2022-11-07
呢度環境相對昏暗,入到去隱約見到一張張大理石紋理桌面,配搭好多唔同轉換嘅燈光,帶俾人一種時尚高級嘅感覺。相信餐廳最特別係有個大螢幕,上面會不斷呈現好多世界各地特色嘅鏡頭,令人份外回味去旅行嘅日子。前菜-時令刺身係寶盒中呈現精品式刺身,包括油甘魚同日本岩蠔,同手掌一樣大小,面頭仲有魚子同黑魚子。前者厚肉口感相對紮實,魚香出眾,沾上帶點酸味嘅醬汁別有風味;後者一啖差啲放唔曬,送入口十分新鮮,蠔味相對較淡,唔算太creamy或重繡味,係好清新嘅感覺,但飽滿嘅肉身咬開後完全令口腔佈滿海水氣息,回甘味強。串燒三點盛猶如藝術品嘅擺盤,上面放咗鵝肝、鵪鶉胸、日本青椒仔、配菜上仲有啲醃製藕片同菊花瓣。先由較淡味開始,鵪鶉胸串用上新鮮手切胸肉,滿滿一串,咬開見到肉身顏色帶點粉嫩,又多汁;鵝肝十分大件,完全唔臊,表面燒得焦香,內裏細嫩;小辣椒軟身,辣度唔勁,反而建議可以試下夾埋胸肉食增添兩者風味。炭烤牛腹肉配野菜上台香氣四溢,兩大份牛腹肉配搭好多烤過嘅蔬菜,包括翠玉瓜、椰菜仔、椰菜花、薯仔等,種類好豐富。入口牛肉煎過嘅氣息好重,牛味雖然唔算好濃郁,但十分軟嫩,肉汁好多又飽滿,建議先享受原味,再沾上旁邊附上
前菜-時令刺身
串燒三點盛
炭烤牛腹肉配野菜
上台香氣四溢,兩大份牛腹肉配搭好多烤過嘅蔬菜,包括翠玉瓜、椰菜仔、椰菜花、薯仔等,種類好豐富。入口牛肉煎過嘅氣息好重,牛味雖然唔算好濃郁,但十分軟嫩,肉汁好多又飽滿,建議先享受原味,再沾上旁邊附上嘅微甜醬汁,又係另一種享受。
香煎帕瑪馬火腿鱈魚卷
好有特色嘅菜式,肉卷用上薄片香煎帕馬火腿捲起鱈魚肉,再澆上明太子忌廉汁。味道相對濃郁,鱈魚味道係火腿襯托下更突出,份外鮮香,又唔會太鹹,加上有層次嘅白汁竟然減低種油膩感,好特別值得一試。
進食期間剛好遇上live performance,琴手同男女主角相互配合帶出悅耳歌聲,加上優美環境,仲有主角美食襯托,絕對係一個十分值得去嘅約會或享受地方。另外,店員對待自然唔會令人有壓力,每道菜都會替換餐具餐盤,亦定時fill水,值得欣賞。