2020-07-04 37 views
今晚約左死黨係港島區食生日飯,佢成日都發皇帝夢🤴🏻,話想後宮佳麗三千😏。 早幾日上網搵餐廳,發現左北角依間「滾得囍宮廷火鍋小炒」。見好評及相片很吸引,一於訂位試下! 餐廳地點方便,北角站A2出口轉左行幾步就到「馬寶學林」商場。 雖然是平日,但餐廳都挺旺場,OpenRice 訂座還有折扣優惠🤩。-一踏入餐廳,朋友露出驚喜既樣子,餐廳裝潢仿如宮殿,很多細節都看得出餐廳花了不少心思。例如放在正門的金碧輝煌椅、屏風、花燈、餐具印花、醬油器皿、火鍋爐、聖旨menu等,令人有種穿越時空感覺。-除左環境靚,食物都唔錯。 先講湯底,有多款選擇又有特色,例如麻油雞、冬瓜瑤柱脯、四川麻辣鴨血、酸菜魚鍋、胡椒蟹湯、麻辣卜卜蜆、天麻川芎藥膳魚頭湯等等。 樣樣都吸引,我地最後選擇了 「康熙花膠雞湯鍋」。嘩!大大鍋雞湯,味道很濃郁。最正既係有半隻黃油雞🐓同超級足秤既花膠。朋友說這是他第一次打邊爐品嚐到咁正既花膠雞湯。 花膠超厚身,每片如手掌✋🏻段大,份量多得令人驚喜。至於鮮雞,其肉質嫩口鬆化,令人滿意又滿足。-除了湯底出色,火鍋配料選擇多又高質❤️手打珍珠帶子墨魚丸 手打丸大大粒,夠彈牙;加入帶子,多一份鮮甜。-

除了湯底出色,火鍋配料選擇多又高質
❤️手打珍珠帶子墨魚丸

手打丸大大粒,夠彈牙;加入帶子,多一份鮮甜。
❤️極品魚肚及❤️蜂巢豆腐

兩者既共通點是能吸索湯汁, 兩者夠厚切,差不多整吋厚,咬下去有Juicy 口感。
❤️黑松露野菌餃

未食過咁足料大大份既餃子!黑松露味濃郁蔥味
❤️皇帝菜

嫩綠新鮮
❤️美國桶蠔

冰盤上整齊地擺放六隻,蠔味軟濃。
❤️鬼馬油炸鬼

香口油炸鬼配上彈牙蝦滑,正!
❤️龍口粉絲

最後來一客爽口粉絲配濃郁湯底,好滿足
自家製竹蔗茅根夠冰涼消暑解渴