朋友來電:打風喎,仲食飯?我回答:打風⋯唔駛食㗎!就咁,就算妮妲來襲,都磨滅唔到我偏向虎山(自助山)行,大拿拿$800蚊,人出錢,我梗出命先講環境,樓高62層,周圍都係Selfie 影相位,Buffet區每個崗位都有廚師駐場,放底袋,雷射眼由冷盤區開波小試牛刀先食凱薩沙律,蔬菜清脆爽口,清新醒胃,每一啖都係「嗦嗦聲」而自家製麵包硬脆煙韌,配以鹹香芝士,豐腴不膩。煙三文魚分三種:煙燻、香草 ...魚片大小適中,油潤嫩滑帶煙燻味,搭配羅馬生菜同食,田園風味返哂嚟!風乾巴馬火腿入口不過鹹,捲上一小件哈蜜瓜,嚼出滿嘴油香,亦滲出果甜,齒頰留香。仲有一系列紅、綠、黃、白、紫⋯嘅車厘茄、白蘑菇、青瓜、茄子已調配沙律,成日釀著減肥口痕友啱哂。未到刺身前,攞杯蕃茄凍湯過冷河,淺嚐一啖,似蕃茄漿,但茄味醇和,甜比酸味更突出。刺身選擇:甜蝦、帶子,油甘、呑拿魚⋯帶子軟嫩,屬S級,比較萬麗或icon L級size,自助山帶子口感薄弱,而鮮味一般,反而甜蝦鮮味。海鮮區:生蠔即開,偏細,但口感creamy ,食出海水鹹香,凍蝦已脫殻,方便食用,爽口新鮮; 龍蝦味較淡口,我喜好加d檸檬汁,多份清香。冬蔭功湯必試,
朋友來電:打風喎,仲食飯?
我回答:打風⋯唔駛食㗎!

而自家製麵包硬脆煙韌,配以鹹香芝士,豐腴不膩。
煙三文魚分三種:煙燻、香草 ...

; 龍蝦味較淡口,我喜好加d檸檬汁,多份清香。
冬蔭功湯必試
,橙紅湯底帶點點紅油,湯頭除飲到南薑香茅味道,亦充滿陣陣蝦鮮,先甜帶微酸,食肉獸捕食後飲一碗,可減肥膩感。
黑松露炒蛋,你唔係唔食呀!

炒蛋嫩滑帶蛋汁,松露菌香霸道,仲要片上,更見豪氣!

燒牛肉軟嫩多汁帶牛味,但略嫌熱度不足。

天婦羅炸蝦、野菜一應俱全,魚缸養活海蝦,唔知係咪即捉即炸,炸漿薄,少脆,不油膩。
甜品陣容鼎盛(睇落)但可取唔算多,唯有款榴槤布甸濕潤甘香,味道
柔和味道有如品嚐榴槤蓉,afteraste 超濃。

北海道牛奶布甸味道淡薄,好睇,唔好食。

結論:食物款式過百,有貴價食物,強項海鮮,但菜式無驚喜,甜品有形無實,未能留有深刻印象,$800 是否值,見人見智
喜慶節日可一試
2016-08-01
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday