2021-08-30 152 views
今日行街到攰攰地, 經過lee間茶飲店好多人, 就行過去試下啦。茶墨, 見到竟然推介麻糬而唔係普通既珍珠, 啱晒我lee d麻糬控。水墨茶系列係主打, 所以叫左: 麻糬芋泥苿莉鮮奶綠, 少甜少冰, 再跟件日式奶茶蛋糕。本來想試下佢個巴斯克蛋糕, 可惜已經售罄。由於佢每杯都要時間即整, 所以都要等成10分鐘左右。 係等野飲既時間都等下位啦。 因為係商場入面, 枱比較少, 而佢都設有企位區。 不過都係滿晒人, 好彩最後都等到有位可以坐。 攞埋野飲就可以舒服咁飲啦。杯芋泥水墨掛杯做得ok幾靚, 當然黑白係最出彩既, 但芋泥都啦錯。 飲落先發覺佢真係好真材實料, 因為個掛杯真係掛左層芋泥, 好香, 好好食。 而芋泥夠香又唔會搶左茉莉茶既香味, 佢地既配搭啱啱好。 而麻糬亦都好好食, 好似食緊小丸子咁,又好Q彈。 杯茶飲出奇地好正。個日式奶茶蛋糕,好香茶味,有d伯爵茶feel, 但又唔太濃味。 口感鬆軟, 同杯茶幾夾。 lee間茶飲真係好唔錯。
本來想試下佢個巴斯克蛋糕, 可惜已經售罄。

2021-08-29
Tea
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 日式奶茶蛋糕
今日係The One行街經過茶墨,見到有好多人排隊等緊買,最特別係menu有麻糬配料✨作為麻糬控一定要試吓,其實之前都有飲過,覺得幾好,決定再買😚麻糬 抹茶鮮奶 $39呢杯抹茶鮮奶好適合抹茶控,因為佢綠茶茶味濃郁,放低咗一陣冇飲,都見到有好多綠茶粉沉澱左係底🤤反而佢嘅鮮奶味就冇咁勁~ 另外佢仲有好多麻糬粒粒係底,啲麻糬粒粒仲甜甜地,令到成杯飲品冇咁苦。而且仲好煙韌好有咬口,如果唔想咬珍珠既話,可以試下呢杯飲品👍🏻麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39呢杯一定係舖頭嘅招牌飲品,佢以芝麻醬當作墨水係透明杯到上色🎨,風格同創意都好正❤️ 我叫咗微糖,加上芝麻原有嘅苦味,成杯飲品甜度略低。如果你平時飲開少甜嘅,應該叫半甜就啱啱好。烏龍茶味幾出,飲落就無咁膩,芝麻醬就好似芝麻糊咁,有沙粒感,而且芝麻醬份量都多,唔少係沉澱係底部。加埋軟糯嘅麻糬粒粒,感覺好似芝麻糊湯圓🖤🤍。清香柚子芝士蛋糕 +$28買開飲品,見到蛋糕又想食,揀咗呢件感覺清新輕盈啲嘅芝士蛋糕🍰 蛋糕質感比較結實,偏向似日式焗芝士蛋糕嘅口感,芝士味濃,中間會有啲柚子碎,柚子酸甜,令成個蛋糕食落無咁膩😛。整體而言,茶墨嘅麻糬真係好吸引又係招牌菜,而

麻糬 抹茶鮮奶 $39

麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39

清香柚子芝士蛋糕 +$28

整體而言,茶墨嘅麻糬真係好吸引又係招牌菜,而且佢茶飲嘅味道幾好💛。最鍾意佢舖頭設有少量座位同企位,可以嘆完杯嘢飲先行街🤓
2021-06-09 139 views
呢日來呢頭行完Donki, 朋友話想飲杯野,上到來呢間飲品舖,俾佢既環境同menu吸引,感覺好文青,等我今日都來做下偽文青😆飲品舖通常都係外賣,不過佢就有少量座位俾人坐底慢慢飲,慢慢嘆。同其他手搖飲品舖唔同,佢地既飲品款式比較特別,佢既水墨風款式整到好似藝術品咁😅,真係款款都想試下🤓飲野當然要叫份cake慢慢嘆cake既款式唔算多,但係好味既野,貴精不貴多既。唔食cake既話佢地有低脂galato雪糕,最岩d為食又怕肥既人🤭我同朋友點左杯麻糬芋泥苿莉鮮奶綠,抹茶雪糕奶昔,同埋一件日式奶茶蛋糕。麻糬芋泥苿莉鮮奶綠真係啖啖麻糬,麻糬帶少少甜,口感煙煙韌韌,配埋好香茉莉花味既奶綠超正,杯邊都好多芋泥,店員建議飲前最好先搞勻佢,成杯野加埋芋香,味道更有層次,因為杯野都多麻糬同芋泥,飲完真係會飽肚🤭抹茶雪糕奶昔我原本以為係抹茶溝奶,但係飲落似係抹茶沙冰既感覺。佢抹茶味都算濃,加埋上面既忌廉,視覺味覺都好滿足,最岩呢排大熱天,飲完全身透心涼😊件奶茶蛋糕真係有食到茶葉既texture,唔係純粹溝粉咁hea, 食落真係啖啖奶茶香,唔錯呀!

飲野當然要叫份cake慢慢嘆

cake既款式唔算多,但係好味既野,貴精不貴多既。

• 抹茶雪糕奶昔
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 日式奶茶蛋糕
2021-06-06 474 views
黑白分明的水墨畫⚫️⚪️滿杯都是藝術🎨 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 ($39)如像喝較稀的芝麻糊,真材實料。想不到芝麻味道跟烏龍茶的烘焙味十分配合☕️,茶與其他材料的配搭也有用心考究過。麻糬則是糯米小丸子🍡,因本身自己不太喜歡珍珠,這裡用麻糬取代,卻又能做到煙韌口感,正合我意麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39)而有咬口的芋泥上則是清香的茉莉花茶,這杯茶香味較突出🍵 主角的光環反而落於茉莉花茶,脫俗的香氣令較為飽肚的芋泥不會太膩。再次配麻糬小丸子,麻糬的煙韌跟芋泥的顆粒咬口做成了豐富的口感點茶飲用優惠價可以加配蛋糕或低脂gelato,這裡用飲品、蛋糕、雪糕,巧妙地將茶於不同形態中呈現出來。日式奶茶蛋糕 (+$28)吃一口帶蜂蜜香的奶茶海綿蛋糕,鬆軟濕潤的海綿蛋糕體,配輕盈的鮮忌廉🍰,無負擔地輕鬆完成一件-「杯中茶 心中墨」致還在堅持分清黑白的我們-茶墨尖沙咀The One 4樓411號舖1230-2200
黑白分明的水墨畫⚫️⚪️滿杯都是藝術🎨

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 ($39)
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39)
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠

日式奶茶蛋糕 (+$28)

日式奶茶蛋糕

「杯中茶 心中墨」
致還在堅持分清黑白的我們

茶墨
尖沙咀The One 4樓411號舖
1230-2200
$54 (Tea)
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2021-05-27 1264 views
係商場行街,行耐左自然都會想飲返杯野,嘆返下甜品,行經the one呢間茶墨,見到d野飲款式不少,而且又幾特別,所以決定同朋友一試。飲品店有少量座位同企位,都唔錯的,本身我都想坐一坐飲下野,不過朋友說想把握時間shopping,所以我地都係決定買外賣。我買左杯芋泥茉莉鮮奶綠,顏色好靚味道仲好好,入面有芋泥蓉,甜甜的,帶點杰身,好幼滑好好味,啖啖都好香濃既芋泥味。另外茉莉茶都好香,好好飲。我都好鍾意杯底仲有好多麻糬,QQ彈彈好好味,好滿足,而且都幾大杯架,抵飲。朋友點了芝麻烏龍鮮奶茶,黑色既芝麻令杯野飲仲靚,靚到好似水墨畫咁,好靚。味道好似係度肉緊好香既芝麻糊咁,好好飲好香濃,芝麻味好重,鍾意芝麻口味既朋友都必會喜歡。入面都有大量麻糬,好正。大滿足。買野飲仲可以以優惠價加配雪糕或蛋糕,我都加配了一件抹茶紅豆蛋糕。抹茶味好重,而且中間仲有粒粒紅豆,不錯不錯。蛋糕質感好實在,好充實的感覺,又唔會好甜,好清新,爽。

芋泥茉莉鮮奶綠

我買左杯芋泥茉莉鮮奶綠,顏色好靚
芝麻烏龍鮮奶茶

抹茶紅豆蛋糕

2021-05-21
$50 (Other)
芋泥茉莉鮮奶綠
芝麻烏龍鮮奶茶
抹茶紅豆蛋糕
今次去左試茶墨既抹茶鮮奶 雖然佢吾係店既招牌飲品 奈何鍾意飲抹茶 就試試佢啦🤫-✨抹茶鮮奶 ($35)叫左少甜 甜度岩岩好 味道不過不失 都算係濃郁🍵下次試反店舖招牌應該掂啲🕺🏻 -✨奶茶蛋糕 (+$28)冇咩奶茶味 但食到有檸檬嘅味道🤣🤣本身想order雲石芝士蛋糕 不過去到咁岩賣哂 -📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
✨抹茶鮮奶 ($35)
✨奶茶蛋糕 (+$28)
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
2021-09-05 2 views
每次去the one睇戲都會見到呢間甜品鋪,咁啱又未夠鐘開場所以就去試下呢間”茶墨”。 每叫一杯飲品可以加$29/$28要意式雪糕或者蛋糕一件,我地一行兩人就試左: 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39) ,黑糖珍珠鮮奶鐵觀音($37) 加左個期間限定嘅荔枝雪糕。夜晚六點幾七都算多人,要排幾個人,所以飲品都要等大概10分鐘,staff就俾左個雪糕我地先,食落去好香荔枝味,應該係用真嘅荔枝汁去整嘅,食完係唔會’確’喉,而且奶味都好重。兩杯飲品拎得嘅時候都好靚,好適合打卡!麻糬芋泥茉莉鮮奶綠杯底有小丸子,份量都算多,杯上嘅畫係芋泥,另外亦有一大舊芋泥係小丸子上面。佢地嘅芋泥唔同岀面食甜品個隻食到一粒粒,而係比較lim,亦都係本身加左甜味,唔係太好甜嘅我啱啱好,茉莉鮮奶綠就中規中矩。朋友叫左黑糖珍珠鮮奶鐵觀音,正常嘅,自己飲野會叫走甜所以我覺得有少少太甜,不過朋友就好鐘意。望落唔算大杯不過飲完都幾飽,真係好似食完甜品咁!價錢亦可以,俾市面上嘅手搖飲品唔會太貴,有啲可以over $40架嗎!

2021-09-03 1 views
#黑糖珍珠鮮奶鐵觀音 ($37)今次冇揀少甜,正常甜度嘅黑糖珍珠飲品對於我呢個平時飲開走甜嘅人黎講,實在太甜了,但同行嘅「螞蟻人」朋友就飲得好滋味🙈🙈🙈建議飲開少甜或走甜嘅可以揀少甜呢間位於The One 4樓嘅飲品店,除左有飲品,仲有蛋糕同低脂意式雪糕,味道嘅選擇都唔少。店舖有座位可以坐低慢慢嘆完杯飲品或甜品再繼續行街😉😉😉
#黑糖珍珠鮮奶鐵觀音 ($37)

黑糖珍珠鮮奶鐵觀音
$37 (Tea)
2021-09-02 4 views
去開尖沙咀行街,見到the one裡面有間幾靚既台飲鋪,忍唔住又想試下啊!-佢既選擇唔算多,藍妹對佢既焦糖系列同水墨風系列都幾有興趣,水墨風應該係佢地招牌?畢竟佢叫「茶墨」,就咁望落去,都覺得好有意境勁有feel。😌不過最後都係冇叫到,始終想叫番啲普通啲嘅嘢。😜-喺counter叫完嘢飲或者嘢食,就可以去旁邊嘅座位坐低慢慢等,座位唔係多,但都坐得算舒服。-我個friend唔太鍾意飲甜野,難得見到佢有人蔘烏龍茶,佢就即刻叫咗。😆人蔘烏龍茶:味道甘香,有一條好細條嘅人蔘,味道都算唔錯,如果唔鍾意飲甜野嘅人都可以試吓。❤️黑糖珍珠鮮奶鐵觀音:藍妹覺得佢嘅黑糖唔算好甜,珍珠都煮得夠軟糯,奶味唔係好重,茶味一般,不過整體來講都合格嘅☺️見到佢有芝士蛋糕賣,又忍唔住口想試吓啦!梳乎里芝士蛋糕:疏乎厘嘅效果冇乜,但係芝士味好濃,口感似一般嘅紐約芝士蛋糕,鍾意芝士嘅藍妹相當滿意!😍-價錢唔算好平,但性價比還好啦,有機會經過都可能會再買來飲下🤔

見到佢有芝士蛋糕賣,又忍唔住口想試吓啦!

2021-08-31 2 views
特登出尖沙咀the one 攞d嘢,見有間良心小店喺呢到,就上去諗住幫襯下,我一向鍾意飲奶蓋配清茶,所以就試左呢到嘅焦糖奶蓋玫瑰茉莉花茶。一收到杯野見到個奶蓋好似同平時個d個樣有d唔同,散散哋水水地咁,飲落喺有焦糖味既,後來飲多兩啖就無晒奶蓋了,佢價錢又唔係好平,唔會再買佢奶蓋。都係叫返d主打嘅芝麻麻糬好d。

TakeAway
2021-08-31 5 views
📍茶墨 ,尖沙咀 Tsim Sha Tsui , The One🍓🥤士多啤梨雪糕奶昔 $48夏天飲即刻消暑😂 成杯好足料,飲極都仲有。士多啤梨味唔會太甜。記住要搞勻杯底嘅糖醬先一齊飲。如果唔係就會太甜🥤麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39叫熱飲真係超熱😂 每一啖都有芋泥🤩麻糬細細粒同幾有咬口。唔想食珍珠但又想有啲咬口,揀麻糬都係唔錯嘅選擇👍🏻 又唔會甜。可能WEEKEND 所以都特別多人排隊

🍓🥤士多啤梨雪糕奶昔 $48

🥤麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39
叫熱飲真係超熱😂 每一啖都有芋泥🤩麻糬細細粒同幾有咬口。
可能WEEKEND 所以都特別多人排隊
士多啤梨雪糕奶昔
士多啤梨雪糕奶昔
2021-08-30 3 views
聽過d friend講起呢間野,但都未試過。今日係the one行街順便飲下。本身想試芝麻巴斯克蛋糕但係冇晒,其他蛋糕望落都OK。冇諗住食雪糕,但係見到椰子味賣左好多,就試吓。$29大約一個手掌心咁大個。買咗三樣嘢,我覺得雪糕係最好食。因為椰子味好濃,加埋入面有少少椰絲,都幾特別。嘢飲就叫咗芝麻鮮奶茶同埋特濃朱古力奶昔。朱古力奶昔來講唔算超級濃味,但係好在唔會好甜。芝麻奶茶我叫咗少甜走cream諗住冇咁肥。原來仲有得轉豆奶,無轉到tim。呢個都唔係濃味,overall幾易入口。

本身想試芝麻巴斯克蛋糕但係冇晒,其他蛋糕望落都OK。

冇諗住食雪糕,但係見到椰子味賣左好多,就試吓。

$29大約一個手掌心咁大個。

嘢飲就叫咗芝麻鮮奶茶同埋特濃朱古力奶昔。

朱古力奶昔來講唔算超級濃味,但係好在唔會好甜。

2021-08-29 4 views
去尖沙咀必行就係Donki,行完去隔離The one慢慢行,嘆冷氣其中推介一定要幫襯既就係💛茶墨佢地除左有好靚既水墨風茶飲,仲有Cake同意大利雪糕我今次就試左呢杯 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠💛Q彈既麻糬,配上清香茉莉綠茶+鮮奶,仲有綿密既芋泥,唔會好甜,所以唔怕膩!同埋一杯既份量都超多,兩個人sahre就岩岩好😋跟住加左杯單球既低脂意大利雪糕🍨因為天氣實在太熱,食返杯雪糕降降溫實在好重要杯雪糕食落勁冰涼,簡直係透心涼😛今日我地去到係有豆腐味平時已經好鍾意食豆腐雪糕,所以我地完全沒在困惑要揀邊杯好🤣豆腐味勁濃,勁滑,而且唔會好快融,過下口癮超讚👍🏻
其中推介一定要幫襯既就係💛茶墨

佢地除左有好靚既水墨風茶飲,仲有Cake同意大利雪糕

我今次就試左呢杯 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠💛
同埋一杯既份量都超多,兩個人sahre就岩岩好😋

跟住加左杯單球既低脂意大利雪糕🍨
因為天氣實在太熱,食返杯雪糕降降溫實在好重要
杯雪糕食落勁冰涼,簡直係透心涼😛今日我地去到係有豆腐味

平時已經好鍾意食豆腐雪糕,所以我地完全沒在困惑要揀邊杯好🤣
豆腐味勁濃,勁滑,而且唔會好快融,過下口癮超讚👍🏻
💛呢間想試一段時間 一來因為水墨畫風真係太靚 二來係有麻糬 麻糬控點可以唔試🧋最出名係麻糬芝麻烏龍鮮奶茶同 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 因為比較鍾意芋泥所以試左呢個先 如果為左打卡 芝麻黑白色 水墨效果會鮮明好多🧋麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39飲落去都有唔少麻糬 麻糬好煙韌 細細粒 好有口感個水墨效果其實係靠抹d芋泥係杯邊 所以芋泥都唔少 但可以再多d 私心鍾意啖啖芋泥要彈嘅係茉莉奶綠味比較淡💛因為真係太多人order 同埋每杯都要人手整呢個水墨較果 等嘅時間會比較耐 💛鋪頭仲有唔少款式嘅cake 但我食飽左先去 所以今次冇試

🧋麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39
飲落去都有唔少麻糬 麻糬好煙韌 細細粒 好有口感
要彈嘅係茉莉奶綠味比較淡

💛鋪頭仲有唔少款式嘅cake 但我食飽左先去 所以今次冇試

每次行開the one都會望一望呢間野😂靚靚水墨畫真係好吸引👀但今日專程尼飲反而有少少失望喎😨✨麻糬芝麻烏龍鮮奶茶✨ $39🐲叫左少甜少冰(建議正常甜可能好d?😳)奶茶底好淡好稀🤣基本上唔太飲到係烏龍茶底😿好彩d芝麻味好香濃🥰不過真係要搞到好均先好飲麻糬就好食嘅👍🏻😎質感腍過珍珠少少但煙煙韌韌似好細粒ge湯圓🤣飲哂成杯飽到呢🤰🏼✨麻糬芋泥茉莉奶綠✨$39🍠叫左正常冰正常甜我無飲😂不過朋友話我嗰杯好飲d😎自己睇路😂😂😂btw下次好想食下呢度d雪糕🍦d味好似幾特別喎😛

每次行開the one都會望一望呢間野😂
靚靚水墨畫真係好吸引👀
但今日專程尼飲反而有少少失望喎😨

✨麻糬芝麻烏龍鮮奶茶✨ $39🐲

叫左少甜少冰
(建議正常甜可能好d?😳)

奶茶底好淡好稀🤣
基本上唔太飲到係烏龍茶底😿