今日同朋友一齊去上環食嘢,朋友話想食點心,所以帶咗佢去上環一間出名嘅點心都食嘢。 雖然係夜晚九點鐘,但成間舖都係擠滿咗人,我哋兩個人入到去都要同人搭枱,同成間鋪頭入面超過一半都係外國人。 我哋睇枱上面啲圖,同埋嗰張點心紙上點左5樣野,分別係鳳爪排骨飯,鹹水角,叉燒包,流沙奶皇包同埋蝦餃。 雖然我哋九點鐘食, 但啲反仍然好乾爽應該係啱啱蒸出黎,同啲排骨熟得啱啱好唔會黐住啲骨,啲肉新鮮彈牙嘅。 流沙奶皇包熱辣辣,搣開過包,兩面啲流沙流曬出嚟,啲流沙重蛋黃味一啲都唔會漏。蝦餃層皮好薄,入面好多蝦肉,全部都爽脆彈牙。 叉燒包個酥皮好脆,入面係啲肥叉燒, 啲密汁同個包好夾。 最後仲有鹹水角,啱啱新鮮炸出來,層皮好鬆脆。

鳳爪排骨飯

流沙奶皇包
叉燒包個酥皮好脆,入面係啲肥叉燒, 啲密汁同個包好夾。

叉燒包
最後仲有鹹水角,啱啱新鮮炸出來,層皮好鬆脆。

鳳爪排骨飯
流沙奶皇包