2019-09-22 50 views
朋友想食上海菜 而且仲要指名去舊式唔係新派嘅餐廳, 咁啱今日去開觀塘諗起近街市嗰邊《榮華川菜館》~老字號店舖夠曬懷舊, 用鋁做嘅間隔門經典嘅老鋪裝潢。有各款上海家常小菜,點心,客飯套餐。這款套餐$218包括汤,自选2款小菜,白飯,八寶茶。酸辣湯沒有打芡酸辣湯比較真實, 唔會好稠, 材料足, 覺得偏酸多一點, 飲得出係山楂嘅酸味, 於一般嘅酸辣湯。時菜獅子頭獅子頭 夠大件肉質鬆軟, 夾落唔會散, 配合調教到咖啡色嘅芡汁, 時菜娃娃菜比較硬淨,可以煮腍一啲。回鍋肉做法正宗, 夠鑊氣 ,醬汁濃郁惹味仲帶甜, 腩片切得極薄極為入味,下饭極佳。最後這款八寶茶作結尾, 紅棗 杞子,菊花。。。等等, 水夠熱,焗出各款材料嘅味道, 解膩消滯。出菜很快, 客飯套餐經典實惠, 朋友都非常滿意。

老字號店舖夠曬懷舊, 用鋁做嘅間隔門經典嘅老鋪裝潢。

有各款上海家常小菜,點心,客飯套餐。

這款套餐$218包括汤,自选2款小菜,白飯,八寶茶。

酸辣湯

時菜獅子頭

回鍋肉

出菜很快, 客飯套餐經典實惠, 朋友都非常滿意。