最近工作壓力很大, 既忙碌又得不到認同, 連日睡不好吃不好, 今天衝完一日後, 放工想好好吃個飯, 休息一下, 和朋友來到長沙灣的西餐廳, 地鐵行過來數分鐘, 都幾方便。餐廳的menu是scan qr code睇的, 落order就叫店員處理, 我們選了兩個set dinner。薄荷朱古力$18造形十分吸引眼球, 看到心情已好了不少, 朱古力也令人快樂, 記得攪拌底下的薄荷, 味道會更均勻。熱檸茶舒適的無糖熱檸茶, 比起其他餐廳較大杯。餐湯粟米忌廉湯, 質感較濃稠。牛肝菌雜菌扁意粉牛肝菌雜菌粉量都幾多, 令整個意粉充滿菇菌的香氣, 扁意粉口感煙靭不會太軟腍。澳洲肉眼扒配大蝦$168肉眼扒雖然沒有order熟度, 看起來比較熟, 但咬落卻不會覺得靭, 它醬料幾入味同時有牛肉香, 蝦隻新鮮熟度亦控制得好, 不會乾柴, 薯蓉幼滑, 整體質素不錯。晚餐甜品是芝士乳酪, 質感綿密, 味道濃郁, 也可加$15轉tiramisu。晚餐我都呆呆的思考工作上的問題, 希望盡量做好, 吃飽飽回家好好睡一覺, 第二天繼續努力。

薄荷朱古力$18

熱檸茶
舒適的無糖熱檸茶, 比起其他餐廳較大杯。

餐湯
粟米忌廉湯, 質感較濃稠。

牛肝菌雜菌扁意粉

澳洲肉眼扒配大蝦$168