2025-07-08
依家啱啱收工,行咗去荃灣嗰間台蔡滷肉飯,真係一路聞住陣陣滷肉香入去😋 店鋪唔算大,但幾乾淨整潔,燈光黃黃暖暖💡 墻身貼滿台灣街頭嘅相片同字句,好似坐咗時光機飛去台灣咁✈️ 音樂播緊台灣老歌,輕鬆又舒服🎵 街坊客絡繹不絕,氣氛熱鬧得嚟唔嘈雜。台味滷肉飯配溏心蛋💙💙💙💙呢碟滷肉飯真係好正!滷肉炆得好入味,入口即溶,滷汁濃郁甘香👍 溏心蛋熟度剛剛好,蛋黃流心滑溜溜✨ 白飯用嘅係珍珠米,粒粒分明夠煙韌,份量對我嚟講啱啱好,食完有飽肚感,唔會太飽亦唔會唔夠飽🍚九層塔鹽酥雞💙💙💙💙💙呢碟鹽酥雞真係出色之作!外皮炸得香脆金黃,肉質嫩滑多汁🍗 九層塔香味撲鼻,增添咗獨特香氣🌿 舂粉唔算太厚,吃得出雞肉本身嘅鮮甜,分量大概有十件,夠三個人一齊share,唔會太少亦唔會太多👌冬瓜茶💙💙💙💙呢杯冬瓜茶清甜解渴,入口順滑清爽🥤 冬瓜味濃郁自然,唔會太甜膩,飲完仲有回甘感覺🍃 份量係普通玻璃杯大小,夠一個人慢慢飲,天氣熱飲住真係透心涼❄️呢間店嘅出品保持到台灣地道風味,價錢合理,服務態度都友善💁♂️ 店員會主動加水,環境乾淨企理🧴 整體體驗令人滿足,值得一試👏 下次經過荃灣都想再嚟幫襯啦!
冬瓜茶💙💙💙💙