2016-11-04
說摘晚臨訓之前,已經稔定今日食咩好,首先黎呢度食個粥同腸粉,然後再食去食豆腐花, hohoho ~~ 就甘話。跟住google map,由大埔火車站行8分鐘到就好,位置非常易搵。推玻璃門進入,店子比想像中大,未到午飯時間,人流未算好多。搵個近玻璃窗位坐低,今日幾好多,d玻璃窗幾大,幾光猛,感覺開揚唔局促。(上圖) 見到原來有套餐,點左個「皮蛋瘦肉粥」同「牛肉腸」,只係$38,幾抵。(上圖) 「皮蛋瘦肉粥」 , 蒸牛肉腸粉 (套餐$38)等左一陣,食物就送到。個粥蔥花放埋左一面,如果要勺起d蔥會易好多,佢個粥係無油炸鬼片同花生鋪面的,簡簡單單。粥上枱時係無灑胡椒粉,我比較喜歡甘,寧願自己加,可以因應個份量。(上圖) 「皮蛋瘦肉粥」:就甘睇都睇到d粥好綿,我自行加左少少胡椒粉增香味,食落粥底真係好綿,咸瘦肉有細細的塊狀,亦有幼細絲狀,有咬口而唔會死實。皮蛋味道唔差,好食 (有時有d粥鋪d皮蛋有怪味,或者有重「簡」味,呢度無)。(上圖) 「蒸牛肉腸粉」:腸粉皮好薄,晶瑩剔透,見到皮入面d碎牛嬌嫩欲滴甘,wow, 按捺不住,快d開動~~碎牛滑,有牛味,粉皮滑、嫩,配以比較淡身輕營的甜豉油,以
蒸牛肉腸粉 (跟粥套餐)
碎牛滑,有牛味,粉皮滑、嫩,配以比較淡身輕營的甜豉油,以及碎牛本物的肉汁,仲有油脂,口腔味蕾極為震撼,驚為天人。我,已經因此而愛上佢。