2022-04-29 1722 views
實在太想念廿多年前西貢醉瓊楼個碟炆豆腐肉片炒河,4月29日專誠同靚媽到此店尋回老味,都預咗冇呢款炒河供應,諗住叫一碟肉片炒河再加一煲客家炆豆腐,一於來過自製炆豆腐肉片河來一解思念此美食之苦,可是天從人願當我向侍應叔叔落柯打點肉片炒河時,該位叔叔話今日冇河粉供應,一盆冷水照頭淋肥華,衹好退而求其次轉叫此店另一名物梅菜扣肉飯,及一煲客家炆豆腐作為今日午膳,老實講個梅菜扣肉飯真係堅得,飯煲得軟硬恰好,主角扣肉肥而不腻,入口即溶,加上好味嘅梅菜呢碟飯有A十十評分,反而個客家炆豆腐煲就衹有B十水評,兩樣食品都係保持到老味道,此店食品顧然能保持老店水準係一喜事,但此店在未開齊空調時,店内充滿一朕曱甴及老鼠屎味,一入店内真係難頂,所以肥華應承靚媽唔會再光顧到此店