2023-07-03 726 views
今次嘅客人住河畔哩一區,原本只係上去佢屋企睇睇風水,預計中午已經走得,點知隔離屋知道有人嚟睇風水,又想順便睇埋,最慘係遇上櫻桃小丸子一名,問題天天都多! 結果攪到夜晚先走得.肚餓啦! 中午飯都未食.我哩D燒味鐵粉,見到叉燒大王四隻字,其他餐廳已經唔考慮了.入場已經成8點鐘,食頭一輪嘅客人已經開始散場,有位清出嚟被我哩D第二輪食客.點咗燒味併盤,粟米蟹肉羹同炸大腸.優點:1, 粟米羹份量足,食到有蟹肉無偷工減料.2, 炸大腸雖然有膏但唔多,外脆內軟.3, 燒味併盤有油雞脾同燒鴨,都係俾脾位,油雞皮滑肉嫩,燒鴨皮脆,滿意.4, 當然要重點講吓我嘅大愛蔥油啦! 味道唔會過鹹,合格!缺點都唔少!1, 冷氣不足啦!2, 炸大腸唔夠熱凍冰冰,另外點嘅甜酸汁質感好水.3, 忘記要求燒味併盤要肥叉,結果出事俾瘦叉! 口感硬咗D唔夠鬆軟,慶幸味道夠甜. 4, 燒味併盤有叉燒油雞燒鴨海蜇同燒腩仔, 燒腩仔皮脆但過厚,同樣口感硬咗D,再加上燒腩肉肉質結實,無哂鬆軟感!5, 粟米蟹肉羹雖然有蟹肉,不單無蟹味,仲要被胡椒味蓋過! 明明已經無落胡椒粉,點解咁重胡椒味? 有咩作用呢?6, 我嘅大愛蔥油,味道合格,但

肚餓啦! 中午飯都未食.

我哩D燒味鐵粉,見到叉燒大王四隻字,其他餐廳已經唔考慮了.

點咗燒味併盤,粟米蟹肉羹同炸大腸.

優點:
1, 粟米羹份量足,食到有蟹肉無偷工減料.

2, 炸大腸雖然有膏但唔多,外脆內軟.

4, 當然要重點講吓我嘅大愛蔥油啦! 味道唔會過鹹,合格!

缺點都唔少!

1, 冷氣不足啦!

2, 炸大腸唔夠熱凍冰冰,另外點嘅甜酸汁質感好水.

6, 我嘅大愛蔥油,味道合格,但份量不足,連帶其他醬例如甜梅醬,介辣醬份量都偏少.

7, 果D匙羹唔合格,太厚身! 想話盛起D豉油都盛唔起! 個碟又太淺! 哩個問題經常出現係D海鮮蒸魚上.

女友小熊見到 Menu 上有膏蟹粥,提意不如叫個細鍋試試好唔好? 我反對! 一來天氣熱辣辣唔想食熱粥,二來餐廳已經唔夠冷氣,重點! 單睇 Menu 上嘅相,米粥顏色白雪雪,同人地嘅金黃色蟹粥比較,已經輸陣,連影相吸引你去落單嘅相,都唔見得煮得吸引,實物更加唔洗諗! 結果隔離枱點咗份大膏蟹粥,單睇外相已經慶幸自己無點膏蟹粥.

總論:雖然未至於好差,但預計唔會再嚟幫襯,地點隔涉嘛.....
20405 views