2025-08-04
平時打邊爐食得多,但一人蒸氣火鍋就真係比較少見。今次就試咗【船渦】,主打新鮮即劏海鮮,一人一鍋,唔使一個爐過夠衛生,真係幾有新鮮感~見到海鮮擺晒冰上,好有誠意🧊,環境舒服,坐得幾寫意 🌿水師提督 $138性價比之選,最啱一個人簡單食番餐 💁♂️ 海鮮方面有白蜆、蝦、鮮魚片同風紋蜆,全部夠新鮮,鮮魚片滑嫩,蜆類冇沙又乾淨 🐟🦐 我哋加咗蟶子皇(+$10),啖啖肉又彈牙 🦪🦀肉類有美國肥牛,油花靚,薄切夠爽,蔬菜新鮮清甜 🥬 仲有章魚燒炸物,香口唔漏油,做得有誠意 🐙✨八府巡按 $468打開成盤都「嘩」一聲 😍 份量十足又吸睛,真係打卡一流 📸 海鮮有白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、元貝、北寄貝、龍蝦(半隻)同蟹(半隻),全部都係即劏,鮮味十足🦑🦪🦞 龍蝦肉滑彈鮮甜,北寄貝厚肉唔鞋口✨肉類有安格斯牛肉同豚肉片,肥瘦均勻,尤其安格斯牛,入口即溶唔使點醬都夠味 🥩👌三款丸類(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)都有驚喜,唔會太加工,夠彈又有味 💥炸物有芝麻雞翼同雞軟骨餃子,熱辣辣外脆內嫩,雞翼芝麻香,餃子多汁又唔乾 🥟🔥前菜、沙律、蔬菜拼盤都唔馬虎 🥗 湯底我哋揀咗粟米芋頭粥底,清甜暖胃,打完邊爐
水師提督 $138
前菜、沙律、蔬菜拼盤都唔馬虎 🥗 湯底我哋揀咗粟米芋頭粥底,清甜暖胃,打完邊爐飲返啖超舒服 🫶🌽🍠