2023-10-13 37 views
潮州菜平時食唔少,新蒲崗既陳儀興飯店食過幾次,今次就試下感覺較高檔次既陳儀興尚潮樓,餐廳裝潢係走簡潔中國風,坐得舒服。入座時店員先遞上鐵觀音功夫茶🫖,飲完就正式進入狀態開餐😍。🌟頭抽鷹倉魚片一客鷹倉魚片雖然只有6件,但每件都係非常厚切,相信係用咗大魚,魚肉先可以咁肥美嫩滑。煎封魚片至香脆金黃色,而醬汁就簡單地用咗頭抽、香蔥等材料,味道,惹味得嚟又唔會搶咗魚既鮮味。🌟芋蓉原隻帶子今次就叫左出面較少見到既芋蓉原隻帶子,用芋頭蓉包裹著帶子再炸。同平時飲茶食既炸芋角一樣,外層十分酥脆,芋蓉綿密而不膩,調味適中唔會遮蓋芋頭香。帶子貨色亦係對得住價錢。再點埋另上既柑桔醬🍊,絕對唔會覺得單調。🌟潮州魚丸肉碎煮汕頭白汕頭白其實就係津香,用肉碎、白魚蛋、芹菜一齊煮個湯底夠曬鮮甜。津白爽甜,白魚蛋彈牙極具魚肉香。🌟鹹菜花蛤湯鹹菜花蛤湯就有番茄🍅、花蛤、酸菜等材料,花蛤大大粒鮮甜冇沙,飲落又唔會過咸/酸。🌟綠豆爽雖然食到好飽,但都想試下呢到既甜品/糖水,簡單叫咗一碗Share!綠豆邊同清心爽有啲咬口,同埋飲落都唔太甜。🌟粥平時食飯/粥都唔會介紹,但呢到既粥底係好靚,米粒🌾爆到開花,粥底綿軟,煮得剛好!

🌟頭抽鷹倉魚片

🌟芋蓉原隻帶子