotto煙韌非常,味道濃郁而且相當Creamy,加埋大菇一齊食可以令大菇變得有味道,不會浪費,一個人食晒一隻都飽晒!
創意,這間餐廳吃的是創意,能將平凡變得不平凡,才是成功之道!
2016-05-19