2020-02-03 258 views
每次經過深水埗文記車仔麵門口一定排長龍, 一條街已經有幾間分店, 心諗一定出名又好吃, 近期香港少了好多人出街食飯, 當晚我又要到深水埗買東西, 今次文記門口只有兩個人排隊, 等位三分鐘內一於入去試下。 以車仔麵餐廳格局來計, 文記都算是乾淨衛生又光猛,座位似吃日式拉麵的感覺,檯上放滿很多醬油可供客人食用,價位相比同區當然是貴一點, 幸好食物質素有番咁上下水準, 當晚點了兩碗車仔麵,粗麵+韮菜餃+魚肉+豬紅配腩汁微辣 $45 & 熱蜂蜜雪梨茶 $11和油麵+豬大腸+牛孖筋+西洋菜餃+魚片頭配腩汁微辣$60 & 咸檸七$11, 腐乳通菜$16。首先講下車仔麵的湯底味甜帶有點辣, 再加上每一碗都會提供匙羹份量的辣椒醬, 粗麵和油麵份量多, 多款車仔麵餸中我最喜歡牛孖筋, 軟腍好味。西洋菜餃都正, 之前有喺其他餐廳食過, 如果鍾意吃西洋菜的就會覺得特別好味。 豬大腸肥美又洗得很乾淨, 每次吃車仔麵必點的。 今次終於有機會試到文記車仔麵, 食物質素中上, 雖然座位比較迫夾, 但勝在環境乾淨,食落安心。

粗麵+韮菜餃+魚肉+豬紅配腩汁微辣

油麵+豬大腸+牛孖筋+西洋菜餃+魚片頭配腩汁微辣