hkeateriespot
hkeateriespot
Level 4
2019-05-17
Follow
今日趁住天氣好,又係閒日,去左呢間係西環海邊的Arabica朝聖。係好早之前係中環IFC分店已經飲過佢既咖啡,啲咖啡唔酸,並帶有柔和既香氣,幾啱一啲唔好飲完咖啡,成口咖啡酸味既女仔飲。而今日到訪既原因係,係海邊 打•卡!

門口純白色,有大大個logo,好簡約乾淨的感覺。淨係門口既位置都有好多人排住影相呢!

店舖內裝修十分日系,以白色木系擺設為主,基本上係任何角落影你手上杯咖啡,都會有種小清新的感覺。

Arabica係一間專賣咖啡的coffee shop, 無其他小食,所以menu都只係得一頁。今次叫左兩杯野飲,一杯latte,一杯matcha latte。呢道一般用明治奶沖咖啡的,唔飲得正常奶的話,加$5都有其他款既奶選擇: 豆奶、杏仁奶或燕麥奶。

Iced Caffe Latte (single origin) ($50, tall)
咖啡豆味道一貫的香、滑、順口,aftertaste唔會太強,甜甜的好易入口。略嫌奶的份量稍為多左啲,口感厚返少少會好飲好多。
Iced Caffe Latte
Iced Caffe Latte

Iced Matcha Latte ($60)
來自日本的咖啡店,都帶黎日本特產抹茶。抹茶粉唔澀口,味道同咖啡一樣,唔濃烈,同奶混和得幾平衡。
Iced Matcha  Latte
Iced Matcha  Latte

呢個既無敵大海景真係舒服到可以令人係度坐半日。店內有兩層,好可惜當日2樓裝修中,否則我相信係2樓既景觀更開揚舒服!
Like
Ratings