2016-08-28 3670 views
大飯店…..聽落己知是老派食店吧, 有時老派才食到傳統手藝的。鹽焗雞 ($248)雞的皮下脂肪唔算厚, 雞肉剛剛熟, 又滑又鹹香, 好食。 咕嚕肉 ($98)酸度比坊間的強勁, I like it 個人覺得咕嚕肉酸度應比甜度強些, 汁才正, 酸中帶少許甜、辣、鹹, 一層薄薄粉漿包住半肥瘦猪肉, 炸完還有肉汁的, 絕不像坊間的硬死實實。八寶鴨 ($288)食過好多間老字號的八寶鴨eg 蓮香樓/蓮香居/吳師父等等, 全部煮法不是焗便是蒸的, 這裡卻是原隻炸的, 鴨內的餡料大至上差不多, 都係糯米、栗子、豆類及花生等, 港興的餡料比較做得乾身, 所以食落感覺無咁油膩, 味道也較清淡些, 少少醬油的鹹香, 好吃網油蠔豉卷 ($148)第一次食的傳統手工菜, 用猪網油包住新鮮猪肉膠, 猪肉膠內再入蠔豉才炸。師父好了得, 猪網油蠔豉卷上檯好乾身, 完全無油淋淋感覺, 鬆香到不得了, 猪肉膠蠔豉餡還有見得到的肉汁, 肉膠相信己調味, 我連沙律醬也沒點, 必試菜式青瓜炒猪肚 ($118)個個以為食緊鮮魷, 我話一入口…口感肯定唔係鮮魷啦, 應該係猪或腰猪心之類的猪內臟, 問完老闆….錯晒,
鹽焗雞 ($248)

雞的皮下脂肪唔算厚, 雞肉剛剛熟, 又滑又鹹香, 好食。
鹽焗雞 ($248)
咕嚕肉 ($98)

酸度比坊間的強勁, I like it
咕嚕肉 ($98)

網油蠔豉卷 ($148)
青瓜炒猪肚 ($118)

個個以為食緊鮮魷, 我話一入口…口感肯定唔係鮮魷啦, 應該係猪或腰猪心之類的猪內臟, 問完老闆….錯晒, 原來係新鮮猪肚, 我地問點解猪肚咁爽滑, 同平時食的很不同, 佢話係只用猪肚某一小部份, anyway 呢碟野的確炒得好食, 青瓜爽口跟同樣爽脆滑口的猪肚很 match, 炒得好惹味。
青瓜炒猪肚 ($118)
如果你唔介意無裝修的老牌大飯店, 10個人食左11個餸菜, 又冬瓜盅又魚頭豆腐煲, 埋單每人 $199, 仲要啲野食整體真係幾好食, 係菜有菜味, 魚有魚味架, 佢地一啲都無偷工減料, 連青瓜也應該用鹽”乸”過才拿去炒, 這樣才夠爽口, 老牌大飯店值得支持。