isabella_Ladys
isabella_Ladys
Level 4
2025-10-08
Follow
上週末,同班中學同學一齊去咗旺角盈館飲茶,慶祝班對即將結婚,真係好開心!🍵 盈館嘅環境好有格調,燈光柔和,坐得舒服,仲有啲古色古香嘅裝飾,令人感覺好放鬆。我哋坐喺窗邊,望住旺角嘅街景,一邊傾計一邊等上菜,氣氛好溫馨。💖 餐廳嘅服務員都好有禮貌,成個體驗好正!
🦞 龍蝦湯鮮竹卷 - 飲茶見得多茄汁版本,呢個真係破格!用龍蝦頭熬嘅湯底橙紅透亮,腐皮卷炸得似金絲盔甲,咬落「索」一聲吸晒湯汁,海鮮濃香撞脆口腐皮,正到有人想撈湯飲🍜 但$48得三件,班長話要留quota食鮑魚燒賣哈哈!

🐟 甫魚乾蒸燒賣 - 傳統嘢最考功夫!鯪魚肉混住粒粒馬蹄同冬菇,面頭鋪滿金華火腿絲,蒸到啱啱好離膜。最驚喜係墊底嘅腐皮吸咗肉汁,鹹香得嚟帶甜,$32/籠抵食過連鎖酒樓

👑 一口鮑魚燒賣 - 全場最浮誇!罐頭鮑魚仔騎住燒賣皇,淋滿蠔油芡汁。鮑魚咬落似厚身花膠,燒賣餡竟然混入蝦籽,$58/兩件當見識過👌 不過班花話:「個鮑魚未夠我哋友誼襟擺」笑到噴茶😂

🖤 黑金流沙包 - 竹炭包皮咬落似雲朵,流心鹹蛋黃漿仲熱辣辣,最正係撒咗食用金粉,影相嗌到成枱手機閃光燈📸 但小心爆漿,隔離位陳同學件白Tee即場變抽象畫🎨
🐷鹵水豬腳仔-呢碟一上枱,班男同學即刻雙眼發光✨。啲豬腳仔炆得夠晒腍滑入味,鹵水味香濃得嚟又唔會死鹹。啲皮爽口得嚟充滿骨膠原,肉質又夠嫩,一啜就甩骨。細細隻方便食,送酒 (雖然我哋飲緊茶 🤣) 或者就咁食都一流!
🦐晶瑩鮮蝦餃
蝦餃絕對係考牌之作!呢度嘅蝦餃皮真係做到「晶瑩」嘅效果,薄得嚟夠煙韌,唔會一夾就爛,見到裏面啲粉紅色蝦肉😍。咬開啖啖蝦肉,爽口彈牙,食得出係新鮮嘢,冇乜肥豬肉嚟充數,足料!呢個係必點嘅,高水準!💯
揀盈館除咗就腳,最正係新舊fusion得嚟唔離地!人均$200有找,雖然唔係平到笑,但手工點心唔似工場貨。特別係個龍蝦湯鮮竹卷,出面真係未見過,今次仲撞正晚市前嘅「晏晝嘆」優惠,免茶芥送馬拉糕🍰 成班人由12點吹水到3點都冇人催交枱,侍應仲問我哋使唔使幫手影大合照📷 呢份人情味,抵我哋約定下次BB百日宴再嚟包場啦!👶🏻🎉
#飲茶都要有gimmick #班對結婚我哋食龍蝦 #流沙包危險過真心話大冒險
Like
Ratings