2021-01-21 7 views
最近幾年, 香港既飲品店開到成行成市, 一直以台式飲品連鎖店為主。今日, 竟然係The One 試到一間特色飲品店 !!店名叫茶墨,原來喱到主打水墨風飲品, 飲品既外表就好似一幅水墨畫咁, 岩哂鐘意打卡既女仔。我同朋友簡左麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,同埋乾檸柚子茶蜜,再加上一件日本奶茶蛋糕, 打算去海傍享受一個悠閒既下午。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,對我黎講特別有驚喜, 平時珍珠同芋圓就食得多, 好少有飲品入面會加入麻糬, 勁岩麻糬控。麻糬芝麻烏龍奶茶入面個種既芝麻香味, 配合埋煙煙韌韌嘅麻糬, 就好似一杯飲得既甜品, 但同時又唔會太甜太有罪惡感。有時, 因為疫情原因想好好地坐低食個甜品都好難, 喱杯野飲真係滿足左我好想食芝麻糊既心, 哈哈。水墨風既飲品仲有另一杯係麻糬芋泥茉莉鮮奶綠, 都係超想試, 不過今次叫左蛋糕, 飲唔哂, 留返下次再試。另一杯野飲係乾檸柚子茶蜜, 聽落好似好普通, 但係作為食完後解膩既飲品真係一流。特別鐘意茶墨用乾檸, 檸檬既香味更加突出同埋帶有一種微微既澀味, 值得一試。因為本身好鐘意茶味產品, 所以奶茶蛋糕都幾岩我口味, 蛋糕比較輕盈, 岩哂怕肥又好想食甜品既女仔。

2021-01-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)