2021-04-19 426 views
本身鍾意食叉燒,見佢名叫叉燒大王入去試下。其實都心裏有數,通常依d名收得你50蚊一個叉飯,叫做保證唔會全部都係又鞋又乾既叉燒。碟飯上台,正常size既叉燒7舊,食落都淋既,但唔係全淋。份量多d會覺得型d。叫得大王就比d霸氣啦😂比起有燒味部既茶餐廳無咩特別之處。叫做試過囉,適逢好想食叉燒寧願斬50蚊幫呀媽加餸😂又或者撞岩你果區有d質素保證既燒味,食果d好過。另外凍奶茶無咩茶味。食個lunch50蚊可能你覺得我多要求🤣🤣。但我真係食過好多50蚊高質叉飯,可能佢唔叫大王我都未必打依篇野😂其實打依篇主要原因係飯食飯碟。我叫叉飯,但碟邊有d黃色油,又有d大大滴水珠。感覺好似人地食完碟雞飯,求其過一過水抹一野再裝個叉飯。🙂🙃
本身鍾意食叉燒,見佢名叫叉燒大王入去試下。
另外凍奶茶無咩茶味。

招牌叉燒飯
2021-04-19
$53 (Lunch)
難得限聚令變到6個人,所以同朋友們一齊聚下食個晚飯🥰餐廳名叫叉燒大王,但係啲叉燒唔係特別好食其實同餐廳名並不相符而且女侍應好hard sell 不停向我哋推銷高價錢菜式,呢點令同行友人感到不愉快😅由於叫左好多樣,所以評價用好食度黎排列次序。蜜薯牛仔粒 10/10個汁係黑椒汁加蜜糖,每件好都入味包括埋薯仔,牛肉粒似7成熟,唔老唔鞋煮得岩岩好,最好食係呢道菜鹹蛋味既炸蝦 8/10炸得岩岩好,一咬落去卜卜脆,好似食緊鹹蛋味薯片咁,完全可以成隻入口唔洗整走蝦殼先食幾方便。清蒸聖子 7/10冇技巧可言,普普通通你明架啦🤣叉燒 6/10個汁幾欣賞而且係入味既,不過有啲鞋,同太興叉燒質素差唔多,同餐廳名差太遠。忘記了菜式名 6/10 普通無特別走地雞 5/10完全可以唔需要叫可以miss🤣雞太老又冇味最最最難食係佢 1/10,千其唔好叫真係第一次食海鮮會話難食,認真講煮海鮮真係無技巧,點煮都好起碼食落不過不失唔會去到難食囉😖首先佢一上台已經係凍,姐係唔係熱炒出嚟,其次啲肉一食就知係死肉,第三呢盤野入面有3分2都係得外殼無肉架夠哂伏,第四最重要既一點,佢既汁似係用水熟咗啲肉然後直接倒啲汁去盤野到涼拌

由於叫左好多樣,所以評價用好食度黎排列次序。

蜜薯牛仔粒 10/10

鹹蛋味既炸蝦 8/10

清蒸聖子 7/10

冇技巧可言,普普通通你明架啦🤣

叉燒 6/10

忘記了菜式名 6/10

普通無特別

走地雞 5/10

完全可以唔需要叫可以miss🤣雞太老又冇味

最最最難食係佢 1/10,千其唔好叫

真係第一次食海鮮會話難食,認真講煮海鮮真係無技巧,點煮都好起碼食落不過不失唔會去到難食囉😖首先佢一上台已經係凍,姐係唔係熱炒出嚟,其次啲肉一食就知係死肉,第三呢盤野入面有3分2都係得外殼無肉架夠哂伏,第四最重要既一點,佢既汁似係用水熟咗啲肉然後直接倒啲汁去盤野到涼拌完事,你睇下啲汁都”鯨”哂,已經唔入味仲要質素差味道差完全唔係炒蜆🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

2020-10-01 908 views
食物已不算出聲,服務態度仍要九流兼十分差,早餐應該要開心,因為是一天的開始,不再惠顧。點熱咖啡就只說咖啡機壞了今天沒咖啡,但沒有說有凍咖啡。枱上沒叉,就告知職員,她也不耐煩叫我等等,當然結果沒了影,我要自己到旁邊的枱拿。要知道現在還有疫情,增加風險。

點熱咖啡就只說咖啡機壞了今天沒咖啡,但沒有說有凍咖啡。

2020-10-01
$36 (Breakfast)
2020-07-22 1216 views
近排份量變小好多,價格一樣,買外賣回家才看到,不滿意😡大家走之前打開看看先回家吖! 點解點解點解少咗少咗少咗咁多咁多咁多 少咗都冇問題你講聲吖嘛我又唔係第一次同你哋買之後都唔會
之後都唔會
TakeAway
天氣熱 疫情爆發 唔想煮飯所以叫外賣。之前去食lunch 同tea 食物是可以的所以今晚晚餐外賣就揀左佢家中老人家好耐無食乳豬 所以叫比佢食 成120$ 都有少少貴 但老人家想食 貴都叫6:15左右落單 差不多7:15先到 其實而家咁既環境絕對理解 多人叫外賣。等左好耐終於送到 點知打開盒乳豬除左呆左 完全比唔到任何反應120$只係得幾舊? 我係中環食都無咁少唔 會唔會太過份?另外仲點了兩味餸 一味係豉汁蒸豆腐帶子 份量又係少得可憐提提大家點外賣既 小心小心
所以今晚晚餐外賣就揀左佢
120$只係得幾舊? 我係中環食都無咁少唔 會唔會太過份?
另外仲點了兩味餸 一味係豉汁蒸豆腐帶子 份量又係少得可憐
提提大家點外賣既 小心小心
乳豬
Delivery
今日我們在「叉燒大王」午餐:咖喱牛肉炆伊麵,外觀、牛肉和伊麵份量都可以,味道都不錯。但炆得很油膩,而且伊麵很碎,我相信改善這兩個缺點,咖喱牛肉炆伊麵一定很受歡迎。另一款式是特餐:脆多士與炒滑蛋配瑞士汁雞翼撈麵,脆多士夠脆,炒滑蛋夠滑,又OK呵!瑞士汁雞翼撈麵,雞翼是頗大的,且有肉汁,瑞士汁甜甜地撈麵,偶然嘗嘗都不錯,特別是今次遇上較油膩的咖喱牛肉炆伊麵,有解油膩作用。特餐,不明白點解會叫特餐?特別的餐嗎?!

咖喱牛肉炆伊麵

咖喱牛肉炆伊麵

脆多士與炒滑蛋

瑞士汁雞翼撈麵

特餐,不明白點解會叫特餐?特別的餐嗎?!
2020-06-10
脆多士與炒滑蛋
瑞士汁雞翼撈麵
2020-03-09 2093 views
呢排疫情咁緊張,都唔敢周圍搵好野食😭反而屋企附近好多餐廳其實都未試過好似呢間叉燒大王咁,雖然好多好評咁,但真係好少話特登過嚟食咁貴價嘅叉燒😖今次都係C忽痕同FD過嚟試下,不過就應該唔會有第2次啦😂首先一定要講一樣野,佢地係有賣燒味飯,門口都有外賣部但入到去佢地係唔會俾食飯嘅細Menu俾你感覺就係焗你一定要食貴野小菜等D人差唔多食晒佢先嚟逐枱俾張燒味飯Menu,而個時段其實一直係有得賣!其實睇返openrice都冇人影過呢張細menu認真...內心不是滋味囉★★★泡椒鳳爪 $48先嚟個泡椒鳳爪開下胃,泡椒味幾出,味道唔錯不過係有骨嘅,份量亦唔多★★★★特選蜜汁叉燒王(例牌) $98嚟到一場緊係試咗佢嘅招牌叉燒先,$98一小碟例牌冇飯,都可以話係相當矜貴叉燒選用了四川梅頭肉再用佢地嘅秘制叉燒醬嚟醃製肉質睇得出係幾靚,肥瘦均勻,色澤亦紅潤飽滿咬落表皮香甜內裡juicy,整體嚟講都合格嘅★水煮牛肉 $82實在強差人意,果然係"圖片只供參考"偷工減料非常嚴重,不如改名做水煮豬紅成兜野入面我連5塊牛肉都搵唔到,仲要好細塊,毫冇口感反而全部都係豬紅, $82食豬紅,點解唔去隔離街邊小食買?呢個超級大
呢排疫情咁緊張,都唔敢周圍搵好野食😭
反而屋企附近好多餐廳其實都未試過
今次都係C忽痕同FD過嚟試下,不過就應該唔會有第2次啦😂

首先一定要講一樣野,佢地係有賣燒味飯,門口都有外賣部
但入到去佢地係唔會俾食飯嘅細Menu俾你
感覺就係焗你一定要食貴野小菜
其實睇返openrice都冇人影過呢張細menu
認真...內心不是滋味囉

★★★泡椒鳳爪 $48
先嚟個泡椒鳳爪開下胃,泡椒味幾出,味道唔錯
不過係有骨嘅,份量亦唔多
泡椒鳳爪

★★★★特選蜜汁叉燒王(例牌) $98
叉燒選用了四川梅頭肉再用佢地嘅秘制叉燒醬嚟醃製
肉質睇得出係幾靚,肥瘦均勻,色澤亦紅潤飽滿
咬落表皮香甜內裡juicy,整體嚟講都合格嘅

★水煮牛肉 $82
實在強差人意,果然係"圖片只供參考"
偷工減料非常嚴重,不如改名做水煮豬紅
成兜野入面我連5塊牛肉都搵唔到,仲要好細塊,毫冇口感
反而全部都係豬紅, $82食豬紅,點解唔去隔離街邊小食買?
呢個超級大伏嚟,食客們見到此post就自己睇路😰😰
水煮牛肉

★★★椒鹽九肚魚 $78
中規中矩,唔太重椒鹽味,而且唔夠脆唔夠香口,
九肚魚嘅口感亦唔討好,中間幼魚絲太多,根本食唔出九肚魚本身嘅嫩滑口感
椒鹽九肚魚 $78

★★魚香茄子煲 $72
茄子夠腍夠入味,肉碎都多,反而佢講到明冇魚(咁點解仲叫魚香茄子煲呢😂?!)
醬汁偏濃,食耐咗就覺得好咸,唯有撈飯中和下
魚香茄子煲

★★絲苗白飯 $12
★★茗茶 $8/1位
呢個飯價同茶價...仲貴過去茶樓
店家聲稱採用高級茗茶,我就唔係太識欣賞,反正都只係一杯兩杯止

叉燒大王

而其實食過其他店嘅叉燒仲好食+抵食過佢

價位$$$
2020-02-23
2020-02-23 847 views
今日過開黎沙田做嘢,就去左河畔花園食飯,附近有間叉燒大王,門面好大, 而且我哋好鐘意食叉燒,所以一於試下。叉燒例牌$98叫得叉燒大王黎依度又點可以唔試吓呢度嘅招牌叉燒,果然真係唔錯。叉燒份量都唔細,每塊叉燒都係厚切,口感一流,肉質鬆化軟淋,肥瘦適中,食落甜甜地,充滿蜜汁味,邊位有少少焦味,燒得啱啱好!薑蔥炒鮑魚$108呢度其實除咗食燒味唔錯之外,估唔到睇佢Menu都有好多海鮮食,而且鋪頭外面都有養新鮮海鮮,所以我哋就試吓佢嘅鮑魚仔。呢個薑蔥鮑魚仔原來係鐵板上,上枱時候熱呼呼,吱吱扎扎嘅聲音令薑蔥嘅香味香飄入鼻🤤鮑魚仔鮮甜新鮮,平時通常係食清蒸或果皮蒸,但原來同薑蔥一齊煮都係一個好好嘅配搭。黃金翠玉瓜$68黃金蝦就食得多,黃金翠玉瓜真係第一次試,每片翠玉瓜都呈金黃色,沾滿咸蛋黃嘅香味,炒得亦算乾身,食起嚟帶點鹹蛋黃嘅油香和甘香,香濃惹味。最後埋單$290 都算幾抵食

叉燒例牌$98

薑蔥炒鮑魚$108

黃金翠玉瓜$68

最後埋單$290 都算幾抵食

• 例牌叉燒
之前黎河畔食野,幾次經過叉燒大王都見到唔少人斬料斬大舊叉燒,初頭以為只賣燒味,最近先知原來仲有其他小菜,敢自稱叉燒大王,相信餐廳對自己ge招牌叉燒都有番咁上下信心,一於試下堅唔堅。行緊去座位都未坐低侍應就問飲咩茶,果然夠爽快,叫左壺水仙,清香甘甜,拍得住茶樓水準。特選蜜汁叉燒王(例牌)份量合理,外表望落都ok,唔太肥唔太瘦,色澤自然,放埋入口試下先,咬落微暖,肥瘦均勻,果然係真材實料ge梅頭肉,肉腍兼有彈性,唔會腍到霉,肉汁都算多,唔柴皮,不過餐廳秘製叉燒醬就甜左d,而且燒得唔夠燶,焦香欠奉。走地雞肉質彈牙,唔太肥,雞味幾濃郁,配埋鹹度剛好ge鹽水再加埋薑蓉送飯,好快食晒成碗。西蘭花新鮮爽脆,淋上熱辣辣芝士汁,都唔錯,雖然話係極濃芝士,但都唔會膩。

水仙

特選蜜汁叉燒王(例牌)

鹽水走地雞(半隻)
鹽水走地雞(半隻)

極濃芝士西蘭花

2020-02-10 431 views
眾多燒味入邊,我最喜歡嘅就係叉燒,雖然呢款食物隨便一間餐廳都會有,但煮得好食嘅餐館唔多。叉燒大王,顧名思義就係食叉燒,不負所望,佢嘅叉燒好出色——色香味俱全!絕對值回票價!餐廳位於沙田圍站再行7分鐘(酒店隔離),從地理位置嚟睇,主要都係做街坊生意,不過服務同埋食物質素都係水準之上。餐廳嘅格局同普通酒樓一樣,一入到去就要要同侍應講低自己想飲咩茶。始終餐館主打嘅係叉燒,所以茶味不過不失我個人比較喜歡食瘦叉,因為擔心太多肥膏,會唔健康;不過要睇一間餐廳嘅叉燒做得好唔好,睇下肥瘦係咪均勻就知道!叉燒大王嘅叉燒絕對做到呢一點,加上佢嘅真係非常之熱,所以咬落去係肉汁共融,未去到入口即溶,不過唔會食得出好大舊肥膏食咗肉,點都要叫啲菜嘅,呢個皮蛋蛋白豆苗都冇令我失望鹹味啱啱好!飲咗幾啖啲湯,都好有豆苗嘅鮮味!侍應仲推介我哋要食呢個炒蟹!真係冇諗過叉燒大王嘅炒蟹都係好好食!其實蟹好唔好食,好簡單,睇吓佢多唔多肉同埋膏,呢隻蟹就做到啦!平時食開清蒸,冇諗過炒蟹都咁有特色!唯一嘅不足就係:前兩碟餸實在太飽啦,所以食到蟹嘅一半都已經飽飽地奉勸有興趣嘅朋友叫餸嘅時候要留意份量!總括而言,叉燒大王位於一個住宅區,

食咗肉,點都要叫啲菜嘅,呢個皮蛋蛋白豆苗都冇令我失望
鹹味啱啱好!飲咗幾啖啲湯,都好有豆苗嘅鮮味!

奉勸有興趣嘅朋友叫餸嘅時候要留意份量!

總括而言,叉燒大王位於一個住宅區,但係食物水準比得上遊客區嘅餐廳,性價比又高,十分推薦大家去食!

2020-01-10
2020-02-07 274 views
情人節就快到,但因為今年疫情嚴重,所以同女朋友一反常態,提早慶祝情人節。女朋友提議食中餐,無意間發現呢間叉燒大王,決定去試一試佢。鋪頭好易認到,大大個招牌寫住「叉燒大王」,格局同屋村酒樓好相似,坐位闊落,唔會背頂背。坐低睇Menu,首選一定係叉燒,要試下佢有幾犀利,令外叫左薑蔥炒鮑魚同埋豉汁帶子蒸滑豆腐。首先出場既係主角-半肥瘦叉燒。叉燒聞落好香玫瑰露味,食落唔難”趙”,而且呢舊叉燒既肥其實係啲筋位,係爽口,肉質唔乾,無令人失望。其次登場既係薑蔥炒鮑魚。上枱個鐵板仲熱,「咋咋」聲,薑蔥好香,鮑魚唔”UN”,送飯一流。最後就係蒸豆腐,帶子好新鮮,無雪味。令外豆腐好滑,唔硬,值得一推!總結:埋單$324,與其出去西餐廳食情人節Set,倒不如試新野,唔洗咁悶,多個選擇

Dinner
  • 例牌叉燒
2020-01-25 260 views
今日嚟到呢間餐廳食一個叉燒乳豬飯。呢度啲叉燒真係名副其實嘅叉燒大王啊叉燒肥瘦適中,每一嚿都有啲肥肉同埋瘦肉。叉燒表面有甜蜜蜜嘅蜜糖味。而其中有啲叉燒就燒得比較香口嘅。我最鍾意食啲燒得有少少窿窿地嘅叉燒另外啲乳豬,就同出邊嗰啲乳豬差唔多。呢個飯會包埋一杯凍檸檬茶,價錢50元多啲今日我兩点鐘嚟到,有卡位坐。總括嚟講,呢度啲叉燒一定要試,我唔係住喺呢區,但係我都會再返嚟食嘅。老實講,好耐都未試過食啲咁有質素嘅叉燒
今日嚟到呢間餐廳食一個叉燒乳豬飯。

呢度啲叉燒真係名副其實嘅叉燒大王啊

另外啲乳豬,就同出邊嗰啲乳豬差唔多。

呢個飯會包埋一杯凍檸檬茶,價錢50元多啲

今日我兩点鐘嚟到,有卡位坐。

• 蜜汁叉燒
2020-01-22 243 views
呢間鋪頭我哋都唔係第一次食,係質素有保證的一個常備選擇可能近歲晚,生意好好,今日係星期三都好爆滿。我哋七點幾先到,但好在剛好有位唔洗搭枱睇完餐牌之後決定點以上依三樣餸每一次黎我哋都會食個例牌叉燒,呢度嘅叉燒肥瘦適中,仲有少少嘅燶邊,好好味!佢依款係偏向多蜜味嘅叉燒。例牌嘅份量都好多,連埋飯食好正😊一上枱就聞到胡椒湯好香豆腐卜中間讓左少少肉,吸收湯汁好好味。另外菇菌食入口爽而清新,感覺健康。蒜蓉粉絲蒸聖子好香,聖子都幾新鮮,加埋蒜蓉同粉絲一齊整味道濃郁意想不到今日嘅聖子都幾多肉大隻配合埋蒜蓉香同埋豉油,送飯一流!店內位置絕對不及茶樓大,但係都好有水準,餐牌內選擇多元化,呢個絕對係一家人或一班老友食飯好地方。
呢間鋪頭我哋都唔係第一次食,係質素有保證的一個常備選擇

睇完餐牌之後決定點以上依三樣餸

例牌叉燒

佢依款係偏向多蜜味嘅叉燒。例牌嘅份量都好多,連埋飯食好正😊
胡椒湯粉絲浸豆卜

一上枱就聞到胡椒湯好香

蒜蓉粉絲蒸聖子

意想不到今日嘅聖子都幾多肉大隻

配合埋蒜蓉香同埋豉油,送飯一流!

2020-01-22
Dinner
例牌叉燒
胡椒湯粉絲浸豆卜
蒜蓉粉絲蒸聖子
2020-01-15 300 views
呢日早收工,入沙田搵個老友食飯,佢推介咗呢間位於河畔花園地舖嘅叉燒大王。有一段時間都無入過沙田搵食,舖頭附近都係一連串嘅食肆,沙田街坊都幾幸福。呢間餐廳叫叉燒大王,招牌菜當然係叉燒啦,仲有其他菜式。今日好胃口,兩個人食咗4個餸。1) 叉燒例牌 老友落單專登要求肥叉,佢話呢間肥叉好食。上到枱真係無令我失望,色香味俱全,切得好厚,食落大大啖,咬落口感好頂癮!老友強烈建議大家按照個人口味喜好,可以要半肥瘦/肥叉。2) 沙田乳鴿 坊間食到乳鴿可以話相當參差,呢間我覺得水準以上,個皮燒得幾靚幾脆,食落有油香,肉幾實凈,配埋椒盬食就一絕。3) 金銀蛋菠菜苗香港地道茶餐廳經典菜式之一,呢間都無乜特別,但係份量夠晒大,食極都仲有咁。4) 果皮蒸鮑魚呢份鮑魚果皮味好重,味道好鮮,肉質夠嫩夠滑,唔會太老太韌。太好餸,每人都食咗兩碗飯。舖面

呢間餐廳叫叉燒大王,招牌菜當然係叉燒啦,仲有其他菜式。

今日好胃口,兩個人食咗4個餸。
1) 叉燒例牌

2) 沙田乳鴿

3) 金銀蛋菠菜苗

4) 果皮蒸鮑魚
呢份鮑魚果皮味好重,味道好鮮,肉質夠嫩夠滑,唔會太老太韌。

太好餸,每人都食咗兩碗飯。

舖面
2020-01-14 167 views
路經沙田河畔花園,其實已經好多年每日過嚟好多嘢都變咗唯獨是叉燒大王仍然屹立不倒。 咁多年都冇去過,不如就行入去試下, 雖然店面同埋員工都同很多十多年前不一樣 ,但食物質素我覺得卻係越嚟越高👍以前最鍾意食佢嘅叉燒,今次試下佢嘅乳豬, 一試之下覺得水準ok拍得住一啲酒店嘅乳豬👍 可以話係又脆又香口嚟形容, 我覺得算係有驚喜。 晏晝時段非常忙碌,而且仲有好多學生哥入嚟,於是我攞起餐牌一睇都合理價錢喎唔怪得無論大人同埋學生都會入嚟食👍