1K
2018-12-29 2287 views
早幾個星期去過幸福嘅班戟,但人頭湧湧,一直心思思好想食差唔多類型嘅野,見網上都有人介紹過呢間嘅梳乎厘,造型幾特別,於是慕名而來。老實說在我而言都係長途跋涉,轉左幾次車先黎到外面落住微雨,又大風,急急腳坐低,被安排到近門口嘅長枱搭枱。餐廳裝潢偏工業風,開放式廚房,水泥色配木質家具。下午茶時間都幾好生意,唔多唔少會有點嘈吵。由於我為甜點而來,未有細緻留意餐牌,除左四款日式梳乎厘鬆餅,仲有窩夫、千層酥、奶凍、慕絲等,價錢中上,另收加一。揭過餐牌,原本打算點一客梳乎厘、窩夫及飲料,不料下單時方知道當日未有梳乎厘 (我應該一入門口就問清楚嘅…) 大感失望,想起身走人薑味麻糬窩夫 配紫薯、香草雪糕 $62/半份薑味窩夫幾特別咁,即管試下。除左紫薯蓉,可選栗子蓉及紅豆蓉,即點即製,需時等候。窩夫只有半份,定價頗高。賣相都幾得意,將窩夫打直放,中間一舊紫薯蓉,加上雲呢拿雪糕、焦糖漿及一件菓子。窩夫食落果然有明顯薑味,幾特別嘅;即製但入口唔脆,而且極乾,夾層嘅麻糬份量雖然都夠,根本乾啃…反而其他配角較正常,紫薯蓉好raw,味道濃郁,唔會太甜;雪糕軟滑,菓子裡面有片柚子,味道清新。70%比利時鮮奶朱古力

薑味麻糬窩夫 配紫薯、香草雪糕 $62/半份
薑味麻糬窩夫

70%比利時鮮奶朱古力 $45
朱古力味濃郁,無苦澀感,細杯左啲,但質素唔錯
70%比利時鮮奶朱古力

第一次到訪,可能因為食唔到想食嘅梳乎厘,而次選嘅窩夫味道一般,未有留低好嘅印象,如此一來,我應該冇乜機會專程再訪了,可惜。
2018-12-23
$80 (Tea)
70%比利時鮮奶朱古力