勁想食泰國嘢,所以同老公嚟咗元朗呢間阿叔泰麵,簡簡單單食個泰國船麵🤩🤩🤩門口裝修已經好靚,入到去一望上天花板已經感覺好有氣氛,真係好似去咗泰國市集嗰啲地方咁,坐低咗之後店員俾咗Menu我哋選擇食物,叫咗一個牛肉船麵,一個冬陰功湯面,一杯碟豆花檸檬蜂蜜特飲,本身面底係用泰國正宗船麵,如果你唔想食船麵,佢哋都有其他面底俾你揀,例如金邊粉,河粉,米粉,粉絲同埋蛋麵,但係我哋係一心想食泰國嘅嘢,所以就冇轉其他面底,另外佢哋除咗泰國船麵之外,仲有好多泰國嘅小食,首先嚟到嘅係飲品,顏色好靚,飲落去酸酸甜甜,唔會太甜,非常之好飲,但係記得飲用之前要攪勻佢👍🏻👍🏻👍🏻然後兩個面都上埋枱啦,份量啱啱好一個人,但係唔會好似泰國嗰啲咁樣細細碗,佢哋都迎合返香港人嘅胃口,牛肉船麵,裏面除咗有牛肉,牛展之外,仲有豬肉丸,同埋脆豬皮,平時有去開泰國嘅朋友應該知道每碗船麵都一定有脆豬皮喺面🤪🤪🤪湯底濃郁,牛肉唔會太硬有口感,再配埋一啲泰式香料,整碗麵都好香。另外冬陰功湯面,除咗湯底係冬陰功味之外,配料亦都同一般冬陰功裏面有嘅配料一樣,一啲都唔野少,鮮蝦嘅有,青口都有🥰🥰冬陰功味道亦都濃郁唔會好淡,整體真係不錯,都比較似泰國食到嘅正宗船麵一樣,下次必定會再嚟試吓其他小食。
2021-04-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)