2012-06-04 343 views
過時過節出街食飯,一向都唔抵食,我同老婆就極少揀大節日出街被人劏,不過,屋企飯就另計,總要互相就一就。唔單只日子要就,地點都係,就返老爸,梗係揀番石硤尾村附近。其實我老豆、細佬妹對食真係完全無要求,所以,就腳方便已經係上算,佢哋對面嘅名豪就係可選擇之一。名豪都嚟過好幾次,飲茶、晚飯都食過,不過下面近石硤尾街市嘅多彩搞完大裝修,遠少少北河街隧道口又開咗間稻香,再者,附近仲有間明星,幾間都係集團式經營,晌石硤尾佢哋都可謂三雄鼎立。原來依餐團年飯都無打算寫食評,因為之前都寫過名豪,其實又無咩好特別,只係叫抵食夾大件。但今次摷番出嚟寫,係因為聽細妹講間嘢摺咗,所以,就臨尾幫佢寫多篇當悼念吓佢。講真,名豪依類街坊酒樓,晌三雄之下,真係撐唔得幾耐,試諗吓,小弟一家晌年廿七去食,成個大堂都無三乘人,如果唔係當日訂唔到多彩(因為多彩裝修後都未去過),應該都未必揀嚟名豪。既然團年飯,一年得一次,故然想大家食好啲,因此就比平時叫得多啲,啲嘢又揀貴價啲。孖寶E $228孖寶係芝士焗波士頓龍蝦搭老火例湯,波士頓龍蝦足一隻,幾足斤兩,睇樣真係焗過嚟,而且幾厚肉又幾爽彈,芝士汁調校都OK,少少杰身,不過個伊麵底就
,佢哋對面嘅名豪就係可選擇之一。

真係無諗過咁少客!

孖寶E $228
,芝士汁調校都OK,少少杰身,不過個伊麵底就唔係好得,煮過籠,比較腍又比較碎濕濕。
而老火例湯係合掌瓜煲豬骨,原瓦煲上,幾夠味,又無味精,分到成7、8碗。湯渣另外碟上,又係食之無味,棄之可惜嘅嘢。
鹵水拼盤 $78
拼盤包括有紅腸、鹵水鵝、豬頭肉、鴨翼、鹵水豆腐,鹵水頗為入味,只係稍鹹。咪以為佢幾大碟,睇嚟幾抵食,但查實紅腸、豬頭肉佔多數
,不過以$78計,已有咁多款鹵水嘢食,總多過次次都係食燒味。
西蘭花帶子 $118
全晚最貴嘅一碟菜,但鮮帶子貨真價實,又大粒,又厚肉,味道都算鮮甜
。西蘭花亦都煮得啱啱好,唔會太腍,色澤翠綠。
菠蘿咕嚕肉 $58
全晚最平嘅一碟菜,但也好意外地咁細碟,好似被人偷食咗咁
,幸好質素都唔跩,脆漿少少厚身,但個甜酸汁幾開胃,無過酸,又唔嗆喉。全部都係肉排,無博大霧俾啲骨排,所以都啖啖肉
脆皮燒雞半隻 $88

隻燒雞估唔到都幾掂喎,炸得外表金黃甘香,做得到皮脆肉嫩
。皮下脂肪真係好少,唔太肥,雞肉又幾嫩,小弟覺得係是晚佳作。
以往對名豪嘅印象都唔太差,味道雖則無驚喜,但簡單講就係抵食,一般都係七、八十一個人。但係今次就唔同,一來物價漲咗好多,二來團年關係,所以埋單要七百多,圍起每個人差唔多舊半
!當然,依家出街食嘢,完全感受到物價上漲得好厲害,乜都貴咗好多。
Celebration
Chinese New Year
真係無諗過咁少客!