2007-03-28
1911 views
其實我也有不太吃的東西的, 就是零食。可是, 小時候(以我作標準, 即十多廿年前)常吃的老式零食, 如馬仔, 光酥餅, 肚臍餅等, 我就喜歡得不得了。可惜而家的馬仔, 多是supermarket 一舊舊包好, 不但唔夠糖漿, 而且一陣油益味, 你食埋我果份啦。每見到一底底做起的馬仔, 以及用刀即時切俾你的感覺, 就好想買曬返屋企食。這裡是一個小攤, 瑟縮在找換店的一角, 根本不像一間店。可是在馬仔旁放著"今日睇真d"寶佩如訪問老細的照片(可列入集體回憶啦), 仲寫明馬仔是"非吃不可"! 十元四大舊, 點都買十蚊慢慢搣!落刀時chalk chalk脆的聲音, 果然是包裝貨不能比擬的。拿起咬一口, 唔, 是從前的味道。很香, 沒有油益味, 甜度也剛好, 淡淡芝麻香得來又不致喧賓奪主。比著十年前可能是很普通的味道, 但在奇貨可居的今天, 可是難能可貴。這些老牌零食, 完全不受通漲影響, 十蚊四件, 心機錢來架。