2018-11-11 332 views
一直鍾愛Omakase既我,最近朋友介紹下,去左一間開左一個多月既鮨㐂,一於親未咁多人知,快啲去試下先!點知原來餐廳已經為人所知,訂枱都要三星期後,好利害啊!今日終於等到喇!呢度全部都係bar枱位,可以望住師傅幫我地整料理,又可以同師傅交流下,真係幾開心!前菜有黑目貝、小白蝦、鞍康魚干黑目貝好爽口,用醬油醃過幾入味!鞍康魚干配醋麵豉,酸酸地,好食又開胃!小白蝦脆得利害,咬落去脆卜卜咁,仲有濃郁既蝦香味八爪魚配白只八爪魚用慢煮,煮得軟淋淋,醃得好入味白只即係精巢,今次第一次食,開頭仲擔心會唔會好腥,點知又完全冇喎,口感軟綿綿,好似食緊綿花糖咁,口感好特別啊!魚子配馬糞海膽嘩!個杯考靚呀!真令我心心眼,即時拎起電話影影影😍上面既係馬糞海膽,超級超級超級鮮甜加左少少津菜,口感爽口,再配下面有大大粒既魚子,連埋一齊食,果種鮮甜實在難以言喻剝皮魚兩食先由左邊食起,由啖至濃左邊為食剝皮魚,要連蔥一齊食,口感彈牙,食到鮮味,連蔥一齊食感覺幾fresh中間為剝皮魚干,有濃郁既麵豉香味右為燒太刀魚,肉質嫩滑,魚味香濃粒貝粒貝用柚子醋醃過,食既時候帶清新既柚子香味,而粒貝口感非常爽口,呢個配搭幾好!堅魚兩

前菜
黑目貝、小白蝦、鞍康魚干
有黑目貝、小白蝦、鞍康魚干

八爪魚配白只
八爪魚配白只
八爪魚用慢煮,煮得軟淋淋,醃得好入味

魚子配馬糞海膽

嘩!個杯考靚呀!真令我心心眼,即時拎起電話影影影😍
上面既係馬糞海膽,超級超級超級鮮甜

剝皮魚兩食
剝皮魚兩食
先由左邊食起,由啖至濃
中間為剝皮魚干,有濃郁既麵豉香味
右為燒太刀魚,肉質嫩滑,魚味香濃

堅魚兩食
堅魚有兩種食法-熟同生,師傅話要先食熟再食生,熟既堅魚配薑,完全唔會覺得腥,魚味好濃,肉質結實,而生既堅魚口感就完全唔同,肉質嫩滑,帶洋蔥醬油香味,配上20日大既乾蔥,口感好清新!

鮑魚
鮑魚
鮑魚口感爽口彈牙,配上濃郁既鮑魚干醬,唔錯~

香箱蟹
師父話呢隻蟹叫香箱蟹,分為蟹子、蟹肉、蟹膏,一羹可以同時享受晒三種口感,你話爽唔爽?!只可以用三個字黎形容 - 鮮 、甜、正!
呢個食法真係第一次食到,真係好驚喜!

壽司飯團配鮑魚干醬
壽司飯團配鮑魚干醬
食完咁正既蟹,師傅安排左粒壽司飯團俾我地,配上鮑魚干醬,都幾濃味喎!

終於到壽司
牡丹蝦好新鮮又肥美,口感爽口彈牙,上面加左炒過既蝦膏,好滋味!

金目鯛
金目鯛肉質好滑,魚油豐盛,又夠肥美,果陣魚油在口腔內迴旋,極之好味!

赤貝
赤貝口感非常爽口,加上師傅將赤貝界左幾刀,令口感更加爽,味道鮮甜。

之後到我最最最愛既拖羅
橫紋油脂均勻,一睇就知係靚野!咬落去口感豐盈,甘香味四溢,入口即溶,油脂感及甘香味於口腔迴旋,真係好味到呢
超幸福啊

青魚排卷物
青魚排壽司
青魚排卷物好特別!師傅用青魚卷住飯,飯內再卷住好多香料,再用保鮮紙包住,食既時候再切出黎!本身青魚係比較腥,但因為加左大量既香料,所以味道好好,好特別!

毛蟹馬糞海膽
食omakase 既好處就係可以期待下一道美食,永遠都唔會知下一道食物係咩!
估唔到頭先食完香箱蟹,而家又有毛蟹
本身毛蟹肉已經夠晒鮮甜,師傅仲要配埋馬糞海膽一齊食,果種鮮甜,簡單用筆墨難以形容,太好味,太幸福喇

燒拖羅
再來拖羅,不過今次係用燒既方法,再用紫菜包住黎食,燒既拖羅同拖羅刺身口感完全唔同,燒拖羅口感嫩滑,配上乾蔥,更加清香!

松蓉雞湯
食完晒壽司,飲返碗熱湯暖下胃!松蓉雞湯果然貨真價實,真係有濃郁既雞湯味,而且內有松蓉,呢啲貴野真係第一次食,再配埋蔥花,整個雞湯非常之好飲!

靜江密瓜
最後仲有靜江密瓜,靜江密瓜出晒名甜,真係好正!

今晚真係超級滿足,呢度既食物質素極高,而且創新,餐具華麗,令我成晚都覺得好期待,呢啲就正正係Omakase 既魅力!同埋店員服務非常之好,又貼心,服務態度積極,呢餐真係非常滿意,誠意推介!
青魚排壽司
黑目貝、小白蝦、鞍康魚干