2019-09-27 370 views
在香港既舊區買少見少,好多以前獨特既小店,都俾D大財團趕走,或者成個區買起左,搞到要食D小店,都只有幾個區域。新蒲崗係其中一個,依然保持到香港舊風味的地方之一。呢D有好多小小的食店,好多都好街坊但係又每間都有自己的風格。今次午餐行到來呢到,就四圍行左一陣,多到呢間越南餐廳都好多人坐,所以就入左去,一個人比較易有位,見唔多要等,就即刻試下。叫左一個午市套餐,包埋飲料都係$40左右,叫左一碗雞扒撈檬。個樣都幾靚仔,而且都好多肉同粉,份量好足。呢到既魚露,都好香同有味,因為之前試過一D,有色但倒幾多都冇味的,呢到就一定唔會。檬粉比較硬左一D,雞扒的煎得好香,而且都唔會太咸,熱天時食碗,都係幾好。見好多其他食客食左湯粉,見到都覺得好吸引,下次如果有機會,一定再來呢到食。

2019-09-06
$40 (Lunch)