2020-12-23 44 views
疫情嚴重,限聚令加辣,過2天晚上6點後不可以堂食,今晚同事話不如一齊去食返餐,因為下星期係佢生日,冇得慶祝,所以我請咗佢去蟹仙食蒸海鮮,蟹仙老細係批發商,海鮮有一定保證新鮮。餐廳除了做足防疫措施,還將餐具放入蒸爐上蒸數分鐘消毒才給客人使用。我們揀選食套餐,有龍蝦、蟹、東星斑、鮑魚、虎蝦、青口、蟶子、刀貝蚌、蠔、蔬菜籃。龍蝦來自澳洲,龍蝦肉幼嫩鮮甜,爽口彈牙。越南蟹,蟹肉鮮甜,黃油膏甘香。東星斑以清蒸最能嚐得其鮮味嫩滑。青口和蟶子都好大隻,青口肉質鮮嫩唔會靭。蟶子皇肉嫩而肥,色白味鮮, 更重要的是爽口。九孔鮑魚清蒸口感滑嫩爽脆彈牙。越南虎蝦肉質紮實飽滿富彈性,蝦味濃郁。韓國蠔蠔味極濃。紐西蘭刀貝蚌蜆肉肥美鮮甜無比。有機蔬菜新鮮,蒸出來原汁原味,鮮甜美味!蒸鍋內一早放有米、排骨、粟米,邊食蒸海鮮邊煲粥,更將龍蝦殻放入一起煮,粥吸收晒海鮮的鮮味,令粥鮮甜味十足。再加上一碗滋補的椰汁雪燕糖水,令這美味的海鮮晚餐更完美!
龍蝦來自澳洲,龍蝦肉幼嫩鮮甜,爽口彈牙。
越南蟹,蟹肉鮮甜,黃油膏甘香。
東星斑以清蒸最能嚐得其鮮味嫩滑。

韓國蠔蠔味極濃。紐西蘭刀貝蚌蜆肉肥美鮮甜無比。
有機蔬菜新鮮,蒸出來原汁原味,鮮甜美味!