2019-06-02
禾輋邨係以舊式屋邨同好味既大排檔聞名。不過當知道‘冬菇亭’要拆個時,都好擔心以後會無野好食。自從‘冬菇亭’重新裝修後,一直都好期待會開D乜野類既餐廳。早排終於見佢開左,裝飾後既‘冬菇亭’真係令人耳目一新!首先係店鋪仍然保留‘冬菇亭’既外型,而店裡都燈光火猛!店鋪全部都團晒玻璃窗,識揀就一定係揀窗口位。日頭同夜晚都可以欣賞到出面舊式屋邨環境。而且店內好乾淨企理,地面唔會有油同水,唔怕會跣親!唔好以為新店比唔上舊店!黎呢度食野一定要提早book定枱!雖然明記佔左兩個‘冬菇亭’,但係日日都迫爆人!如果唔想係店外等禁耐,就要記得提早book定位喇!其實之前都飲過呢間既早茶,但我始終覺得明記晚飯小菜既小準係最好既!以下係我今晚嗌既幾款小菜。豉油皇海蝦呢碟海蝦夠大隻!調味用既豉油係靚野!蝦唔會炒得太乾身!食個時隻蝦仲可以由頭‘損’到落尾!個汁真係認真正!菠蘿生炒骨個汁酸酸甜甜,仲帶有微辣,大大提升食慾!不過可能排骨提早炸好,所以食落影響左個口感。令到成碟餸失色左少少。薑蔥生蠔煲生蠔煲一上枱,薑蔥味一下子充滿成張枱既範圍,因為煲裡面既薑蔥蠔仲係滾緊嫁!食薑蔥生蠔煲,識食就一定係先試佢D薑蔥!薑蔥煮得
不過當知道‘冬菇亭’要拆個時,都好擔心以後會無野好食。
自從‘冬菇亭’重新裝修後,一直都好期待會開D乜野類既餐廳。
早排終於見佢開左,裝飾後既‘冬菇亭’真係令人耳目一新!
首先係店鋪仍然保留‘冬菇亭’既外型,而店裡都燈光火猛!
店鋪全部都團晒玻璃窗,識揀就一定係揀窗口位。
日頭同夜晚都可以欣賞到出面舊式屋邨環境。
而且店內好乾淨企理,地面唔會有油同水,唔怕會跣親!
唔好以為新店比唔上舊店!
黎呢度食野一定要提早book定枱!
雖然明記佔左兩個‘冬菇亭’,但係日日都迫爆人!
如果唔想係店外等禁耐,就要記得提早book定位喇!
以下係我今晚嗌既幾款小菜。
豉油皇海蝦
豉油皇海蝦
呢碟海蝦夠大隻!調味用既豉油係靚野!
蝦唔會炒得太乾身!
食個時隻蝦仲可以由頭‘損’到落尾!
個汁真係認真正!
菠蘿生炒骨
菠蘿生炒骨
個汁酸酸甜甜,仲帶有微辣,大大提升食慾!
不過可能排骨提早炸好,所以食落影響左個口感。
令到成碟餸失色左少少。
薑蔥生蠔煲
薑蔥生蠔煲
食薑蔥生蠔煲,識食就一定係先試佢D薑蔥!
薑蔥煮得夠乾身夠香!
蠔夠大夠肥!
呢個煲簡直令我視覺味覺嗅覺全享受!
啫啫唐生菜
啫啫唐生菜
如果覺得大排檔最好食一定係肉食類,我諗呢個生菜煲一定會令大家改觀!
呢個煲一上枱,香味四溢!
食落去好有鑊氣,而生菜則唔會煮得太熟,仲保留到生菜爽口既感覺!
總結:
個人覺得晚晚爆客並唔係無道理。
晚飯小菜真係好過附近既酒樓食肆。
老實講,以前陳根記太多味精,個人唔太鐘意,所以以前好少過去食飯。
但係宜家一唔煮晚飯,諗去邊度食既話就一定會諗起呢間先!
最後,我覺得啫啫唐生菜係必嗌既野食!係一定要嗌!