2011-07-19 120 views
最近,返工時,見到屋企附近開咗一間小店 <順記> ,招牌以白色底色配紅色字,十分搶眼! 隔雜正是地產舖,其實都好易搵! 店子細小,只有 5 張枱及 18 座位。兩位女店員,分別負責樓面及派傳單,她們面帶笑容真有禮!老闆則負責廚房,真係親力親為!呢度主打酸辣米線,據女店員稱,米線係來自雲南,聽起嚟真夠正宗! 此外,有自家製紅薯粉,相當夠特色! 我一向鍾意特色食物! 最吸引我莫過於自製紅薯粉; 酸辣湯底米線及豬骨濃湯底米線,同價 $17 ,完全街坊價,估唔到咁抵!辣度:唔辣 / 少辣 / 中辣 / 大辣 / 麻少辣 / 麻中辣 / 麻大辣 配料:由 $3 ~ $4 ;$3 配料共16 款包括:貢丸、雞翼尖、生菜、鹵水蛋、豬舌、雲耳、蘿蔔..... ;$4 配料共12 款包括:鹵水豆腐、鹵水雞翼、豬大腸、豬耳、豬頸肉......款式不太多!另外,特色小食由 $12 ~ $28 ;有辣及原味:手拍青瓜、口水雞、瑞士雞翼、泰式鳳爪...... 總算抵食!豬骨濃湯紅薯粉 $17 + 雞翼尖 $3 ( 唔辣 ) : $20等了大約 5 分鐘,一大碗紅薯粉送到! 豬骨濃湯-飲一啖
隔雜正是地產舖,其實都好易搵!
<順記> 招牌以白色底色配紅色字,十分搶眼!
此外,有自家製紅薯粉,相當夠特色!
我一向鍾意特色食物!
最吸引我莫過於自製紅薯粉;

等了大約 5 分鐘,一大碗紅薯粉送到!
豬骨濃湯-飲一啖,似乎咸咗一點!
豬骨濃湯配料包括:炸醬、芫茜、芽菜、酸菜、花生、蔥花。雖然
雞翼尖又瘦又細隻,但係有成 6 隻咁多!
$3 真係好抵!
呢度嘅
紅薯粉原來呈半透明,略似米線粗度,一樣夠滑;紅薯粉比米線咬感截然不同;紅薯粉爽滑彈牙,每條都好長!
而且,份量勁多!食極都食唔完!非常超值!

紅薯粉跟另一款紅薯寬粉的分別在於不同形狀,紅薯粉外型像米線,紅薯寬粉是扁身!

令我想起屯門另一間食米線嘅 <雲桂香米線專門店>,當中薯仔 QQ 寬粉及薯仔 QQ 麵甚有特色!

豬骨濃湯紅薯粉+雞翼尖
紅薯粉原來呈半透明,略似米線粗度
招牌炸醬米線 + 生菜 $3 + 豬舌 $3 + 鹵水腩肉 $4 ( 唔辣 ) : $27
配料包括:炸醬、芫茜、芽菜、酸菜、花生、蔥花。
既然
米線係來自雲南,必定要試吓!
米線粗幼適中!滑不留口!最緊要係帶點煙韌口感!
正呀!令人愛不釋手!
份量同樣不少!
炸醬即係爆過嘅肉碎,炸醬米線應是舖滿肉碎,比預期少!
加埋腩肉,湯底肯定油,想不到並非好油!
湯底味清帶酸,好開胃!始終與米線最匹配!
腩肉有4 片,半肥瘦豬肉,驟眼睇唔似鹵水腩肉,顏色偏白,食落又夠味!
豬舌有4 片,切得十分薄,以鹽醃過,夠咸又夠腍!生菜係唐生菜,唔係咁靚有點黑。
招牌炸醬米線+生菜+豬舌+鹵水腩肉
米線係來自雲南,聽起嚟真夠正宗!
腩肉有4 片,半肥瘦豬肉;豬舌有4 片,切得十分薄!
飲品方面,只有汽水供應 $5 罐。
2011-07-19
豬骨濃湯紅薯粉+雞翼尖
紅薯粉原來呈半透明,略似米線粗度
招牌炸醬米線+生菜+豬舌+鹵水腩肉
米線係來自雲南,聽起嚟真夠正宗!
腩肉有4 片,半肥瘦豬肉;豬舌有4 片,切得十分薄!
  • 豬骨濃湯雞翼尖紅薯粉
  • 招牌炸醬米線