2023-03-19 1269 views
🥰 今日 “美女讀者” 請食飯, 選址九如坊嘅 “天秀”, 食天婦羅 “廚師發板”.🥢 “天秀” 於2015年開業, 典型小店, 設一張十人L型吧枱, 另外一張四人卡位. 餐廳提供兩款午市套餐, “秀”, $390+10%, 包十件天婦羅, Omakase, $680+10%, 包十五件天婦羅. 今日聽 “美女讀者” 建議點咗 Omakase 套餐.🍥 溫泉蛋啫喱. 啫喱酸味同流心蛋黃非常配合, 出色!🥗 沙律. 正常.🦐 活海老. 蝦係天婦羅嘅標配, 炸粉夠薄, 蝦味湧出, 讚!🌽 粟米. 炸到粟米芯到唔見咗?🐟 沙錐魚. 外脆內嫩, 掂!🥕 鮮蘆筍. 好食.🐚 紫菜魚子. 玩口感, 玩層次, 可惜魚子略鹹.🫑 青椒. 正常.🤗 帶子. 火候控制超水準, 啱啱熟, 嫩滑, 驚喜之一. 🤗 磯煮鮑魚. 調味出色, 十個讚!🦐 紫蘇葉蝦. 我唔鍾意食紫蘇葉嘅, 但係呢個配合又唔錯喎.🍀 秋葵. 我唔鍾意食秋葵, 冇意見.🐟 目光魚. 又係外脆內嫩, 發揮理想.🥔 蕃薯. 正常. 🦐 櫻花蝦. 蝦味濃郁.🍄 舞茸菇. 入口一陣優質 “煮燶嘢嘅味道”, 我鍾意喎.🐟 海馬魚. 最後一件, 加

🍥 溫泉蛋啫喱. 啫喱酸味同流心蛋黃非常配合, 出色!
溫泉蛋啫喱
🥗 沙律. 正常.
沙律
🌽 粟米. 炸到粟米芯到唔見咗?
活海老, 粟米
🐟 沙錐魚. 外脆內嫩, 掂!
🥕 鮮蘆筍. 好食.
沙錐魚, 鮮蘆筍
🐚 紫菜魚子. 玩口感, 玩層次, 可惜魚子略鹹.
🫑 青椒. 正常.
紫菜魚子, 青椒
🤗 帶子. 火候控制超水準, 啱啱熟, 嫩滑, 驚喜之一.
🤗 磯煮鮑魚. 調味出色, 十個讚!
帶子, 磯煮鮑魚
🍀 秋葵. 我唔鍾意食秋葵, 冇意見.
紫蘇葉蝦, 秋葵
🐟 目光魚. 又係外脆內嫩, 發揮理想.
🥔 蕃薯. 正常.
目光魚, 蕃薯
🦐 櫻花蝦. 蝦味濃郁.
櫻花蝦
🍄 舞茸菇. 入口一陣優質 “煮燶嘢嘅味道”, 我鍾意喎.
舞茸菇
🐟 海馬魚. 最後一件, 加重調味, 微辣.
海馬魚
🍙 茶漬飯. 獨立飲個茶湯冇乜味, 但就非常配合炸物, 整體表現出色, 唯一投訴係炸物好快浸腍.
茶漬飯
🍈 甜品. 梨, 清甜, 可能太甜, 蜜瓜食落淡淡哋.
梨, 蜜瓜
🤗 總結: 座位舒適, 服務周到, 是真的. “美女讀者” 嫌油煙略大, 我覺得還好. 天婦羅炸漿超簿, 打破咗我對天婦羅嘅認知. 相比 “壽司廚師發板”, 因為全塲只有一個炸鍋, 師傅其實唔係喺你面前炮製食物, 只係炸完遞俾你, 趁熱食, 冇戲睇, 哈. 師傅用心介紹食材及建議調味, 有問必答, 用餐體驗愉快. “美女讀者” 請食飯, 食乜都好食.