2019-04-28 1730 views
話說成日坐係Office度沾寒沾凍,聽講食番碗蛇羹可以保暖,咁我又好耐冇食過蛇羹喎,而又聽Office附近有間蛇羹舖係老字號,啲蛇羮又好足料,所以就心郁郁去試下!咁間蛇舖叫蛇王林,入邊係全部都係上咗年紀嘅阿伯嚟㗎啦。個裝修啦都非常之古色古香,入到去嗰時光好似停留左係幾十年前咁。咁我入到去櫈都未坐,就即刻叫黎一碗蛇羹。咁佢好快手,只係等左一陣間姐,一碗蛇羹就擺咗喺我面前啦。佢連隨手擺埋啲薄脆係我碗蛇羮隔離。咁碗蛇羮呢,入邊啦,就有啲木耳啊雞肉啦,蛇肉就唔使講啦仲好多添,煲埋一齊,上枱嗰陣時都非常之熱架,一飲落去非常之暖胃,成個人體内d寒意即刻走哂,非常舒服!味道方面,碗嘢好足料好鮮甜,肉同木耳個口感一個稔一個爽,配搭出一個好奇妙ge層次。真不愧為老字號,仲屹立係上環咁多年。絕對值得一試!價錢就65蚊碗,size就係一個正常家用飯碗咁大。

咁我入到去櫈都未坐,就即刻叫黎一碗蛇羹。
咁佢好快手,只係等左一陣間姐,一碗蛇羹就擺咗喺我面前啦。

佢連隨手擺埋啲薄脆係我碗蛇羮隔離。

價錢就65蚊碗,size就係一個正常家用飯碗咁大。
$65 (Lunch)
  • 蛇羹