2022-08-17
阿媽最鍾意食燜柚皮,佢生日梗係同佢去灣仔嘅中華小館嗰度食飯🥰。古法蝦籽燜柚皮係呢間餐廳嘅招牌菜之一,啲柚皮燜得好香好淋好入味🤩,加埋本身啲柚皮好靚,燜完之後仲可以保持完身嘅香味,真心得🤗。阿媽話佢好正宗,保留到傳統嘅口感同味道,加埋個芡汁,非常出色。懷舊錦鹵脆戈巴都係我阿媽後生時嘅最愛,個錦鹵汁酸酸甜甜,加埋啲蝦肉粒、叉燒、洋蔥、青紅椒,味道好出,好好味💖,用脆卜卜嘅戈巴去點!嘩!正到飛天!而家喺香港真係好難搵到咁正嘅錦鹵戈巴。順德煎釀土鯪魚睇電視都知道呢味菜好難整,好多功夫,香港已經冇乜師傅肯做😭。呢度竟然有得食而且整得好好。新鮮嘅鯪魚肉剁碎加豬肉、蔥同蝦米再讓返入鯪魚入面,之後攞去煎,魚皮超爽脆,魚肉冇骨好彈牙,好滑好有咬口😍。加埋個秘製醬汁令條魚層次昇高,超正🐟!超好食。喺香港,傳統粵菜嘅餐廳真係買小見小啦!極力推薦灣仔呢間中華小館👍🏼。