沙田新城市廣場呢間蘇媽·蘇媽,排隊等嘅人多過其他分店好多,之前食過大角嘴果間,質素係點,自己都好清楚;大體我會形容係,飲品就盡量保持左馬拉風味,但食物就係經過本地化,藥材味沒有太濃而迎合香港人口味。馬來西亞拉茶,其實原理同意大利泡沫咖啡相似,都係透過打入空氣令到杯飲品更加滑身,呢杯拉茶味道係偏甜,茶底香,畢竟南洋嘅人都係鐘意甜野。之後我叫左一個大嘅肉骨茶,做法如果同馬來西亞巴生相比,自然不盡相同。馬來西亞肉骨茶混合左中藥(枸杞、黨參、當歸、玉竹、川芎)和香料(包括八角茴香、桂皮、丁香、大蒜、甘草、花椒、甘蔗、羅漢果、胡椒)及肉排,熬製多個小時而成濃湯,但明顯呢種做法對於香港人而言並不容易接受,所以餐廳做行左本地化,將味道調教偏淡,加重左鹹味,令到成件事更容易入口。佢嘅肉排有晒本身湯嘅味道,肉質亦爽,加少少醬汁落去一齊食會更香濃。豆卜食嘅時候要比較小心,因為本身湯底係非常熱,豆卜吸晒湯汁之後即刻入口會容易辣親。豬肚係一個本地化左嘅特色,始終迎合左香港人口味,爽口。總括而言,我覺得呢間餐廳嘅定位十分聰明,熟悉香港人嘅口味,再加以調適,令到佢十分成功。

2022-08-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)