想搵個靚景配美食的餐廳同老公撐枱腳。係openrice就搵到尼間位於彌敦道726號的sky726.(餐廳名同街既號碼一樣😆😆)有9折優惠而且有靚景。一早已book定位啦。終於到左尼一個浪漫的晚上。我地懷著浪漫🌹的心情上去。我地去到已經見到全餐廳已經8-9成滿座。餐廳非常好。已一早安排窗口位比我地。尼到的環境真係好有氣氛。望埋出面個景真係好浪漫。講番正題,我地叫左田園沙津,炸芝士青椒同焦糖低溫浸鵝肝作前菜。田園沙津:平凡中暗藏玄機。表面上係普通一碟雜菜沙津,但入面仲有松子,醃製車厘茄,切片磨菇。增添更多口感同味道,仲有營養。食開沙津的朋友應該會好鍾意尼間既田園沙津。第一道前菜已經睇得出廚師的精心製作。炸芝士青椒:將芝士釀係青椒入面,再炸。令到口感外脆內裡濃濃芝士,青椒夾在兩者中間,可減低油膩的感覺。這碟前菜味道濃郁。焦糖低溫浸鵝肝:尼碟是我的最愛。之前都一直有講過自己好鍾意食鵝肝,今次黎到尼到,見到有種特別煮法,當然要食下啦。大大塊鵝肝表面有一塊薄薄一層的焦糖,醬汁及配料方面亦採用甜甜酸酸的士多啤梨醬及脆脆作點綴。鵝肝一咬落去,「卜」一聲,表面一層焦糖斷開。繼而係鵝肝的口感。當糖的甜味再

焦糖低溫浸鵝肝:尼碟是我的最愛。之前都一直有講過自己好鍾意食鵝肝,今次黎到尼到,見到有種特別煮法,當然要食下啦。大大塊鵝肝表面有一塊薄薄一層的焦糖,醬汁及配料方面亦採用甜甜酸酸的士多啤梨醬及脆脆作點綴。鵝肝一咬落去,「卜」一聲,表面一層焦糖斷開。繼而係鵝肝的口感。當糖的甜味再配上鵝肝既味道,是可以中和到鵝肝的油膩的感覺。這碟菜式又見到廚師精心設計,知道鵝肝食多幾啖就會有油膩感,所以佢挑選左甜味作為緩和油膩的方式。亦增加了整道菜的層次及口感!推薦👍👍
去到主菜啦,我地叫左茄汁和牛肉碎螺絲粉及慢煮鴨脾。
茄汁和牛肉碎螺絲粉:本人本身對螺絲粉無咩特別想食,但見係店員推薦,就試下啦。一上台,同我想像中好唔同。唔係平時食開的賣相。原來係將和牛肉搞碎再配少少洋蔥粒釀係個大大螺絲粉入面,賣相就好似真的海螺甘。尼碟主菜的賣相已經好睇得啦。再試下佢既味道,味道配得上賣相。簡直係色香味俱全。又係一碟的用心製作。👍👍
慢煮鴨脾:尼碟味道有d似中式燒鴨。但佢既表皮同煮法都好唔同。而鴨脾脂肪同肉質的口感煮得好岩火口。最特別既係鴨脾表面既脂肪係有彈性,而肉質係一點都不鞋口既。脂肪同肉質在口中產生既味道,融合一體。
再以精美的檸檬甜品作最後的結尾。完美的一餐浪漫🌹晚餐終於畫上句號。
總結,好有心思的餐廳。食物絕對是精心設計。❤️❤️
  • 焦糖低溫浸鵝肝