2017-12-26 7951 views
聖誕節小不免要同朋友去食下buffet,大約大半個月前見到網站團購有諾富特酒店的buffet優惠。300幾蚊再另外加收正價大約50多元的服務費,計埋都系400幾蚊,聖誕節嚟講咁嘅價錢真系好抵,應下節就約朋友一齊去食。自助餐準時六點半開始,大約都有八成客人嘅,不過唔系好多人準時到,大概是因為自助餐會到九點半,成三個鐘唔使咁急啦,時間充足而方面我係幾欣賞的。服務方面唯一要彈嘅就係收碟收得好慢,有時叫侍應幫手收收碟都好似聽唔到咁。服務分數方面衹能畀中間的三粒星。吸引到我去試主要原因係有生蠔,通常有生蠔嘅自助餐都平時都好貴,不過我咁鍾意食蠔,食夠佢20隻如果唔肚瀉嘅話就一定有賺。第一輪嘅蠔比較細只但係蠔味濃郁,但系冇咗海水嘅生蠔味道真係爭好遠,最慘系開蠔開得唔夠乾脆,久唔久都會食到一隻有蠔殼碎。第二輪嘅生蠔體積大返小小,但蠔味就很淡。所以基本上生蠔冇乜人排隊,差唔多係一行埋去就即有。不過公平的說一句,一分錢一分貨,最起碼|吃完生蠔後我的肚子沒有山洪暴發, 所以生蠔方面我是比好評的。海鮮冷盤方面都係一分錢一分貨。雖然有好多蟹腳翡翠螺同蝦任取,但系除咗蝦之外,翡翠螺蟹腳的質素未見突出。蟹腳非常咸,

蟹腳非常咸,而且肉不多水流流的。
翡翠螺尚算鮮甜但有沙。

反而蝦就真系幾好,完整飽滿,肉質爽口彈牙,這個不錯不錯。

牛扒就比較生,即使去到中段照咗燈好耐都只係外圍熟內裡很生,所以基本上都衹能叫外圍,但牛味算濃郁的。

但最令我失望的是甜品

外表就真系好靚。

而且有曬聖誕裝飾,夠曬應景。

但係其實唔好食的,甜味無乜層次得個死甜,而且唔夠軟熟香滑,奶和蛋的味道不夠濃郁只有甜味,真的令到我和同行的女友人非常失望。

最後依個用自動pancake整的絕對出曬事,淨系睇樣都唔知乜嚟嘅,完全冇興趣食佢。

總結都系嗰句一分錢一分貨,但係地點幾就腳,平平地約朋友嚟食自助餐,傾下計玩下食下,輕鬆過一晚係ok嘅。
2017-12-23
Celebration