2021-02-21 964 views
趁仍是假期便一早去尖沙咀學整麵包,用了不少氣力當然要吃返啲甜嘢加力。完全是藉口,哈! 想吃便吃吧! 最緊要是開心和不要過量。在The One見到一間開放式的茶店,環境光猛,以白色為主調,裝潢簡約,感覺挺舒服,看到其中一邊的牆身鑲上一幅幅大型的產品海報,看來很吸引。大家可選擇堂食或外賣,用膳區分左右兩邊,但座位唔多,只有數張二人枱和一排單人企位。另外,還設有開放式的泡茶區和意大利雪糕區,下單處旁還有一個小小的餅櫃。細閱各份menu,飲品有八大系列,有水墨風、雪糕奶昔、經典奶茶、乳香茗茶、焦糖芝士、冰搖茶、精選純茶和養生茶。雖然四款水墨風賣相好吸引,但我卻看中了熱朱古力鮮奶伯爵茶 Chocolate Earl Grey Milk Tea ($34)。店員好細心,叮囑飲品較熱,要小心呀!。待一會,呷一口,入口暖笠笠,剛好!原來這杯飲品沒有添加糖份,故不用指定少甜,果然一點也不甜膩,啖啖伯爵茶的甘香,茶味相當突出,反而欠了一點朱古力味,相信是伯爵茶迷的首選。凡購買正價飲品便可以優惠價追加甜品,可選蛋糕、蒙布朗或意大利雪糕。見今日低脂意式雪糕口味好吸引,本想吃開心果和鐵觀音茶味,可惜剛剛唔食得凍
熱朱古力鮮奶伯爵茶
熱朱古力鮮奶伯爵茶
以優惠價追加甜品,有得飲又有得食
凡購買正價飲品便可以優惠價追加甜品,可選蛋糕、蒙布朗或意大利雪糕。見今日低脂意式雪糕口味好吸引,本想吃開心果和鐵觀音茶味,可惜剛剛唔食得凍野,為了身體好就要聽話,下次先再吃吧!
日式奶茶蛋糕
轉考慮蛋糕,有數款選擇,來得茶店,當然繼續吃茶,就吃日式奶茶蛋糕Japanese Milk Tea Cake(+$28),其size 細細,岩晒一次不能吃得太多的人,正是我,哈!賣相挺不錯,忌廉和蛋糕相間,共有六層,頂層唧了些焦糖和灑了些果仁碎。忌廉挺甜滑,而糕身質感都算鬆軟,唯獨是糕底乾了一點。啖啖吃到淡茶香,不算好濃,甜度又適中,吃完都不覺甜膩,不錯!
-----------------------------
今日所飲所吃都是以茶為主,雖有伯爵茶和日式奶茶,但都未夠滿足,還想吃埋抹茶岩燒蜂蜜蛋糕、鐵觀音茶意大利雪糕,飲埋養生茶,還有…..不過,都是一次不能太多,分次吧!
2021-02-19
$62 (Tea)
2021-05-27 15 views
係商場行街,行耐左自然都會想飲返杯野,嘆返下甜品,行經the one呢間茶墨,見到d野飲款式不少,而且又幾特別,所以決定同朋友一試。飲品店有少量座位同企位,都唔錯的,本身我都想坐一坐飲下野,不過朋友說想把握時間shopping,所以我地都係決定買外賣。我買左杯芋泥茉莉鮮奶綠,顏色好靚味道仲好好,入面有芋泥蓉,甜甜的,帶點杰身,好幼滑好好味,啖啖都好香濃既芋泥味。另外茉莉茶都好香,好好飲。我都好鍾意杯底仲有好多麻糬,QQ彈彈好好味,好滿足,而且都幾大杯架,抵飲。朋友點了芝麻烏龍鮮奶茶,黑色既芝麻令杯野飲仲靚,靚到好似水墨畫咁,好靚。味道好似係度肉緊好香既芝麻糊咁,好好飲好香濃,芝麻味好重,鍾意芝麻口味既朋友都必會喜歡。入面都有大量麻糬,好正。大滿足。買野飲仲可以以優惠價加配雪糕或蛋糕,我都加配了一件抹茶紅豆蛋糕。抹茶味好重,而且中間仲有粒粒紅豆,不錯不錯。蛋糕質感好實在,好充實的感覺,又唔會好甜,好清新,爽。

芋泥茉莉鮮奶綠

我買左杯芋泥茉莉鮮奶綠,顏色好靚
芝麻烏龍鮮奶茶

抹茶紅豆蛋糕

2021-05-21
$50 (Other)
芋泥茉莉鮮奶綠
芝麻烏龍鮮奶茶
抹茶紅豆蛋糕
2021-05-06 144 views
週末約了朋友去尖沙咀食飯逛街,還未正式到夏天就已經熱到要穿短衫短褲了,我們當然是找一些有冷氣的商場去逛一下。聊到有點口渴腳又有點累,想起THE ONE有幾間甜品或飲品店,於是就去找一間試下。這間茶墨,原來店名同產品是有關聯的,就是他們的水墨風飲品。除了飲品之外,他們也有日式蛋糕和雪葩。我們點好飲品之後就找個位置坐低。我選擇了麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,因為不想飲太甜的飲品所以要了微甜少冰,出到黎的飲品簡直就是一杯飲得到的水墨畫,黑色的芝麻就像是墨水一樣點綴了白色的鮮奶茶。喝一口,是香濃的芝麻味,鮮奶和烏龍的味道很夾,甜度是我喜歡的程度。每一口都飲到了麻糬,比起普通的珍珠,麻糬更加煙韌美味,也更加襯托得起這杯水墨風飲品。朋友點的士多啤梨雪糕奶昔亦一樣的出色,粉紅色的外表也激起了我們的少女心,拿起不停拍照,士多啤梨配上香滑的雪糕,每一口都是細膩的,少甜之後味道也是剛好我們喜愛的味道。我們也點了一件日式奶茶蛋糕,兩人一齊分享。吃一口蛋糕,是濃烈的茶香味,茶香的海棉蛋糕配上幼滑的忌廉,十分好味。

2021-05-02 254 views
嚟親The ONE我多數都係放工去做Facial,所以次次都好衝忙。今次終於約咗喺閒日做,所以唔使咁急趕,做完仲可以去「茶墨」慢慢坐低嘆杯茶✌🏻。其實我想幫襯好耐,皆因好想試佢嘅水墨風飲品😍。小店面積細細,半開放式嘅店舖設計,座位唔多,我同朋友等咗陣先等到企位。如果係堂食嘅客人,當買完飲品後就會獲發咇咇機。呢度嘅飲品款式幾有自家特式,例如水墨風茶飲、雪糕奶昔、焦糖芝士奶蓋、冰搖茶等,價錢偏貴,最平嗰杯都要$29,不過勝在大大杯,有成500ml至600ml🥤。除咗飲品外,佢仲有賣蛋糕同低脂意式雪糕🍨。店員好好人,不斷叫我哋可以試咗味先買。紫薯鐵觀音沙冰($39),飲品真係做到水墨風格☯️,正如小店所述,達至<杯中茶·心中墨>嘅境界。沙冰味道幾特別,雖然飲品無心目中咁紫色💜,但紫薯味相當濃郁,濃得嚟又唔會太假。沙冰口感唔止有好多冰碎,仲有一種「沙」嘅感覺。整體亦唔會太甜,幾值得試。焦糖芝士玫瑰茉莉花茶($35),店員介紹先用飲品蓋個洞飲,之後再用飲管攪勻飲。呢度嘅芝士奶蓋富有焦糖味,但仍然比預期中鹹🧀,而味道亦比較重,攪匀後會蓋過茶味🍵。清香柚子芝士蛋糕(單價$34/飲品追加
紫薯鐵觀音沙冰
焦糖芝士玫瑰茉莉花茶
清香柚子芝士蛋糕
清香柚子芝士蛋糕(單價$34/飲品追加價$28),🍰芝士蛋糕係正常地好食,蛋糕質感軟滑,滲出淡淡柚子香🍋。題外話,個紙盒包裝好得體啊。
總括嚟講,茶墨好有獨家風味,難怪吸引到唔少客人,長期爆場👏!
2021-04-23
$50 (Tea)
紫薯鐵觀音沙冰
2021-04-24 432 views
喺尖沙咀DONKI行完街之後攰攰地就想搵個地方休息吓🛍🛒但又驚夜晚瞓唔着 所以就決定唔選擇咖啡店☕️去依一間茶飲店🧋🌟凍麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)本身係芝麻食品嘅diehard fans見到舖頭有芝麻味嘅奶茶就已經好想試吓😋今次選擇嘅係佢哋主打嘅水墨風系列——將飲品製作成好似水墨畫咁嘅形態 充滿美感全部都好適合打卡📸黑色嘅芝麻融合偏白色嘅奶茶同黑色嘅墨水滴上宣紙一樣好似art piece咁 唔捨得飲落肚 🖤🤍味道方面芝麻香味非常濃郁茶味清醇可口👍而表面嘅奶泡就細滑綿密 非常好味呢杯奶茶嘅另外一個重點——麻糬口感軟糯香滑 會令人食上癮😝配埋芝麻感覺仲有啲似食芝麻湯圓咁添一次過滿足幾個願望🤣🌟榛子朱古力蛋糕🍰(+$28)除咗奶茶我仲加配左一件小蛋糕 自我獎勵一下🙊蛋糕嘅cream夠多,甜而不膩。而海綿蛋糕夠濕潤,朱古力味亦夠香🍫依間茶飲店係喺大商場難得嘅良心小店外賣又得 堂食又得 得咗😜如果大家喺尖沙咀行完街 覺得攰攰地可以上去飲杯奶茶 懲罰下佢哋💛
喺尖沙咀DONKI行完街之後
攰攰地就想搵個地方休息吓🛍🛒

🌟凍麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)
本身係芝麻食品嘅diehard fans
配埋芝麻
感覺仲有啲似食芝麻湯圓咁添
一次過滿足幾個願望🤣
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

🌟榛子朱古力蛋糕🍰(+$28)
除咗奶茶我仲加配左一件小蛋糕 自我獎勵一下🙊
蛋糕嘅cream夠多,甜而不膩。
而海綿蛋糕夠濕潤,朱古力味亦夠香🍫

依間茶飲店係喺大商場難得嘅良心小店
外賣又得 堂食又得 得咗😜
如果大家喺尖沙咀行完街 覺得攰攰地
可以上去飲杯奶茶 懲罰下佢哋💛

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2021-06-04 0 views
當你係電視日日見到酷熱天氣警告生效就知道炎夏已經來襲,尤其係喺香港市區嘅石屎森林,真係行多兩步就要入商場嘆下冷氣,補充水分以防中暑,而夏天來臨就少不免飲番杯透心涼嘅手搖杯。市面上嘅台式飲料店有好多選擇,小妹就偏愛係the one 入面嘅「茶墨」,小店仲提供少量座位/企位可供堂食。士多啤梨雪糕奶昔 $48又想食雪糕🍦但又怕疫情下嘅衛生問題,叫番杯雪糕奶昔就可以一次過滿足哂你嘅願望。雪糕奶昔有3款味道,小妹今次道揀咗士多啤梨🍓,奶味香濃口感順滑,仲可以隱約食到少少果肉,而且粉紅色嘅奶昔當堂少女心大爆發📸焦糖芝士莓莓茶 $43夏天最好就係叫埋返杯水果茶消消暑,亮粉紅色士多啤梨🍓沙冰相當吸晴,而最邪惡嘅就係面頭嘅焦糖芝士奶蓋,滑順奶味香濃,份量剛好又唔會過膩👍🏻

士多啤梨雪糕奶昔 $48

焦糖芝士莓莓茶 $43

• 士多啤梨雪糕奶昔
2021-06-02 5 views
呢間茶飲店 長期都不乏捧場客 👀就算下晝時間都坐滿人 疫情關係 而家多咗企位🕴️🕴️除咗飲品仲有意大利雪糕 蛋糕 甜點輕食💃🌀 焦糖芝士玫瑰茉莉花茶 Rose Jasmine Tea with Caramel Cheese 雖然奶蓋唔算好厚 但係奶蓋芝士味濃郁仲有幾朵玫瑰花瓣🥀點綴茉莉花茶茶味香濃 飲落清新解渴我就鍾意唔攪勻咁飲 分開來喝更為出色🙉

呢間茶飲店 長期都不乏捧場客 👀
就算下晝時間都坐滿人 疫情關係 而家多咗企位🕴️🕴️
除咗飲品仲有意大利雪糕 蛋糕 甜點輕食💃

雖然奶蓋唔算好厚 但係奶蓋芝士味濃郁
仲有幾朵玫瑰花瓣🥀點綴
茉莉花茶茶味香濃 飲落清新解渴
我就鍾意唔攪勻咁飲 分開來喝更為出色🙉
2021-06-01 0 views
之前成日係ig見到朋友飲水墨風飲品,今日經過The One終於可以買黎打卡同飲下😎間舖主打水墨風系列飲品,我叫左麻薯芝麻烏龍鮮奶茶,揀左素食豆奶,少甜冇冰,見到佢加$28可以有一件蛋糕,就揀埋富士蘋果芝士蛋糕🍰杯飲品好大杯又靚,打完卡後一飲,嘩,好濃嘅芝麻味,本來有少少擔心轉左豆奶底會唔夠鮮奶香,但完全冇問題,飲落仍然香醇!佢啲麻薯質感好好,有咬口又夠軟身,而且size切得好fit, 用飲管一啖一粒,非常好👍🏻至於富士蘋果芝士蛋糕一樣唔錯,有香濃芝士味,蛋糕質感夠滑,下面仲有粒粒富士蘋果,配埋飲品完全絕配!我留意到除咗蛋糕之外,買飲品仲可以配雪糕,低脂又多特別口味,好似開心果同豆腐,下次一定要再黎食🍨

2021-05-29 0 views
🌸尖沙咀茶飲🌸茶墨🥤今日放工去The ONE 睇戲,夏日炎炎,好容易又口渴,之後就搵左間口啤唔錯既茶飲店❗️由於本人比較偏愛芒果既關係,所以今次惠顧了黑糖珍珠芒果🥭鮮奶👍🏻黑糖珍珠芒果🥭鮮奶 $39杯野賣相幾得意,好似一杯水墨畫咁🖼🖌打卡一流📸至於味道方面:黑糖珍珠唔會太甜😋而且幾有咬口又彈牙😀鮮奶🥛味道都唔錯,帶有淡淡既芒果🥭味❗️整體黎講杯野感覺都幾清新,味道不俗❗️屬消暑之選🔥值得推介比大家✅美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌
🌸尖沙咀茶飲🌸茶墨🥤

黑糖珍珠芒果🥭鮮奶 $39
杯野賣相幾得意,好似一杯水墨畫咁🖼🖌打卡一流📸

美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌
黑糖珍珠芒果鮮奶
2021-05-28
黑糖珍珠芒果鮮奶
There are lots of drink choices that you can choose but seem not a good thing to me lollll as super indecisive mee sadlyWanted to pick cheesy topping one as first, but  finally got a popular drink Mochi mached taro Jasmine Milk Tea which is a nice choice, and i like mochi mochi so chewy and smooth, mached taro is good too but not easy to get to eat them saddd, overall in the right standardmenu:Mochi and Taro both are my favorite food and such a good combination, good try

menu:
$40 (Tea)
2021-05-27 1 views
茶墨的茶飲款式較新穎熱門選擇之一的麻薯芋泥茉香奶綠,茶底茉莉花香足,配搭又甜又綿芋頭泥同彈牙軟Q麻薯,成個口感層次好豐富! 另外以優惠價加購一杯鐵觀音味雪糕,鐵觀音香味足~ 好食😋
茶墨的茶飲款式較新穎
另外以優惠價加購一杯鐵觀音味雪糕,鐵觀音香味足~ 好食😋
TakeAway
2021-05-26 8 views
係商場食完野,咁啱經過茶墨,一於坐低飲杯野🤣🤣🤣麻糬芋泥苿莉鮮奶綠600ml $39一飲個茉莉綠茶味十分出,配埋少芋泥本身既芋頭香甜味,十分之夾!麻糬粒粒都好有嚼口,飲完一杯之後,非常飽肚🤣🤣🤣士多啤梨🍓雪糕奶昔500ml $48我哋已叫咗少甜,但味道仍然係徧甜!建議朋友仔鍾意飲清淡啲可以走甜!飲落去仲食士多啤梨粒粒,增添口感,整體不錯開心果雪糕1球 $28開心果味好出,雪糕好滑,夏天坐低食個雪糕,正😉
係商場食完野,咁啱經過茶墨,一於坐低飲杯野🤣🤣🤣

麻糬芋泥苿莉鮮奶綠600ml $39

士多啤梨🍓雪糕奶昔500ml $48

開心果雪糕1球 $28
開心果味好出,雪糕好滑,夏天坐低食個雪糕,正😉
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 開心果雪糕
2021-05-24 8 views
假日的茶墨都幾多人星期日約4:xxpm去到,都有幾個人排緊隊知道茶墨出名茶墨風飲品本身都想order佢嘅名物麻糬芝麻烏龍鮮奶茶但因為唔太想食麻糬所以今次選擇了...黑糖珍珠鮮奶鐵觀音($36)亦想試吓佢啲珍珠呢度攞嘢飲都幾好會有個震震機比你到時整好再去攞堂食有不多於10個位本身我冇諗住坐諗住買完就走但咁啱攞完嘢飲又有人起身,於是就坐咗一陣我唔要鮮奶、轉咗豆奶由於豆奶比較淡,連埋鐵觀音,豆奶唔會搶咗啲茶味轉豆奶令茶味更加出同埋用咗豆奶,個感覺唔heavy好light啲珠珠我覺得正常都煙煙un un 的,但唔算太彈牙黑糖都夠入咪的
假日的茶墨都幾多人
星期日約4:xxpm去到,都有幾個人排緊隊

知道茶墨出名茶墨風飲品
本身都想order佢嘅名物麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
但因為唔太想食麻糬
所以今次選擇了...黑糖珍珠鮮奶鐵觀音($36)

亦想試吓佢啲珍珠

呢度攞嘢飲都幾好
會有個震震機比你
到時整好再去攞

堂食有不多於10個位
本身我冇諗住坐
諗住買完就走
但咁啱攞完嘢飲
又有人起身,於是就坐咗一陣
黑糖珍珠鮮奶鐵觀音

我唔要鮮奶、轉咗豆奶
由於豆奶比較淡,連埋鐵觀音,豆奶唔會搶咗啲茶味
轉豆奶令茶味更加出
同埋用咗豆奶,個感覺唔heavy
好light

啲珠珠我覺得正常
都煙煙un un 的,但唔算太彈牙
黑糖都夠入咪的
2021-05-23
2021-05-24 12 views
夏天好熱所以去行街都係去行商場今日去the one買帽🧢🧢🧢🧢行到攰就想揾個地方坐下同飲杯野飲解下渴我叫左一杯雪糕同一杯野飲見佢地啲雪糕🍦睇落幾吸引就叫左一班試下個味我嗌左鐵觀音茶味🍵聞落去就有陣陣茶嘅清香食左一啖茶香會慢慢在口入面變得濃郁加上冰冰凍凍的感覺就非常消暑一球的份量也不少🍦🍨🍨🍨🍨店員刮左三次!另外野飲我就嗌左杯焦糖芝士玫瑰茉莉花茶🌼🌺🌹因為怕太甜就叫左少甜少冰飲落去好清香有淡淡的花香味🌸之後飲左啖奶蓋 咸香咸香咁如果將奶蓋攪勻佢個味就更出成杯咸甜咸甜咁非常特別❤️😽😽😽😽😽
夏天好熱

如果將奶蓋攪勻佢
個味就更出
成杯咸甜咸甜咁
非常特別❤️😽😽😽😽😽
自從裝修之後尖沙咀the one美食越來越多人流亦開始增加逛街的時候看到有一家賣蛋糕、雪糕和飲品就忍不住去買這是一家水墨畫風的飲品特色店很多人逛街逛累了就坐下喝個飲料休息一下這天我點了士多啤梨雪糕奶昔$48和一球杯裝雪糕$39❤️士多啤梨雪糕奶昔超少女心的飲品加上一大球白色的忌廉整杯就超有罪惡感😈😈😈加上士多啤+奶昔整個組合本身就沒有遺和感士多啤梨果醬做底酸酸甜甜的很合胃把整杯攪勻更是會變成士多啤梨奶非常好飲💚開心果味的杯裝雪糕綠色的雪糕🍦顏色就很好看一口吃下去開心果味濃郁最適合喜歡吃開心果的我唯獨沒有開心果粒就少了一份口感不過一球超大球的店員挖了三圈!!總結:整體來說食物質素和賣相的評分都很高食物的味道也是不錯下次雪糕想吃筒裝的因為可以加蝴蝶酥等配料拍照打卡一流📍 茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

自從裝修之後尖沙咀the one美食越來越多
人流亦開始增加
逛街的時候看到有一家賣蛋糕、雪糕和飲品
就忍不住去買

一口吃下去開心果味濃郁
最適合喜歡吃開心果的我
唯獨沒有開心果粒就少了一份口感
不過一球超大球的
店員挖了三圈!!

總結:整體來說食物質素和賣相的評分都很高
食物的味道也是不錯
下次雪糕想吃筒裝的
因為可以加蝴蝶酥等配料
拍照打卡一流

📍 茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖