一直以來,法國菜給予人既感覺當然系高貴,但同時亦被冠以貴價之名號,這好容易便令人卻步吧。「A La Umai」(這名字不好讀吧?) 環境優雅,維港景色盡收眼簾,來浪漫一下亦是一種生活享受吧! 雖價錢並不是便宜的那種,但在整個優美的環境氛圍底下品嚐其高質菜式,來過先知道呢個合理既價錢與生活品味。A La Umai位於天后電氣道既一棟商業大廈頂樓,這較舊式既商業大廈坦白黎講可謂毫不起眼,唔系一早plan左訂左位,應該都未必會留意到。門面雖然唔系好華麗既果一種,但簡簡單單既較深色系足以營造格調,光是門面尚算不錯。座落於25樓頂層,實際上坐擁180度維港無敵大海景,遠晀九龍半島的夜景,環境絕對系非常非常幽雅。只可惜今日仍受颱風影響下起雨來,窗外既景色都比水珠遮蔽。所以到來用膳記得睇埋天氣啊……服務當然系幾好啦,一入座侍應就會拎起碟上既餐巾放系你既膝蓋,為免用餐時弄髒。還不時留意住你既水杯有否需要添水,每次都系你開口前已經自動為你服務。正式點餐前先點左兩杯Merlot紅酒(Tierra Antica Merlot 2012 South Eastern Austrilia, $68/Glass),

正式點餐前先點左兩杯Merlot紅酒(Tierra Antica Merlot 2012 South Eastern Austrilia, $68/Glass),此紅酒的葡萄味比較清,富微微果香且有少許甜,較易入口,非常適合初飲的朋友,也是搭配食物的好選擇。
晚餐(set dinner)只是$468-$498元,包括頭前菜、麵包、頭盤、湯、主菜、甜品或咖啡茶,不用$500元便能一試法國風情、靜靜地觀看維港夜景、享受高級的服務。
是日的前菜為黑毛豬風乾火腿伴哈蜜瓜,三塊風乾火腿下各自放了一小件哈蜜瓜,最底部配上少許沙律菜。
火腿與哈蜜瓜呢個配搭非常夾,一咸一甜互相襯托。黑毛豬風乾火腿同我地平食既parma ham差唔多,但味道較為清淡,沒有那種硬充的鹹味,反而層次感更豐富和有肉香。哈蜜瓜非常甜,切一小件黎用火腿包著食真系唔錯。
餐包有兩款,右邊既果個睇落好似唔錯,但實際上冇咩味,唔搽牛油唔得;左邊果個較為鬆軟,牛油味亦較香,簡簡單單甘配少少牛油已經唔錯!
頭盤為水牛芝士蕃茄,簡單既芝士同蕃茄配搭帶來既除左系一份清新,仲系一份美味,真系意想不到甘簡單既材料都可以帶來驚喜。水牛芝士帶淡淡芝士香,為那新鮮既蕃茄生色不少,面頭灑上香濃既羅勒醬,使層次感更為豐富。
餐湯為鮮蟹肉龍蝦忌廉湯,雖然忌廉味道我吃不出來,但此蝦龍湯非常鮮甜,有別於一般餐廳我地expect既餐湯,而且仲要啖啖蟹肉,難怪甘鮮甜啦;
而且仲好濃郁添,絕對冇因為只系隨餐既餐湯而偷工減料
主菜點了烤澳洲頂級超嫩羊架配法式芥末籽忌廉汁($498)七成熟。有兩件相當厚肉既羊架配上半份沙律菜。羊架就如其名字非常幼嫩,比普通西餐廳的更為香濃、肉嫩以及多汁,這當然吧,始終一分錢一分貨。識食既一定系食脂肪位,羊羶味剛好,真的很鮮......
切出黎仲非常多汁,雖然七成熟仲有呢個份量既血水(應該系六成左右吧),但一啲都唔腥,仲幾香添。
甜品為雲呢拿雪糕配紅酒啤梨(確實名字我已記不得),就是雲呢拿雪糕配上四分一個以紅酒釀製既啤梨。雪糕味道與一般雲呢拿雪糕無異,重點就只在那紅酒啤梨,本是非常甜美的啤梨卻帶著那香濃的酒香,是多麼的搭配。
2015-10-07
$600 (Dinner)