2015-09-02
今晚收工約左媽媽過大角咀食車仔面,可幸呢度收得夜,去到九點都唔驚無曬ya食姐幫媽子叫左去油豬大腸,清湯牛腩,韮菜豬肉餃加香辣汁既麻辣小辣河粉!個大腸真係無呃我喎,唔肥的!我食大腸既,但平時見到少少肥已覺恐怖,驚左嗰種古怪咬唔開既煙un口感, 呢度唔肥,舊舊都食得,而且煮到夠曬軟淋,偷左媽咪嗰碗好多黎食!牛腩係我好喉一塊塊靚肉,無肥亦無我唔食的筋痴住晒,有點咬口得黎,放在口中一絲絲,啖啖肉,好愛食肉咁食法!豬肉餃都唔錯,皮唔厚,仲幾滑tim.... 而且廚師無貪快煮唔透,因為實在係怕左食嗰d厚皮得來未煮熟難食既餃子!餃入面既豬肉無乜un都要命既肥肉,韮菜都幾香鮮既,而且足料,抵食!河粉好夠滑呀,望落去精螢通透,小店能用上成本較高的來貨來換取高質食物,食客既我真幸福我呢就叫左蒜香黑豚腩片,鹿兒島醬魷魚,麻香榨菜腎片加蒜香醬油汁既綠茶冷面!由於上次黎知道個黑豚腩同魷魚真係好正,所以今晚呢兩樣都要求了打孖上!!嘻…… 返工成日辛苦過後有食神了!YEAH!! 好鍾意食綠茶面,貪佢夠清新,食完涼浸浸透心涼好舒服,而且出面極少有車仔面店有,呢度店仔細細,竟然咁特別會有?!咁一定要叫啦!腩片好香蒜蓉味
腩片好香蒜蓉味,肉質又唔0鞋,厚薄適中,估唔到一間車仔面小店會有黑豚肉食囉!其實份量唔少,但滋味幾片真係唔夠喉
鹿兒島醬魷魚呢個好惹味下,汁料夠芥辣,醒神得來好正!稠稀度又剛好,刺激味蕾的體驗,愈食愈想食,啱曬炎炎夏日,開胃小點!推推推!!!
腎片帶有少少麻辣味,切得唔會過厚而造成難咬咁,亦無將價就貨超薄咁款,大小適中,認真爽口,配上幾爽口而帶有幾分咸奈既榨菜,媽子話好,所以主要留翻俾佢吃,我就試左一兩塊咁大把!
綠茶面口感so fresh,綠茶面向來茶味就不強,雖然這個都一樣,但顏色就好靚,淺草綠,係令人心擴神怡舒服柔和既色系,令我食欲增添不少!!跟面的青瓜塊帶微辣也好脆身爽口!
跟面俾我撈既蒜香醬油汁,有好香既麻油味!店方給了好大的一碟,汁料不過咸,甜甜地清清地咁,撈上冷面好匹配!!
上次黎飲過呢度既自家製6蚊杯豆漿都唔錯,今日黎見到牆上有特別飲品推介,幫媽叫了蜂蜜蘆薈洛神花茶,酸味味,味似酸梅湯咁,先酸後甜!解渴開胃 so good !
我嗰杯係蜂蜜蘆薈清潤飲,甜甜地,真材實料,真係有d清熱甜涼茶feel wo! 兩杯個底都同樣有丰富既粒粒蘆薈,正!
今次黎先知原來冷熱餸菜都可點落同一個面上,而冷熱餸會另外分開上的,咁就好啲,下次黎可以點上唔同既餸菜,好味不受限制!另外,仲見到溏心旦先6蚊雞,好抵好想試,但飽了只好等下次啦!原來呢度唔淨止係賣面,仲有肉燥飯食,都係38炸!!! 唔知點解,我未食都覺得一定會係好大碗,大件夾扺食嫁姐!都想下次試……
餐廳說小不小,話大唔大,難得既係服務不俗,煮面既店主煮到流曬汗都仲識邊出樓面關心客人,實在少有,小店來說,也真難能可貴!唯一缺點係無洗手間供食客使用囉!